Snel naar content

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

We zijn enorm enthousiast over de nieuwe LIAS Risico-applicatie. Onze Product Owner Leonard Boot vertelt je er graag meer over.

Hi Leonard, kan je ons, als Product Owner, wat vertellen over de nieuwe LIAS Risico-applicatie die gepland staat voor Q2-2025?

Zeker! Ik ben enorm enthousiast over de nieuwe LIAS Risico-applicatie. Het idee achter LIAS is om lokale overheden te helpen beter in control te zijn met hun processen en data. Dit doen we door ze de middelen te bieden om accurate en up-to-date informatie te verkrijgen en rapporteren. Hierdoor kunnen ze beter inschatten wat goed gaat, waar verbeteringen nodig zijn en waar zich potentiële risico’s bevinden. De functionaliteit en het doel van de Risico-applicatie past binnen deze visie en is een logische toevoeging

Wat is het doel van de Risico-applicatie?

De doelen van de Risico-applicatie zijn:

  • het ondersteunen van het continue proces van risico’s identificeren en kwantificeren
  • het ontwikkelen van optimale maatregelen om risico’s te beheersen
  • het (toezien op) de naleving van de getroffen maatregelen
  • het regelmatig actualiseren van risico’s en de bijbehorende risicobeheersing.

Hoe ver is de ontwikkeling?

We zijn volop bezig met de ontwikkeling van de applicatie en zitten momenteel in de fase waarin we de verschillende functionaliteiten aan het ontwikkelen zijn. We zorgen ervoor dat risicomanagement vanuit beide vakgebieden (IB&P en P&C) gebruikt kan worden. Afhankelijk van de volwassenheid van de organisatie kan risicomanagement op verschillende niveaus worden ingestoken, van heel hoog over tot gedetailleerd. Hiermee wordt het dus een integraal onderdeel van zowel informatiebeveiliging & privacy, maar ook planning & control. Er is dan een naadloze samenwerking tussen de verschillende vakgebieden binnen ons portfolio.

Wat kunnen onze klanten verwachten van deze nieuwe applicatie?

Onze klanten kunnen een uitgebreide set aan functionaliteiten verwachten die hen ondersteunt in het gehele proces van risicomanagement. Dit omvat het identificeren en kwantificeren van risico’s, het ontwikkelen van maatregelen om deze risico’s te beheersen, het toezicht houden op de naleving van deze maatregelen en het periodiek actualiseren van risico’s en de bijbehorende risicobeheersing. Wij bieden dit complexe proces zo eenvoudig mogelijk aan, aan onze klanten. Dit doen we door de applicatie gebruikersvriendelijk vorm te geven en met het aanbieden van best practices voor de processen rondom risicobeheersing. 

Wat is het idee achter de applicatie?

De LIAS Risico-applicatie is ontworpen om bewustwording bij bestuur en organisatie te vergroten, helder inzicht te bieden in de risico’s en deze beter te beheersen. Daarnaast helpt de applicatie bij het borgen van risicomanagement in de organisatie en het voldoen aan wet- en regelgeving.

Lees hier meer:
Alles over Risicomanagement

Voor wie is de applicatie bedoeld?

De applicatie is bij uitstek geschikt voor lokale overheidsorganisaties zoals gemeenten, provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen zoals veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en Shared Service Centers. Daarnaast kunnen ook zorg- en onderwijsinstellingen baat hebben bij deze applicatie.

Waarom is deze ontwikkeling belangrijk?

Er zijn verschillende ontwikkelingen in de markt die deze applicatie noodzakelijk maken. Rapportage over risico’s is bijvoorbeeld verplicht vanuit wet- en regelgeving zoals het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). Risicomanagement is ook een integraal onderdeel van informatiebeveiliging en privacy. Bovendien is er een groeiende vraag vanuit onze huidige klanten naar een oplossing die hen helpt eenvoudig grip te krijgen op risicobeheersing.

Wat willen we bereiken met de LIAS Risico-applicatie?

Ons doel is om een oplossing te bieden die risicomanagement voor (lokale) overheden ondersteunt. We breiden de mogelijkheden binnen het LIAS portfolio uit zodat het portfolio nog breder in de organisatie kan worden belegd en we onze klanten nog beter kunnen ondersteunen in hun processen. De applicatie is geïntegreerd in ons huidige portfolio voor een optimale samenwerking tussen de verschillende vakgebieden. De applicatie kan volledig separaat gebruikt worden, maar biedt ook de mogelijkheid tot uitwisseling van informatie naar externe systemen via API-support.

Wat zit er in de applicatie?

De applicatie biedt een uitgebreide set aan functionaliteiten, waaronder:

  • Identificeren van risico’s
  • Risico-analyses
  • Ad hoc opvoer van risico’s
  • Standaard dreigingen voor verschillende gebieden
  • Vaste en klantspecifieke veldensets
  • Kwantificeren en kwalificeren van risico’s
  • Vastleggen van oorzaken en gevolgen
  • Monitoren en beheersen van risico’s
  • Periodieke updates en monitoring via de PDCA-cyclus
  • Relaties naar risico’s in andere applicaties binnen het portfolio
  • Monte Carlo simulatie
  • Uitgebreide rapportage mogelijkheden zoals dashboards, risicomatrixen, en actuele statusrapporten

Conclusie

De nieuwe LIAS Risico-applicatie is een krachtige tool die lokale overheden helpt beter inzicht te hebben in en controle te houden over hun risico’s. We kijken ernaar uit om deze applicatie in Q2 2025 te lanceren en onze klanten te ondersteunen in hun risicomanagementprocessen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Dennis van Driel of Thomas Beekman via info@inergy.nl of 03 48 45 76 66.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

In een samenleving waarin de overheid er voor iedereen is, ligt er een duidelijk verantwoordelijkheid bij diezelfde overheid om toegankelijk te zijn voor al haar burgers. Dit betekent niet alleen fysiek toegankelijke gebouwen, maar ook toegankelijke digitale documentatie. Of je nu een beleidsdocument, een begroting, of een ander P&C-publicatie schrijft, het is cruciaal dat deze documenten voor iedereen te begrijpen en te gebruiken zijn - ongeacht eventuele beperkingen.

Lees verder

De kracht van een (goed) incidentenregister

De kracht van een (goed) incidentenregister

Een incidentenregister is eigenlijk niets anders dan een logboek waarin je alle incidenten binnen je bedrijf bijhoudt. Door ervoor te zorgen dat alle incidenten nauwkeurig worden gedocumenteerd op een centrale locatie, verkrijg je waardevolle inzichten en bevorder je een omgeving van openheid en vertrouwen onder de medewerkers.

Lees verder

Hoe hou je regie op informatiebeveiliging en privacy bij IT-outsourcing? 

Hoe hou je regie op informatiebeveiliging en privacy bij IT-outsourcing? 

De meeste organisaties besteden tegenwoordig hun IT-(beheer)processen of -diensten uit aan IT-leveranciers en hebben een IT-outsourcing-strategie. IT uitbesteden aan derde...

Lees verder