Snel naar content
Collega Inergy aan het werk achter zijn computer

Migratietraject naar de cloud? 3 opties om jouw data betrouwbaar te blijven presenteren

Veel organisaties denken eraan om hun dataoplossing te migreren naar de cloud. Maar iedereen weet ook: de migratie van on-premise naar de cloud kost tijd. En ondertussen verwachten gebruikers wel door te kunnen werken met data. Of er snel mee aan de slag te kunnen. De vraag is: hoe zorg je voor betrouwbare dashboards, rapporten en analyses tijdens zo’n migratie? Sander Cockx, BI Consultant bij Inergy, geeft drie opties en vertelt waarom de ene beter is dan de andere.

Steeds meer organisaties vinden hun weg naar de cloud. On-premise servers en databases bieden weinig flexibiliteit en zijn vaak duur in beheer. Data in de cloud zorgt er daarentegen voor dat je altijd en overal veilig toegang hebt tot jouw informatie. Datagedreven werken wordt eenvoudiger én het maakt de weg vrij voor advanced analytics. De stap van on-premise naar de cloud vraagt echter wel om de migratie van die data én het in gebruik nemen van een nieuwe BI-omgeving. Voordat je dit traject start, is het verstandig om stil te staan bij de volgende vraag: hoe zorg ik ervoor dat data tijdens zo’n migratietraject optimaal toegankelijk en inzichtelijk blijft? Er zijn drie opties:

Optie 1: wachten op de afronding van de migratie

Je kan de on-premise BI-omgeving blijven gebruiken totdat alle data overgezet is naar de cloud. Als de migratie naar de cloud voltooid is, ga je bijvoorbeeld met Microsoft Power BI aan de slag. Inderdaad. Dat is een optie. Maar zeker geen verstandige. Want als je wacht tot alles in de cloud staat, maak je gedurende het migratietraject kosten zonder dat je resultaat ziet. Je benut namelijk de voordelen van de cloud en je nieuwe BI-omgeving nog niet. En je loopt onnodig lang tegen de ongemakken van de on-premise omgeving aan, terwijl je daar juist vanaf wil.

Optie 2: oude en nieuwe BI-omgeving tegelijk gebruiken

Veel organisaties gebruiken losse CRM-, HR- en ERP-systemen. Vaak verloopt een cloudmigratie daarom in fases, namelijk per systeem. Wanneer de data uit jouw ERP-systeem bijvoorbeeld is overgezet naar de cloud, kan je die data al gebruiken voor rapporten in Power BI. En voor de data uit de overige systemen gebruik je dan nog de oude BI-omgeving. Het voordeel is dat medewerkers direct wennen aan het gebruiken van de nieuwe omgeving. En ze kunnen meteen met nieuwe inzichten aan de slag. Een nadeel is echter dat er dan twee rapportage-omgevingen naast elkaar worden gebruikt. Dat is voor de toegankelijkheid van de data niet handig. Daarnaast zijn de rekenregels voor data in de nieuwe omgeving vaak beter dan in de oude, waardoor er twee versies van de waarheid ontstaan. En welke is dan leidend?

Optie 3: meteen alles in de cloud

Het liefst wil je meteen beschikken over al je data in de cloudomgeving. Maar kan dat? Zeker. Met Power BI Gateway maak je een directe koppeling tussen je on-premise databron en de Power BI-omgeving in de cloud. Als je ERP-data al in de cloud beschikbaar is, maar de rest van jouw data nog niet, kan je op deze manier tóch al volledig met Power BI werken. Op die manier presenteer je al jouw data overzichtelijk in één omgeving, haal je meteen waarde uit je investering en maak je sneller een impact op je business. Ondertussen heb je op de achtergrond de tijd om de data uit de rest van je systemen over te zetten naar de cloud.

Zoek de snelste weg naar de cloud

In een tijd van massale migratie naar de cloud is het verstandig om zo snel mogelijk de voordelen te benutten die de cloud biedt. Ook al zit je in een migratietraject: zoek altijd naar de snelste en meest waardevolle manier om volledig in de cloud te werken. Zo neem je sneller betere beslissingen, maak je direct impact en voorkom je dat je achterblijft bij de concurrentie.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder

Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Lees verder