Analytics voorspelt de kans dat factuur betaald wordt

Voldaan koopt facturen van klanten en geeft hen dezelfde werkdag nog hun geld. Vervolgens neemt Voldaan de afhandeling met debiteuren op zich. Hoe beter Voldaan kan inschatten of een debiteur betaalt, hoe beter ze weten hoeveel tijd en geld ze dit gaat kosten. Inergy stelt Voldaan nu in staat om de kans te voorspellen dat een debiteur een factuur niet betaalt.

 Een klein percentage wanbetalers

“Voldaan accepteert lang niet alle facturen, omdat ze zelf klanten uitvoerig screenen”, vertelt Richard Kooijman, Data Scientist bij Inergy, die samen met zijn team voor Voldaan aan de slag ging. “De echte wanbetalers worden daardoor al vroeg eruit gefilterd. Toch blijven er altijd debiteuren over die facturen onbetaald laten. Voldaan wilde graag meer zicht op dat percentage. Dat hebben we voor ze gerealiseerd.”

Scheve verhouding in balans brengen
Inergy gebruikte alle data uit het administratiesysteem van Voldaan om een beeld te krijgen van debiteuren. Richard: “We hebben ongeveer tweehonderd variabelen gebruikt om het voorspelmodel te trainen, zoals de tijd dat debiteuren vorige keren binnen of buiten de termijn betaalden.” Daarbij moesten Richard en zijn team bewust evenwicht aanbrengen in het model. “Het overgrote deel van de betalingen gaan gewoon goed”, legt Richard uit. “Slechts een klein deel niet. Als je die data zonder omkijken in het model stopt, krijg je een scheve verhouding waardoor de voorspellingen vaak positief zullen zijn. Daar hebben we balans in gebracht door het model te trainen met evenveel goede als slechte scenario’s.”

 

Sterkere concurrentiepositie
Voor elke verkochte factuur betalen klanten van Voldaan vaste commissies. “Het voorspelmodel maakt het echter mogelijk om maatwerk aan te bieden, omdat Voldaan van tevoren risico’s rondom facturen beter kan inschatten. Hoe minder risico een factuur oplevert, hoe minder Voldaan hoeft te investeren om de betaling van een debiteur rond te krijgen”, verklaart Richard. “Dus kan Voldaan de commissie laag houden bij een factuur met weinig risico, en meer commissie vragen bij een hoog risico. Zo hebben ze een sterkere positie in de markt.”

Eenvoudiger werken, betere dienstverlening
De vervolgstap is om het voorspelmodel op te nemen in het administratiesysteem van Voldaan. “Wanneer facturen binnenkomen, kan Voldaan meteen een voorspelling uitvoeren, aanvullend op hun eigen screening. Op die manier kunnen ze sneller facturen beoordelen en de risico’s inschatten. Dat maakt hun werk eenvoudiger en hun dienstverlening duidelijker.”

Peter Boumans

Ook analytics in finance?

Ook waarde uit data halen?

Bij Inergy hebben we jarenlange ervaring opgedaan in cloudoplossingen, Business Intelligence, analytics en data warehousing. Maar minstens zo belangrijk is onze focus op vooruitgang: uw succes. Op zoek naar een betrouwbare cloudpartner? Maak kennis met Inergy als betrouwbare partner die u helpt om meer waarde te halen uit data. Neem hieronder vrijblijvend contact op!

Bel ons op 0348 45 76 66

Mail Peter Boumans via peter.boumans@inergy.nl