Snel naar content
foto van grachtengordel van amsterdam

Amazon Web Services Summit 2015 Amsterdam

In juli was de derde Amazon Web Services Summit in een bloedhete Kromhouthal loods in Amsterdam. Alles draaide die dag om de Amazon Cloud en de diensten die het levert. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Werner Vogels; Amsterdammer en tevens ook CTO van Amazon (zie ook dit interview in de Volkskrant).

Steekzinnen uit zijn betoog waren:

 • 100% groei ten opzichte van vorig jaar
 • 1 miljoen actieve klanten
 • Veel publieke klanten ook
 • 80% AEX bedrijven gebruiken AWS
 • Cloud has become the new normal
 • Hybrid cloud is een tussenvorm, uiteindelijk zal alles in de Cloud draaien.
 • There is no hardware anymore. Everything has become software.
 • Everything has an API
 • AWS Redshift is fastest growing AWS Service

Tijdens de keynote kwamen een aantal bedrijven aan het woord, waaronder:

Squla: maker van online oefenprogramma’s voor kinderen in groep 1 t/m 8. In 2010 begonnen op 1 server (on-premise) waar ze 8000 klanten mee bediende en in 2011 volledige overgegaan om AWS. Roemt AWS om de volgende zaken:

 • Pay als you go
 • Auto-scaling
 • World wilde availability
 • Beheer RDS database wordt door Amazon gedaan
 • Separaat AWS account per country
 • AMI Builder: pre-build server images. Hiermee wordt server gedeployed
 • Infrastructure templating: in de toekomst
 • Binnen een dag een land gelanceerd

 Shell hield een presentatie over hun huidige hybride cloud oplossing. Gedeeltelijk on-premise en gedeeltelijk in de Cloud. Ze zijn vijf jaar geleden begonnen AWS te gebruiken voor development en PoC’s. Een paar jaar terug hebben ze voor een aantal applicaties de OTA in de Cloud gezet en tegenwoordig hanteren ze voor nieuwe applicaties een Cloud first principe. Per applicatie wordt er bepaald wat kan, mag en mogelijk is. Al met al degelijke benadering.

Een paar andere highlights van die dag:

RedShift: Inhoudelijk niet veel veranderd ten opzichte van 3 jaar geleden. Er zijn nieuwe VM’s beschikbaar die gebruik maken van SSD’s voor een nog betere performance. De grootste gebruiker van RedShift is Amazon zelf: 1PB omvang, 400TB grootste tabel, 2TB groei per dag. Wel nieuw in de laatste release is de mogelijkheid om UDF’s in Python te bouwen.

Amazon Elastic File system: Naast Amazon S3, EBS en Glacier (voor cold data) is er nu ook EFS. De NFS variant van Amazon.Beschikbaar voor al je EC2 instanties. En verder zoals alles; schaalbaar (Petabytes), performant (SSD) en te gebruiken over verschillende Availability Zones.

Wat verder opviel is Amazon vooral inzet op Managed Services, daar lijkt de toekomst te liggen. Niet zelf een VM met Linux in de Cloud zetten met wat software erop. Nee, door gebruik van Managed Services snelle en efficiënt cloud based omgevingen opzetten. Zo heb ik een demo bijgewoond waar ze in een kwartier tijd: Aan de Twitter api verbonden. Deze events in hun real-time data processing engine laden. Waarna ze met Amazon Machine Learning opzoek gingen naar negatieve tweets. Die ze, zodra ze die vonden, met Amazon SNS (Simple Notification Service) lieten pushen naar de emailbox van het customer care team. En dat…in een kwartier (en er zat vast wel wat voorwerk bij). Maar toch, echt heel gaaf.

Door Maik Groenewegen

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema's die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder