Snel naar content
Profielfoto's van collega's Petra en Evelien

Petra Molenaars en Evelien Okken over hun passie voor privacy

Privacy Consultants Petra Molenaars en Evelien Okken ondersteunen onze klanten bij informatiebeveiliging en privacy. Met hun kennis staan ze klaar om overheidsorganisaties te helpen bij implementatie en naleving van informatiebeveiliging. We vroegen waar hun passie voor privacy vandaan komt en wat mensen eigenlijk te verbergen hebben op het gebied van privacy.

Waar komt jullie passie voor privacy vandaan?

“Jaren terug las ik het boek Je hebt wel iets te verbergen“, vertelt Petra. “Het valt me op dat heel veel mensen zeggen dat ze niks te verbergen hebben en iedereen alles van ze mag weten. Maar zeker na het lezen van dat boek kwam ik erachter dat er veel meer achter zit. Ik ben me erin gaan verdiepen en heb de opleiding Privacy Management gevolgd. Bij mijn vorige werk was ik projectleider en ben ik me steeds meer gaan bezighouden met privacy.

Uiteindelijk kreeg ik ook een rol als privacy adviseur. Ik vond het zo ongelofelijk boeiend dat ik na vijf jaar besloot me helemaal te willen richten op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Daarom heb ik de stap naar Inergy gemaakt.”

“Het valt me op dat heel veel mensen zeggen dat ze niks te verbergen hebben en iedereen alles van ze mag weten”

Evelien: “Mijn passie voor privacy is ontstaan toen ik 50 werd en mezelf een nieuw begin gunde. Daarvoor had ik jaren bij een bank gewerkt en compliancy speelt daar natuurlijk een grote rol. Maar ik wilde graag inhoudelijk meer de diepte in en de opleiding Privacy Management ben ik toen ook gaan volgen. De AVG vind ik heel interessant. En ik vind het ontzettend belangrijk dat instanties waaraan persoonsgegevens worden verstrekt daar verantwoordelijk mee omgaan.

Na die opleiding ben ik aan de slag gegaan voor een gemeente. In mijn ogen één van de leukste werkplekken in ons vakgebied, omdat het zo divers is. Wat ik bij Inergy heel fijn vind is dat ik verschillende dingen bij verschillende gemeenten kan doen. ISMS, Wpg, FG: een heel lekker gevarieerd takenpakket.”

Waar houden jullie je voornamelijk mee bezig?

Petra: “Op dit moment kijk ik naar een verwerkingsregister in ISMS van een gemeente. Zij heeft een aantal verwerkingsregisters gemaakt en zij ziet graag dat dat geïmplementeerd wordt in het ISMS. Dat kan niet zomaar één op één geïmplementeerd worden, dus ik ondersteun de gemeente daarbij. Evelien: “Een belangrijk onderdeel van ons werk is dat wij gemeenten begeleiden als het gaat om de implementatie van het ISMS. Daarnaast ben ik FG bij de gemeente Opmeer.

Dat betekent dat ik toezicht houd op een juiste verwerking van persoonsgegevens. Ik rapporteer en ben ook het aanspreekpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook ben ik bij de gemeente Zwolle coördinator van de Wpg audit. Verder beantwoord ik allerlei interne vragen van onze consultants. Altijd fijn om wat licht te kunnen brengen in de AVG-duisternis.”

“Vooral de combinatie van gegevens zoals een foto, adres en BSN kan gevaarlijk zijn als die in handen komen van mensen die verkeerde intenties hebben”

Wat hebben mensen eigenlijk te verbergen op het gebied van privacy?

“Vooral de combinatie van gegevens zoals een foto, adres en BSN kan gevaarlijk zijn als die in handen komen van mensen die verkeerde intenties hebben”, legt Petra uit. “Iemand kan bijvoorbeeld een valse identiteit van jou maken en daar dingen mee verkopen op Marktplaats en er met jouw geld vandoor gaan. Het is een nieuw soort criminaliteit waar we mee te maken hebben en waar niet iedereen zich bewust van is.

Volgens Petra zijn er een paar tips die het al een stuk moeilijker maken voor criminelen om er met jouw gegevens vandoor te gaan. “Zorg ervoor dat je telefoon goed beveiligd is. Daar staat eigenlijk alles in: mail, foto’s, bankgegevens. Als je hem kwijtraakt moet je alle gegevens makkelijk kunnen wissen of je telefoon kunnen volgen. Ditzelfde geldt voor je laptop. Evelien vult aan: “Maak lange wachtwoorden met zinnen, dat werkt het beste. Let ook op wat je op social media zet. De essentie van de AVG is eigenlijk: denk na bij wat je doet.”

Welke rol gaat privacy in de toekomst spelen?

“Waarschijnlijk een steeds grotere rol. In de laatste jaren neemt de vraag naar privacy professionals en security toe”, zegt Evelien. “Ook gemeenten willen graag aandacht besteden hieraan. Ze beschikken over veel data en willen die met elkaar combineren om nieuwe inzichten te krijgen. Het is van groot belang dat de AVG daarbij gewaarborgd blijft. Er gaat steeds meer gebruikgemaakt worden van het digitale netwerk en dus van onze persoonsgegevens. Petra: “Het stuk bewustwording is heel belangrijk. Ik blijf graag met gemeenten in gesprek om de persoonsgegevens van burgers veilig te stellen.”

“De essentie van de AVG is eigenlijk: denk na bij wat je doet.”

 

  

Dit houdt de Wet politiegegevens (Wpg) voor gemeenten in

Whitepaper

Dit houdt de Wet politiegegevens (Wpg) voor gemeenten in

Sinds 6 februari 2019 is de Wet politiegegevens (Wpg) van kracht. De Wet politiegegevens (Wpg) is een wet die ervoor moet zorgen dat alle persoonsgegevens die voor opsporing bedoeld zijn op de juiste wijze worden verwerkt.
In deze whitepaper ontdek je wat deze wet precies inhoudt, wie binnen jouw organisatie er iets mee moet doen en hoe de interne en externe audits eruitzien.

Download whitepaper

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema's die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder