Snel naar content
Collega Sonja Valstar zit op een stoel op het kantoor in Woerden

Sonja Valstar, opvolger van gemeentefondsspecialist Dirk Jans, over de toekomst van LIAS PAUW, BUIG en Info

Sonja Valstar is in de voetsporen van gemeentefondsspecialist Dirk Jans getreden, die 1 oktober met pensioen is gegaan. We spraken haar over de weg hier naartoe en de toekomstplannen die zij heeft voor LIAS PAUW, BUIG en Info.

Voor velen een bekend gezicht. Hoe ben je in de rol van opvolger beland?

“Dirk ken ik al vanaf mijn tijd bij Haute Finance, dat nu Haute Equipe is. Ik leerde hem daar kennen in 2005. Daarvoor had ik bij de gemeente Rotterdam en Maassluis gewerkt. In die laatste gemeente woon ik. In 2001 was Dirk al gestart met PAUW. Een aantal jaar later, in 2008, vroeg ik hem of ik ook PAUW-beheerder mocht worden. Vanaf dat moment hielp ik als freelancer twee keer per jaar gemeenten met het verwerken van de circulaires in PAUW. Ook toen Dirk in 2011 zijn bedrijf Frontin oprichtte en zijn PAUW product meenam, bleef ik samen met een aantal anderen de circulaires verwerken. Op die manier ben ik altijd verbonden geweest met PAUW. Toen Dirk in 2020 zijn bedrijf verkocht aan Inergy, ging hij op zoek naar een vervanger die in eerste instantie met hem zou samenwerken en hem later zou opvolgen. Zo is hij bij mij uitgekomen.”

Waarom wil je Dirk zo graag opvolgen?

“Bij gemeenten werkte ik altijd in tijdelijke opdrachten. Dat tijdelijke wilde ik wel loslaten. Voor mij een behoorlijke stap. Aan de andere kant dacht ik: wat heb ik te verliezen? Deze rol klinkt misschien saai en ingewikkeld, maar voor mij is dit de leukste baan die er is. Geen dag is hetzelfde.”

“Uiteraard worden we ook fantastisch ondersteund door de PAUW-beheerders. Voor ons zijn zij echt parels. Het werk dat zij verrichten is zeldzaam, er zijn niet veel mensen te vinden die bereid zijn dat te doen.”

Wat maakt dit werk voor jou zo leuk?

“In de periodes rondom de circulaires is het echt buffelen. Maar als je hard gewerkt hebt en een duidelijk verhaal aflevert geeft dat enorm veel voldoening. Helemaal als je een compliment krijgt van een klant. Het is kinderlijk eenvoudig, maar dat maakt me blij en is wat dit werk voor mij zo leuk maakt. Uiteraard worden we ook fantastisch ondersteund door de PAUW-beheerders. Voor ons zijn zij echt parels. Het werk dat zij verrichten is zeldzaam, er zijn niet veel mensen te vinden die bereid zijn dat te doen.”

Je bent de afgelopen anderhalf jaar ingewerkt door Dirk. Nu sta je er alleen voor. Ben je er klaar voor?

“Als je gewend bent om altijd alles zelf te doen is het voor beiden nieuw dat je iets samen oppakt. In het begin was het voor ons alle twee wennen, na een tijdje wisten we goed wat we aan elkaar hadden. Samen hebben we een heel proces doorgemaakt. Het was leuk om die weg eens mee te maken. In de basis had ik al veel kennis, dat is natuurlijk een groot voordeel. Maar natuurlijk zijn er ook dingen die ik echt moest leren. Ook nu nog. Dirk heeft me uitstekend ingewerkt. Maar iemand die twintig jaar lang gemeentefondsspecialist is geweest ga je niet in anderhalf jaar tijd evenaren. Ik ben geen Dirk 2.0 versie, maar een Sonja 1.0 die gaat voor een Sonja 2.0. Of ik er klaar voor ben? Honderd procent. Ik vind het geweldig dat ik de boel mag gaan aanjagen.”

Zijn er verschillen tussen jullie/dingen die jullie anders aanpakken?

“Dirk wil niks ingewikkeld met de computer, ik vind digitaal werken juist prettig en efficiënt. Hij is een ondernemer in hart en nieren, daar heb ik dan weer veel van geleerd. In bepaalde opzichten verschillen we van elkaar, maar dat is denk ik juist goed. Er zijn dingen die hij deed waarvan ik nu denk, daar moet ik ook echt iets mee doen.”

“Als er dingen goed gaan, zorg dan dat die goed blijven gaan. Klinkt heel simpel, maar iets aandacht blijven geven is essentieel.”

Hoe zou jij in de toekomst LIAS PAUW, BUIG en Info graag verder willen ontwikkelen?

“De BUIG-applicatie zijn we volop aan het doorontwikkelen. Het zou fantastisch zijn als meer gemeenten daarvan gebruikmaken. Met LIAS Info willen we natuurlijk onze klanten blijven voorzien van nuttige informatie. Het zijn van een kennispartner vinden we heel belangrijk. Zelfs voor LIAS PAUW heb ik nog ideeën over hoe we deze applicatie nóg verder kunnen doorontwikkelen. Altijd streven naar nóg betere service met onze producten.”

Is er nog iets wat je graag wilt meegeven aan klanten?

“Als er dingen goed gaan, zorg dan dat die goed blijven gaan. Klinkt heel simpel, maar iets aandacht blijven geven is essentieel. Sta open voor dingen die beter kunnen. Maar vooral: luister naar een ander. Zowel privé als zakelijk probeer ik dat zo goed mogelijk te doen. Alleen dat brengt je dichter bij elkaar.”

Sonja Valstar is de opvolger van Dirk Jans. Wil je contact met haar? Dat kan via sonja.valstar@inergy.nl.

Een profielfoto van Sonja Valstar

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Meer berichten

Alle berichten

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

De wereld van data analytics is in rep en roer. De reden? Microsoft Fabric. Dit splinternieuwe data analytics platform brengt alle losse analytics tools van Microsoft samen. Veel specialisten experimenteren ermee, maar heeft iemand het platform al bij een klant geïmplementeerd? Wij wel! In dit blog vertelt Merijn wat hij van de implementatie van Microsoft Fabric heeft geleerd.

Lees verder

Veilig (online) de vakantie door

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode...

Lees verder

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Voor cybercriminelen was 2023 een goed jaar. Online dreigingen zijn alleen maar toegenomen en het aantal aanvallen is opnieuw nog...

Lees verder