Snel naar content

Bundeling van Uitkeringen Inkomensvoorzieningen

LIAS BUIG

Krijg inzicht in de opbouw van jouw BUIG-budgetten. Nu én voor de komende jaren.

Lees meer Log direct in

Alle 342 gemeenten in Nederland maken gebruik van LIAS software en oplossingen. Onder andere:

Bundeling van Uitkeringen Inkomensvoorzieningen

Gemeenten verstrekken bijstandsuitkeringen aan burgers ter voorziening in hun levensonderhoud. Voor de bekostiging van die inkomensvoorzieningen is er een rijksuitkering met een omvang van ± € 6 miljard aan alle Nederlandse gemeenten. Dit volgens een zeer ingewikkeld verdeelstelsel.

Sinds 2016

De voordelen van LIAS BUIG op een rijtje

Analyseer budgetmutaties

Analyseer budgetmutaties

Waarom is mijn budget veranderd (bijvoorbeeld macrobudget, historisch aandeel, huishoudsamenstelling, bijstandskans, normbedragen). Dit stelt medewerkers in staat kritisch te kijken naar de oorzaken van wijzigingen in de uitkering en verkleint daardoor de kans op fouten.

Monitor tekorten en overschotten

Monitor tekorten en overschotten

Je krijgt inzicht in de verwachte en werkelijke aantallen huishoudens in de bijstand uitgesplitst naar diverse huishoudenskenmerken. De gegevens zullen wij ieder kwartaal verversen waardoor je door het hele jaar heen de tekorten en overschotten kan bewaken.

Samenwerken op regionaal niveau

Samenwerken op regionaal niveau

Steeds meer gemeenten werken samen in regionale sociale diensten. Controllers van die diensten hebben een extra informatiebehoeften. Zij willen de informatie voor de afzonderlijke aangesloten gemeenten in verband met de verantwoording aan de gemeenteraad. De BUIG-applicatie heeft de functionaliteiten die tegemoet komen aan die behoefte.

Informatie sneller delen

Informatie sneller delen

Organisatie en bestuurders kunnen sneller geïnformeerd worden over de financiële effecten van nieuwe BUIG-beschikkingen omdat wij deze binnen enkele dagen verwerken nadat ze door het ministerie SZW worden gepubliceerd. Nadat een BUIG-beschikking is vrijgegeven kan je al binnen een uur alle berekeningen en analyses op jouw bureau hebben liggen.

Door iedereen te gebruiken

Door iedereen te gebruiken

Met BUIG ben je voor het interpreteren van een een BUIG-beschikking niet langer afhankelijk van die ene medewerker met specifieke kennis over dit veelomvattende onderwerp. Ook een collega met minder kennis kan een goed advies maken aan directie en college van BenW.

Privacy en veiligheid staan centraal

Alle (persoons)gegevens zijn in goede handen

Alle gegevens zijn veilig en op één plaats opgeslagen. Daar heb je geen omkijken meer naar. Elke functionaris kan er over beschikken, mits geautoriseerd en met toegang tot internet. Verder beschikken wij over verwerkersovereenkomsten met onze partners, een privacyregelement.


Alles wat je moet weten

Het verdeelmodel BUIG-budget uitgelegd

Ontdek hoe de verdeelsleutel werkt en welke ontwikkelingen er spelen in het vakgebied BUIG.

Lees meer.


Zien is geloven. Vraag een gratis demo aan.

In een gesprek en demonstratie wordt alles zoveel duidelijker.