Snel naar content
skyline van london

Tableau Conference On Tour London

In juli heb ik met collega Michel de Tableau Conference On Tour in London bijgewoond. Deze conferentie voor partners en klanten van Tableau werd door ongeveer 1000 geïnteresseerden bezocht.

Naast plenaire key note speeches waren er ‘break out sessions’ in kleinere groepen. Er kon gekozen worden voor Tableau demonstraties/workshops of klant casussen. Verder stonden er partners met stands en na afloop waren er voldoende netwerkmogelijkheden.

Hieronder een verslag per onderwerp.

Tableau versie 9.1

Binnenkort is versie 9.1 beschikbaar en vanaf aankomende week is de beta versie te downloaden.

De belangrijkste verbeteringen:

  • Er is een nieuwe data source toegevoegd: universal web connector. Hiermee kunnen nieuwe databronnen worden ontsloten, zoals Google sheets en Facebook Insight.
    Daarnaast kunnen via deze data source in principe alle via het web toegankelijke bronnen worden ontsloten, er werd een voorbeeld getoond met data van Quandl.com
  • Een nieuwe versie van de mobile app (tablets). O.a. de mogelijkheid om een snapshot te maken voor offline gebruik.
  • De enterprise functionaliteiten zijn uitgebreid met de mogelijkheid tot automatisch updaten van client software.
  • Het analytics pane is uitgebreider en biedt nu ook ‘drag and drop’ voor bijvoorbeeld de mediaan in plaats van enkel het gemiddelde.
  • In de cloud versieTableau Online kan worden gespecificeerd in welk land de data wordt opgeslagen. Momenteel is dit alleen de VS in de nieuwe versie kan dit ook op diverse plekken in Europa.

 Tableau JavaScript API

Sinds versie 8 biedt de JavaScript API de mogelijkheid tot integratie van Tableau in een web-omgeving.

Dit gaat verder dan het simpelweg embedden van een Tableau workbook in een iframe; je kan ook filters en parameters in het workbook beïnvloeden met bijvoorbeeld een html checkbox of een JavaScript selector.

De integratie kan ook andersom; html/javacript integreren in Tableau. Dit lijkt me vooral interessant om D3 JavaScript visualisaties in Tableau te kunnen gebruiken.

Een aantal mooie voorbeelden van wat je hiermee kan:

Data visualisatie & statistiek

In meerdere sessies werden best practices voor data visualisatie gedeeld, alsmede de theoretische onderbouwing daarvan.

Dit kwam nagenoeg overeen met hetgeen collega Rick laatst tijdens een interne kennissessie heeft verteld. Een paar take-aways:

  • Het designen van een dashboard is vrijwel altijd een iteratief (ontwikkel) proces, waarbij in meerdere incrementen van een prototype (‘data discovery’) naar een eindproduct wordt gewerkt.
  • Kleur zie je veel sneller dan vormen of teksten.
  • Visualisaties herinner je je veel beter dan teksten/statistieken.
  • Correlatie hoeft nog geen causaliteit in te houden.
  • Bij vergelijken van bijvoorbeeld inwoners per gemeente hebben gemeentes met minder inwoners veel meer last van ‘random variation’. Hierdoor zie je dus relatief veel uitschieters bij kleinere gemeentes, maar dit hoeft helemaal niets te zeggen. Een goed voorbeeld wat in een van de presentaties werd gebruikt: http://understandinguncertainty.org/three-fold-variation-uk-bowel-cancer-death-rates

Data preparation (‘ETL’) & enterprise

Uit de praktijk casussen en in gesprekken met andere aanwezigen heb ik geconcludeerd dat Tableau in een enterprise meestal op onderstaande manieren is geïmplementeerd.

  • Als aanvullende tool naast een enterprise BI reporting tool (incl DWH).
    Bijvoorbeeld op een marketing afdeling, voor analyses die voorheen Excel werden gedaan.
    Hierbij viel het me op dat er vaak gebruik wordt gemaakt van Alteryx software i.c.m. Tableau, om de (aanvullende) data (verder) te prepareren en integreren.
  • Als enterprise wide BI oplossing, ter vervanging van een bestaande BI reporting tool, of ter vervanging van Excel.

Al met al een interessante conferentie, met een buitengewoon energieke en positieve sfeer.

Het na afloop verwerken van de informatie kon onder het genot van een Tableau biertje waarbij de ingrediënten natuurlijk gevisualiseerd in een stacked bar chart op het etiket stonden 😀

Door Mark Griepsma:

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder