Blog

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met je.

Power BI Consultant

Geloof jij ook in Power BI en zie jij ook dat veel klanten hulp kunnen gebruiken bij het goed toepassen hiervan? Dan zijn wij op zoek naar jou. Als Microsoft Power BI Consultant ondersteun jij organisaties om meer waarde uit hun data te halen.

Lees verder

Blog | Van complexiteit naar helderheid, 4 voordelen van datadashboards voor gemeenten

Wat als gemeenten altijd en overal inzicht hebben in financiële data? Dashboards maken dit mogelijk. Je kan er data in samenbrengen en overzichtelijk presenteren op één plek. Kees van den Brandt, consultant bij Inergy, beschrijft vier voordelen van dashboards bij het maken van gemeentelijke rapportages.

Lees verder

Blog | Sessies, core-notes en een heleboel Azure tijdens Microsoft Inspire 2019

Onlangs vertegenwoordigde Richard Verburg Inergy op het Microsoft Inspire in Las Vegas. Tijdens dit partner event van Microsoft heeft hij veel inspiratie opgedaan over nieuwe toepassingen én is hij weer helemaal op de hoogte gebracht van de plannen voor komend jaar. In deze blog vertelt hij erover.

Lees verder

Blog | Vanaf nu ben je aanzienlijk minder tijd kwijt met het beheren van activa – en dit is waarom

Het beheren van activa kan een behoorlijke uitdaging zijn. Iedere wijziging heeft direct impact op je begroting en balans. Of het nu gaat om een waardevermindering, een calamiteit of rentepercentages die wijzigen. In dit blog vertelt Twan Emonts-Schumer, Consultant bij Inergy, hoe je die tijdrovende klus terugbrengt tot drie eenvoudige handelingen.

Lees verder

Blog | Vermijd een doolhof, maak een speurtocht: 5 tips voor de presentatie van online planning & control producten

Burgers zien een transparante gemeente als een betrouwbare gemeente. Het online beschikbaar stellen van producten uit de planning & control cyclus speelt daarin een belangrijke rol. Maar dat is lang niet voldoende. Een gemeente moet er actief voor zorgen dat iedereen deze documenten kan vinden. Roald Klomp, Product Owner bij Inergy, legt uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Lees verder

Blog | Nieuwtjes in online publicaties van LIAS Enterprise: deel 2

We zitten nooit stil bij Inergy. Ieder moment zijn we bezig om de online publicaties van LIAS Software nóg beter te maken. Met de online publicaties van LIAS Enterprise kunnen gemeenten en waterschappen jaarrekeningen, -begrotingen en -verslagen op een dynamische en gebruiksvriendelijke manier presenteren.

Lees verder

Blog | Nieuwtjes in online publicaties van LIAS Enterprise: deel 1

We zitten nooit stil bij Inergy. Ieder moment zijn we bezig om de online publicaties van LIAS Software nóg beter te maken. Met de online publicaties van LIAS Enterprise kunnen gemeenten en waterschappen jaarrekeningen, -begrotingen en -verslagen op een dynamische en gebruiksvriendelijke manier presenteren.

Lees verder

Blog l Vacature of inhuren? 3 situaties waarin externe specialisten uitkomst bieden

Nemen we een nieuwe collega aan of huren we iemand in? Als het gaat over dataspecialisten is die keuze extra moeilijk. Werken met data en analytics kan niet iedereen zomaar van een afwezige collega overnemen. Of ‘er eventjes bij doen’. Tessa Flink, business development manager bij Inergy, schetst drie situaties waarin het inhuren van externe specialisten de moeite waard is.

Lees verder

Blog l Data analytics in de sport: stilstaan is achterblijven

Ik adem sport. Ieder weekend sta ik op de amateurvoetbalvelden en ik kijk ook graag sport op tv. Vooral juli is geweldig: Wimbledon, de Tour de France, Formule 1 en om het jaar een EK of WK voetbal. Wat wil een liefhebber nog meer? Ik vraag me dan ook regelmatig af hoe ik mijn werk kan combineren met mijn liefde voor sport. Daarom deel ik in dit blog een aantal manieren waarop met data naar mijn i

Lees verder

Blog l Een dag uit het leven van ... Sjoerd Hoes, schakel tussen klant en Inergy

Hij zorgt voor de verbinding tussen klanten en Inergy. En andersom. Als Service Level Manager draait de werkdag van Sjoerd Hoes om het waarborgen van de kwaliteit van de dienstverlening van Inergy. Hoe ziet een dag uit zijn leven er dan uit? Sjoerd vertelt het zelf.

Lees verder

Blog l Solution Engineer en sportbeest: een dag uit het leven van Mark van der Meulen

Van onderdompelen in data tot hardloopkilometers verslinden. Een dag uit het leven van Mark van der Meulen is er een vol uitersten. Hij is BI Developer bij Inergy én Solution Engineer bij bezorgbedrijf Sandd, maar ook sporter in hart en nieren. Hoe ziet een dag uit zijn leven er dan uit? Mark neemt je mee.

Lees verder

Blog l Help! Ik zoek een opleiding met arbeidsperspectief!

De IT-markt groeit sneller dan de economie. In de bouw en de zorg zien we een zelfde ontwikkeling. De vraag naar personeel is enorm. Er zijn grote hoeveelheden vacatures die niet kunnen worden ingevuld. Ook het onderwijs wordt getroffen door een tekort aan personeel. In Zaanstad is het lerarentekort inmiddels dermate groot dat de school nog dit najaar overstapt op een vierdaagse schoolweek.

Lees verder

Blog l Retailers en leveranciers: jullie laten kansen liggen (en zo pak je ze op)!

Hoe kunnen retailers en leveranciers samen winkels intelligent maken, producten beter laten aansluiten op de wensen van consumenten en dus verkopen laten toenemen? Door nauw samen te werken en data te delen. Daar laten beide partijen gigantische kansen liggen. Michel Steenhuis, Business Intelligence Analyst bij Inergy, legt hoe retailers en leveranciers elkaar kunnen helpen.

Lees verder

Blog l Het einde van het papieren jaarverslag

Digitalisering is aan de orde van de dag. Het laatste papieren bankafschrift dat ik ontving kan ik mij niet meer heugen, mijn kinderen (1 en 3) hebben naar mijn herinnering nog nooit televisie gekeken maar de Netflix-tune kunnen ze probleemloos nabootsen. Opvallend genoeg hoor ik in mijn vakgebied nog regelmatig dat een papieren Begroting of Jaarverslag goed voldoet. ‘’Digitalisering zou niets toe

Lees verder

Blog l Het collegeprogramma inzichtelijk en meetbaar in zes stappen

De IT-markt groeit sneller dan de economie. In de bouw en de zorg zien we een zelfde ontwikkeling. De vraag naar personeel is enorm. Er zijn grote hoeveelheden vacatures die niet kunnen worden ingevuld. Ook het onderwijs wordt getroffen door een tekort aan personeel. In Zaanstad is het lerarentekort inmiddels dermate groot dat de school nog dit najaar overstapt op een vierdaagse schoolweek.

Lees verder

De droom van iedere retailer: dynamic pricing geïmplementeerd

Er zijn maar weinig retailers die elkaar zó nauwlettend in de gaten houden: supermarkten leggen elkaar onder het vergrootglas.

Lees verder

De mystiek van machine learning

Soms lijkt machine learning net zo mythisch als de geheime toverdrankjes van magiërs en druïden. Maar als je door de rook van de magie heen kijkt, blijkt machine learning simpelweg een efficiënte en snelle manier om een probleem op te lossen met een algoritme. In dit blog ontrafel ik de mystiek rondom machine learning en waarschuw ik je voor vier gevaarlijke valkuilen.

Lees verder

Data & BI Summit: de 7 nieuwste functies van Power BI

Drie dagen lang kennis opdoen én delen over Power BI, de business intelligence tool van Microsoft, op het Data & BI Summit in Dublin. Léon Rethans, Senior developer van Inergy, was erbij. Hij vertelt over de nieuwste update en niet te missen functies van Power BI, én over de innovaties die ons de komende tijd staan te wachten.

Lees verder

Datavisualisatie: de oplossing voor onze menselijke gebreken?

Waarom doen mensen mee aan loterijen? De kans op winnen, is namelijk behoorlijk laag. De mens vertoont wel vaker economisch irrationeel gedrag. Hoe komt dat toch? In dit blog leg ik uit wat de twee redenen zijn en waarom datavisualisatie kan helpen.

Lees verder

3 fundamentele factoren voor een succesvolle voorspelling

Voorspellen aan de hand van data. Voor Inergy Analytical Solutions is dat allang geen toekomstmuziek meer. Met Warmtevraag-In-Kaart, of kortweg WIK, brengt Inergy een oplossing op de markt die de warmtevraag van huishoudens voorspelt. Daarmee kunnen energiemaatschappijen vraag en aanbod van duurzame energie beter op elkaar afstemmen. Maar wat zorgt voor een succesvolle voorspelling?

Lees verder

Alles wat je moet weten over GDPR

Het Europees Parlement geeft jouw organisatie tot 25 mei 2018 om aan de wet General Data Protection Regulation (GDPR) te voldoen. Wat gaat er voor jouw organisatie veranderen? Welke acties dien je te ondernemen? En waar kun je het best beginnen? In dit blog geef ik antwoord op alle belangrijke vragen rondom de nieuwe privacywetgeving.

Lees verder

Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms

Gartner publiceert jaarlijks de Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms.

Ook voor 2018 zijn de platforms weer beoordeeld door Gartner. Bent u ook zo benieuwd hoe uw favoriete BI- & Analytics-tool zich historisch heeft ontwikkeld in de Magic Quadrant?

Lees verder

Marginal Gains 2.0: Hoe data het wielrennen verandert

Wielrenners willen altijd beter worden. Vroeger was dat vooral een kwestie van meer en beter trainen, maar tegenwoordig komt er ook deel data-analyse om de hoek kijken. Wielerteams analyseren de prestaties van fietsen, banden en ook van de renners zelf. Alles voor de winst. Een korte schets van hoe data de wielersport verder helpt.

Lees verder

Inergy vs Spectre en Meltdown

Spectre en Meltdown. Nee, helaas zijn het niet de nieuwste films uit Hollywood. Het gaat hier om serieuze veiligheidslekken, te vinden in vrijwel elke pc of telefoon wereldwijd. Schokkend? Op het eerste gezicht wel, maar niets is wat het lijkt.

Lees verder

Zomertijd afschaffen of niet? Visualiseren maar!

Heerlijk. Het nieuwe jaar is begonnen en langzaam maar zeker worden de dagen weer iets langer. Op naar de zomertijd met zwoele avonden waarin het extra lang licht is! Maar dat kan zomaar veranderen, want volgens dit artikel willen enkele Europarlementariërs de zomertijd afschaffen. Kunnen we niet beter de wintertijd afschaffen? Of moeten we toch gewoon de zomer- en wintertijd aanhouden?

Lees verder

Humberto heeft het lek boven, een kijkcijferrecord sinds maanden!

Onlangs berichtte het AD dat RTL Late Night met 321.000 kijkers een absoluut kijkcijferdieptepunt heeft bereikt. In het artikel volgde een analyse van de oorzaak en mogelijke oplossingen. Bij mij bleef de vraag hangen: “Gaat het echt zo slecht met het programma van Humberto?”.

Lees verder

Drie Digitale Dagen

Afgelopen maandag stond in Heerlen de eerste dag van de ‘Drie Digitale Dagen’ op het programma. Na Heerlen werden op dinsdag en woensdag nog Hasselt en Aken aangedaan. Bij het evenement in Heerlen kon Inergy natuurlijk niet ontbreken. Vele collega's waren aanwezig met als doel om bezoekers enthousiast te maken over Inergy. Zowel potentiële klanten, als ook potentiële collega’s.

Lees verder

Wat voor zin hebben rapportages die niemand leest?

Te vaak hoor ik iemand zuchtend zeggen dat rapportages niet gelezen worden. Als voorvechter van datagedreven werken op basis van BI en analytics is dat natuurlijk vreselijk om te horen. In dit blog geef ik een aantal simpele tips om ervoor te zorgen dat rapportages, dashboards en kengetallen echt waarde toevoegen. En niet ongelezen op stapels, in lades of prullenmanden belanden.

Lees verder

Beginnen met analytics hoeft niet ingewikkeld te zijn

Ons cloud platform biedt geweldige mogelijkheden om data te verwerken en berekeningen en slimme analyses te maken. Dat platform zetten we nog altijd dagelijks in om onze klanten te ontzorgen op het gebied van big data, interactieve analyse en rapportage. Maar sinds kort is ons platform uitgebreid met de mogelijkheid om statistische, voorspellende modellen op te ontwikkelen.

Lees verder

Wat nemen we mee van de Gartner Summit?

Met Inergy brachten we een bezoek aan Gartner Data & Analytics summit in Londen. Gartner is zonder twijfel toonaangevend als onderzoeks- en adviesbureau. Het is fascinerend hoe bepalend Gartner is voor de terminologie in ons vakgebied.

Lees verder

Ontdek de mogelijkheden van Big Data

Meer dan 80% van alle data verzameld door bedrijven blijft nog onbenut. Relevante inzichten komen zo nooit aan het oppervlak.

Lees verder

Procesoptimalisatie op basis van de diepere werkelijkheid

Uit een onderzoek naar administratieve processen kan zomaar blijken dat één factuur langs wel 14 medewerkers gaat. Is dat werkelijk nodig? Wat is de oorzaak van zo’n proces?

Lees verder

Keuzehulp assortiment: Hoe retailers slimmer hun prijzen bepalen

Retailers moeten alle zeilen bijzetten om concurrerend te blijven. De tijd waarin we leven vraagt nogal wat van hen. Klanten stellen hogere eisen dan ooit, verwachten zowel online als offline perfecte service en dat tegen een zo laag mogelijke prijs. Laten we een inzoomen op die prijs. Hoe bepaal je de beste prijs en hoe hangt dat samen met je assortiment?

Lees verder

Optimalisatie van assortiment? Zorg voor goede data!

Elke retailer weet dat zijn assortiment bepalend is voor zijn omzet. Maar hoe weet je op welke plek in de winkel een product het best tot z’n recht komt? Hoe bepaal je je voorraad? Welke aankooppatronen kun je onderscheiden en welke klanten zijn het belangrijkst? Antwoorden op deze en vergelijkbare vragen hebben één gemene deler: het begint met goede data.

Lees verder

PyData Amsterdam 2016

Python is een beetje aan het bovendrijven als een soort lingua franca voor data analyse (in de meest brede zin van het woord), scripting, “big data” en aanverwante zaken. Vorig jaar ben ik begonnen me hier in te verdiepen, als een soort extensie van m’n interesse in Hadoop/Spark en dergelijke. PyData leek me de uitgelezen mogelijkheid om daar wat verder in te leren.

Lees verder

Het is Europees, gaat over privacy en kan zomaar 20 miljoen kosten… Ra ra wat is dat?

Juist! De General Data Protection Regulation (GDPR) die bedrijven vanaf 25 mei 2018 verplicht stelt om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Als je niet aan de regels voldoet, riskeer je een boete van 4% van de wereldwijde omzet tot maximaal 20 miljoen euro. Geen gek idee dus om eens na te gaan hoe je er op dit moment voor staat.

Lees verder

Microstrategy 10.2 – custom visualizations

Sinds versie 10 van MSTR is "visual insight" flink uitgebreid en ondersteund de standaard bekende grafieken out of the box. Deze zijn inmiddels ook goed in te stellen naar wens qua kleuren, grootte, labels etc. Maar daar blijft het niet bij. Er is nog veel meer!

Lees verder

Lunch & Learn voor klanten van Inergy

Donderdag 5 november vond de eerste Inergy Lunch & Learn plaats in de Mediaplaza in de jaarbeurs in Utrecht. Dit event begon, zoals de naam al verklapt, met een lunch. Aansluitend waren er inhoudelijke sessies voor onze klanten.

Lees verder

Door de algoritme-bomen toch nog het analytics-bos zien

Data mining is een enorm uitgebreid en complex vakgebied. Het gaat over data, business-vraagstukken, techniek, programmeren, methodes en niet te vergeten statistiek en wiskunde. Als je denkt via een beetje googlen een goed beeld van het vakgebied te krijgen, loop je het risico ‘door de algoritme-bomen het analytics-bos niet meer te zien’.

Lees verder

Maps/Geo visualisatie in MicroStrategy

Geografische visualisatie is heel erg populair. Er wordt in de BI wereld geen dashboard meer opgeleverd zonder een fancy interactief landkaartje. Zelfs wanneer het inhoudelijk weinig toegevoegde waarde heeft, moet ie erop, anders neemt de klant je niet meer serieus.

Lees verder

Toekomst voorspellen in MicroStrategy met R

MicroStrategy kent een uitgebreide analytical toolset, die nog te weinig gebruikt wordt in de praktijk. Wist je dat MicroStrategy maar liefst 50+ statische functies standaard ingebouwd heeft?

Lees verder

R analytics met MicroStrategy Visual Insight: K-means clustering

Inmiddels alweer een paar weken terug schreef ik over de installatie van de R plugin in MicroStrategy, aan de hand van een voorbeeld met lineaire regressie. Maar met R kun je zoveel meer! En de uitkomsten van R analytics kun je onwijs gaaf visualiseren (in Tableau of MicroStrategy) om een beter inzicht te vergaren.

Lees verder

Tableau Conference On Tour London

In juli heb ik met collega Michel de Tableau Conference On Tour in London bijgewoond. Deze conferentie voor partners en klanten van Tableau werd door ongeveer 1000 geïnteresseerden bezocht. In deze blog een verslag per onderwerp.

Lees verder

R analytics in Tableau

Waarom zou je dit willen, een R-Tableau integratie? Mijn ervaring tot nu toe met data exploratie, data visualisatie en (interactieve) dashboarding is dat je ergens moet beginnen, en snel iets concreets moet laten zien aan de stakeholders. Dan pas gaat het leven, wordt men enthousiast, komen er vervolg vragen en worden er middelen beschikbaar gesteld.

Lees verder

Apache NiFi

Het is een vogel! Nee, het is een vliegtuig! Nee, het is…super grover?
Nou, dat gevoel bekroop mij een beetje toen ik voor het eerst Apache NiFi zag en de documentatie doornam.

Lees verder

MicroStrategy 10: What’s new?

MicroStrategy is bij versie 10 aangekomen. Deze is inmiddels uitgebracht en zou wat mij betreft met een 10.1 versie naar ons platform kunnen komen. Zoals altijd is er weer een enorme lijst van verbeteringen en bugfixes. Ik ben er eens in gedoken en geef hier een samenvatting van punten waar we wat aan hebben in mijn ogen.

Lees verder

Amazon Web Services Summit 2015 Amsterdam

In juli was de derde Amazon Web Services Summit in een bloedhete Kromhouthal loods in Amsterdam. Alles draaide die dag om de Amazon Cloud en de diensten die het levert. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Werner Vogels; Amsterdammer en tevens ook CTO van Amazon.

Lees verder