Blog

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met je.

Blog | Een dag uit het leven van Stefan

Stefan van den Berg is servicedeskmedewerker bij Inergy. Hij pakt vragen van klanten op met betrekking tot IT-systemen. Hoe ziet zijn werkdag eruit? Hij vertelt je erover in zijn blog.

Lees verder

Blog | Dit is waarom de inzet van white hat hackers zo belangrijk is

Inergy beheert enorme hoeveelheden data van van grote bedrijven zoals PostNL en DetailResult Groep. Om ervoor te zorgen dat deze data veilig is, zet het bedrijf whitehackers in. Maron Meijer, Security Officer & Kwaliteitsmanager bij Inergy, vertelt in deze blog wat die precies doen en waarom hun inzet zo belangrijk is.

Lees verder

Blog | Fiscaal in control met LIAS Horizontaal Toezicht

Enkele maanden geleden kondigde de Belastingdienst aan dat het horizontaal toezicht gaat veranderen. De belangrijkste verandering is dat het horizontaal toezicht verschuift naar het vaststellen dat ingediende fiscale aangiften aanvaardbaar zijn. Wat betekent dit voor jou als gemeente? Wil Peters, IT-Auditor & Registeraccountant en partner bij du ROI, legt uit hoe het zit.

Lees verder

Blog | Brainstormen, een strategisch overleg en het optimaliseren van de website: een dag uit het leven van Manager Marketing & Communicatie Danielle Pels

Danielle Pels is Manager Marketing & Communicatie bij Inergy. Ze is verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten binnen het bedrijf. Van podcasts, webinars, content, nieuwsbrieven en website tot aan het opstellen en uitwerken van een strategisch plan. In deze blog neemt ze je mee in een dag uit haar leven.

Lees verder

Blog | Next level data sharing met Snowflake

Met de data sharing functionaliteit van Snowflake is het voor organisaties mogelijk enorme hoeveelheden data veilig, actueel en instant te delen zonder die gegevens allemaal fysiek te kopiëren en verplaatsen. Peter Boumans van Inergy is enthousiast over deze next level unieke manier van data delen, die de traditionele, complexe en kostbare wijze ver overtreft.

Lees verder

Blog | Strava data in een dashboard: “Heeft de lockdown positieve invloed op mijn racefiets prestaties?”

Remo Schimmel, Young Professional bij Inergy, begon in 2019 met racefietsen als afwisseling op het trainen in een sportschool. Aan het begin van de lockdown kocht hij een nieuwe racefiets en is hij zijn data actief gaan bijhouden in Strava. Gevoelsmatig gaan zijn prestaties vooruit. Maar is dat ook zo? In deze blog neemt hij je mee in de analyse van zijn Strava data in een Power BI dashboard.

Lees verder

Blog | Een visueel aantrekkelijke begroting? Gemeente Arnhem ontwierp met ons een infographic

De gemeente Arnhem wilde haar website graag publieksvriendelijker maken. Dat is gelukt: een infographic met daarin bewegende beelden maakt het voor burgers een stuk aantrekkelijker om een blik te werpen op de begroting. Herlinde Lokhorst, René van den Enden – beiden werkzaam bij de gemeente Arnhem - en de LIAS ontwikkelaars vertellen in deze blog over de totstandkoming van de infographic.

Lees verder

Blog | Van overleg naar overleg en elk vrij moment een dubbele espresso: een dag uit het leven van Delivery Manager Michael Alvares

Als Delivery Manager bij Inergy is Michael Alvares verantwoordelijk voor verschillende projecten. Zijn dagen zijn voornamelijk gevuld met een heleboel overleggen. Tussendoor belt hij regelmatig een collega om te vragen hoe het gaat. Deze “niet te stoppen stuiterbal” vertelt hoe zijn werkdag eruitziet.  

Lees verder

Blog | Dit zijn de vier grootste risico’s van Self Service BI

In de wereld van Business Intelligence (BI) en Analytics is Self Service populair. Daarmee verzamelen medewerkers data die ze vervolgens rapporteren in bijvoorbeeld dashboards. Niet meer afhankelijk van de ICT-afdeling zijn lijkt ideaal, maar Self Service brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Floris Lemkes, Power BI Consultant bij Inergy, zet ze voor je op een rijtje. 

Lees verder

Blog | Zo voorkom én verhelp je ordeloosheid in Power BI

Met Power BI, de Business Intelligence tool van Microsoft, kunnen medewerkers binnen jouw organisatie zelfstandig interactieve rapportages maken. Dat lijkt ideaal, maar in de praktijk blijkt dit ook uitdagingen met zich mee te brengen. Het succes van Power BI – en de bijbehorende groei – vormt ook een risico. In deze blog legt Floris Lemkes, Power BI Consultant bij Inergy, uit wat je daaraan kan d

Lees verder

Blog | Kennisdeling in tijden van thuiswerken: “Juist nu moeten we persoonlijk contact onderhouden”

Toen we vanaf maart massaal thuis gingen werken viel het fysieke contact met de LIAS klanten plots weg. Inergy besloot de lege ruimte die was ontstaan op te vullen met webinars. Een groot succes, zo blijkt. Thomas Bos, Consultant LIAS bij Inergy, en vier klanten vertellen in deze blog over de omschakeling en hoe zij die hebben ervaren.

Lees verder

Blog | Help, ik word getracked: wat Google Maps weet over jou

In dit blog laat Berend Wijte, Data Scientist bij Inergy, zien wat Google allemaal over jou opslaat. Het bedrijf dat waarschijnlijk het meeste over jou weet is natuurlijk Google. Deze keer onderzoekt hij zijn eigen data historie van één van zijn favoriete apps: Google maps.

Lees verder

Blog | Altijd op zoek naar nieuw potentieel talent: een dag uit het leven van Recruiter Marlies Vernhout

Inergy is altijd op zoek naar nieuw potentieel talent en heeft groeiambities. Recruiter Marlies Vernhout bevindt zich midden in de organisatie en staat dagelijks in contact met de markt. Haar rol omvat alles wat bijdraagt aan het proces van employer branding tot het aannemen van nieuwe Inergeeks! In deze blog neemt ze je mee in een dag uit haar leven.

Lees verder

Blog | Jaap houdt zich bezig met het systeem achter jouw PostNL pakket: ‘Dat ik bijdraag aan de Track and Trace software vind ik echt tof’

Voordat een pakketje bij jou thuis wordt bezorgd gaat er een heel logistiek proces aan vooraf. Jaap van der Herberg werkt als Senior Business Intelligence Administrator bij Inergy en houdt zich voor PostNL bezig met dat proces. “Ik vind het tof dat ik bijdraag aan het systeem achter de Track and Trace software.” In deze blog vertelt hij over zijn werkzaamheden voor deze klant.

Lees verder

Blog | Een dag uit het leven van: Margriet Wesseling, Ontwikkelaar bij Inergy

Margriet Wesseling is Ontwikkelaar bij Inergy en pluist graag ingewikkelde procedures van datawarehouses uit. Hoe ziet haar werkdag eruit? Ze vertelt je erover in deze blog.

Lees verder

Blog | LIAS Analytics: de app waarmee stuurinformatie heel makkelijk inzichtelijk is

Angie Munshi, Product Owner bij Inergy, vertelt in deze blog over het ontstaan van LIAS Analytics. “We wilden graag alle data die we al hadden op een andere manier toegankelijk maken. Zodat ook raadsleden, die geen gebruikmaken van Enterprise, inzicht krijgen in die data.”

Lees verder

Blog | Ontwikkelen met passie: een dag uit het leven van Lieselotte de Waardt

Als Developer bij Inergy is Lieselotte de Waardt iedere dag bezig met projecten in Azure, ASP.NET, Power BI en Python. Zoals ze het zelf omschrijft: “Mijn werk vind ik zo leuk omdat ik veel nieuwe dingen mag maken. Er wordt gelukkig niks voorgekauwd.”  Hoe ziet een dag uit haar leven eruit? Lieselotte vertelt het je zelf.

Lees verder

Blog | De mogelijkheden met Snowflake: “We halen echt alles uit data wat erin zit”

Met het Snowflake Dataplatform van Inergy krijg je als bedrijf onbeperkte opslag, de beste performance en ben je klaar voor de toekomst. Wat dat precies inhoudt? Rene van Veen, CCO bij Inergy, legt het uit in deze blog.

Lees verder

Blog | Goudmijn aan data in datawarehouse Sodexo: “We hebben alleen al meer dan 100 miljoen kassabonnen”

Sinds 2014 is Sodexo klant van Inergy. Het bedrijf, dat over de hele wereld verspreid zit, levert allerlei vormen van dienstverlening aan bedrijven, instellingen en overheden. In deze blog vertelt Tom van der Meer, Business Intelligence Developer bij Inergy, hoe wordt omgegaan met de enorme hoeveelheid data die in het datawarehouse zit dat Inergy beheert.

Lees verder

Blog | Deze oplossing geeft gemeenten met één druk op de knop inzicht in lopende investeringen

Veel gemeenten hebben moeite om goed inzicht te krijgen in de stand van zaken met betrekking tot investeringen. Met de Kredietenmonitor van Inergy zijn de vele Excel-sheets en het ontbreken van inzicht verleden tijd. Bas Neuman, consultant LIAS bij Inergy, vertelt over de oplossing die grip biedt op alle kredieten.

Lees verder

Blog | Pilot klanten over LIAS InControl: “We hebben de luxe om feedback te geven die de product owners meenemen”

Onlangs schreven we in een blog dat er bij Inergy hard wordt gewerkt aan een nieuw platform: LIAS InControl. In deze blog vertellen onze klanten Tytsjerksteradiel en Gemeente- en waterschapsbelastingen (GBLT) over hun ervaringen als deelnemer aan de pilot van LIAS Publisher, een module van LIAS InControl.

Lees verder

Blog | “Met Managed Data Platform hoeft de klant zich geen zorgen te maken over de data omgeving”

Met de dienst “Managed Data Platform” haalt Inergy direct waarde uit jouw data, weet je zeker dat je naar 'de waarheid' kijkt, houd je de kosten in de hand en word je ontzorgd. We monitoren data van bedrijven indien gewenst 24/7 en er staat een heel team medewerkers dag en nacht klaar om vragen van klanten te beantwoorden. Sjoerd Hoes, Manager Services & Support bij Inergy, aan het woord.

Lees verder

Blog | Jouw hele planning-en-controlcyclus digitaal beheren? Dat kan binnenkort met LIAS InControl

Bij Inergy wordt momenteel hard gewerkt aan een platform waarmee klanten helemaal zelf én digitaal hun planning en control cyclus kunnen beheren. Leonard Boot en Roald Klomp, beiden Product Owner LIAS bij Inergy, vertellen over de ontwikkeling van dit nieuwe product.

Lees verder

Blog | Hoe WML meer inzicht krijgt in herhaalverkeer van klantcontact

WML (Waterleiding Maatschappij Limburg) wilde graag meer inzicht krijgen in de aanleidingen en oorzaken van klantcontact. Om hiermee de impact van herhaalverkeer aan te tonen en dit in de toekomst, waar mogelijk, te voorkomen. Met hulp van Inergy is dit gelukt. Myrko Webers, hoofd afdeling klantenservice bij WML, en Melvin Agten, Data Scientist bij Inergy, vertellen over dit succesvolle project.

Lees verder

Blog | Inzicht in gedrag en communicatie met Management Drives

Daphne Jaspars is People & Performance Manager bij Inergy. In deze blog vertelt ze over Management Drives: een tool die de drijfveren van een persoon inzichtelijk maakt. 

Lees verder

Blog | Dit is hoe je inzicht krijgt in jouw luisterdata van Spotify

Overal is data: in je smartphone, in je televisie, in je auto en misschien zelfs in je smartfridge. Veel vragen kan je beantwoorden door die data te bestuderen. Maar tot hoeveel van die data heb je écht toegang? Berend Wijte, Data Scientist bij Inergy, vertelt in deze blog hoe je inzicht krijg in jouw luisterdata van Spotify.

Lees verder

Artikel | Managed Analytics is nieuw en gewild, maar wat is het precies?

Managed Services is misschien wel het meest gebruikte containerbegrip in IT-land. Het betekent simpelweg dat een gespecialiseerd bedrijf jouw IT-infrastructuur, platformen of systemen beheert en onderhoudt. Maar Inergy onderscheidt zich met Managed Analytics. Wat is dat dan precies? JanKees Lampe, eigenaar van Inergy, legt het uit.

Lees verder

Blog | Dit is hoe je een veilige cloudoplossing herkent

Als een ander bedrijf jouw data beheert, dan wil je natuurlijk zeker weten dat die data veilig is. Het laatste wat je wil is dat gegevens van al jouw klanten op straat komen te liggen. Maar hoe weet je dat jouw data veilig is? Maron Meijer, Security Officer & Kwaliteitsmanager bij Inergy, legt het uit.

Lees verder

Artikel | PostNL komt met datawarehouse in de cloud dichter bij nieuwe status als logistieke dienstverlener

PostNL klaart achter de schermen een kolossale klus. Twee losse applicaties voor logistieke informatievoorziening worden in de cloud samengebracht tot één groot datawarehouse. Dennis van Steijn, Platform Owner Event Data Warehouse bij PostNL, vertelt over de stap naar de cloud en de vernieuwde samenwerking met Inergy.

Lees verder

Blog | Migratietraject naar de cloud? 3 opties om jouw data betrouwbaar te blijven presenteren

Veel organisaties denken eraan om hun dataoplossing te migreren naar de cloud. Maar iedereen weet ook: de migratie van on-premise naar de cloud kost tijd. De vraag is: hoe zorg je voor betrouwbare dashboards, rapporten en analyses tijdens zo’n migratie? Sander Cockx, BI Consultant bij Inergy, geeft drie opties en vertelt waarom de ene beter is dan de andere.

Lees verder

Blog | Van handmatige uitrol tot gestructureerde release: 4 opties om via DevOps nieuwe Power BI-rapporten te publiceren

Als ontwikkelaar ben je continu bezig om rapporten in Power BI te verbeteren. Wijzigingen en vernieuwingen wil je zo snel en efficiënt mogelijk doorvoeren. Als je werkt vanuit een DevOps-aanpak krijgt je te maken met wat uitdagingen in Power BI. Wat zijn die uitdagingen en hoe kan je ze tackelen? Michiel de Boer, BI Consultant, loodst je er doorheen.

Lees verder

Blog | Hoe stuur je met data?

Veel gemeenten vinden het niet makkelijk om de beschikbare data voor sturen boven water te krijgen. Met als gevolg dat beslissingen vaak op onderbuikgevoel zijn gebaseerd. Dashboards brengen hierin verandering. 

Lees verder

Artikel | prAIceXpert

De ene week betaal je 12,99 voor een kratje bier, de week erop moet je er 13,49 voor afrekenen bij de kassa. De prijzen van producten in de schappen fluctueren continu. Retailers en leveranciers kunnen door gebruik te maken van dynamic pricing hun producten en diensten sneller en consistenter afstemmen. JanKees Lampe, eigenaar van Inergy, vertelt welke oplossing Inergy hiervoor biedt.

Lees verder

Blog | Low-code apps: vergeet de IT-afdeling en neem zelf controle over jouw data

Visualisatietools zoals Power BI helpen je om in een oogopslag veel data tot je te nemen. Bijvoorbeeld in hoeverre jouw doelen zijn bereikt. Maar wat als je op basis van die informatie direct actie wil ondernemen? Zoals het verhogen van jouw doelen omdat het supergoed gaat. Hoe doe je dat snel en eenvoudig, zonder de ruwe data in te moeten duiken? Peter in ’t Zandt, BI Consultant bij Inergy, heeft

Lees verder

Artikel | Onze Inergy-specialisten aan de slag bij jouw organisatie

Op dit moment heeft Inergy zo’n vijftig professionals in huis met expertise in Business Intel- ligence (BI) en Analytics. Daarnaast is er een flexibele schil van 150 experts. Deze experts worden allemaal gezien als onderdeel van de Inergy familie. Maar wat doen zij precies en welke functiebenamingen kennen ze? Oftewel: wie zijn de Inergy Specialisten? Tessa Flink stelt ze graag aan je voor.

Lees verder

Artikel | Carglass barst van de ambitie: op naar nóg betere performance met Power BI en Azure

Wie de beste service wil bieden, moet non-stop zoeken naar verbetering. Om te zorgen voor een betere informatievoorziening binnen het ruitschadeherstelbedrijf, implementeert Inergy momenteel Microsoft Power BI. Patrick Hakkesteegt, Operations Development Manager bij Carglass, vertelt over de behoefte aan betere stuurinformatie.

Lees verder

Artikel l Data: de brandstof voor analytics en AI

Veel bedrijven zetten analytics en artificial intelligence (AI) nog niet volledig in. “Dit komt doordat de return-on-investment vaak lastig vooraf bepaald kan worden. Of doordat AI wordt beschouwd als een ver-van-mijn-bedshow”, vertelt Angie Munshi, Young Professional bij Inergy.

Lees verder

Blog | ‘Data is only real when shared’: 3 handige manieren om Power BI-rapporten te delen

Rapporten in Power BI zijn een goede manier om inzicht te krijgen in data. Met die informatie kan jij jouw werk beter doen of de organisatie beter laten presteren. Dat doe je vaak niet alleen, maar samen met collega’s. En dan is het cruciaal dat jullie allemaal dezelfde data kunnen zien. Hoe krijg je dat voor elkaar? Sander Cockx, BI Consultant bij Inergy, legt uit hoe je eenvoudig rapporten deelt

Lees verder

Blog | Hoe maak je een effectief dashboard? Het begint bij deze 5 factoren!

Het dashboard in je auto vertelt in een oogopslag hoe je wagen ervoor staat. Hoe snel je rijdt, hoeveel brandstof je nog hebt en of je auto onderhoud nodig heeft. Dat is precies waar het ook om draait bij een Power BI dashboard voor bedrijfsinformatie. Maar hoe doe je dat? Floris Lemkes, Dashboarding Engineer bij Inergy, legt het uit.

Lees verder

Blog | Van complexiteit naar helderheid, 4 voordelen van datadashboards voor gemeenten

Wat als gemeenten altijd en overal inzicht hebben in financiële data? Dashboards maken dit mogelijk. Je kan er data in samenbrengen en overzichtelijk presenteren op één plek. We beschrijven vier voordelen van dashboards bij het maken van gemeentelijke rapportages.

Lees verder

Blog | Sessies, core-notes en een heleboel Azure tijdens Microsoft Inspire 2019

Onlangs vertegenwoordigde Richard Verburg Inergy op het Microsoft Inspire in Las Vegas. Tijdens dit partner event van Microsoft heeft hij veel inspiratie opgedaan over nieuwe toepassingen én is hij weer helemaal op de hoogte gebracht van de plannen voor komend jaar. In deze blog vertelt hij erover.

Lees verder

Blog | Vanaf nu ben je aanzienlijk minder tijd kwijt met het beheren van activa – en dit is waarom

Het beheren van activa kan een behoorlijke uitdaging zijn. Iedere wijziging heeft direct impact op je begroting en balans. Of het nu gaat om een waardevermindering, een calamiteit of rentepercentages die wijzigen. In dit blog vertelt Twan Emonts-Schumer, Consultant bij Inergy, hoe je die tijdrovende klus terugbrengt tot drie eenvoudige handelingen.

Lees verder

Blog | Vermijd een doolhof, maak een speurtocht: 5 tips voor de presentatie van online planning & control producten

Burgers zien een transparante gemeente als een betrouwbare gemeente. Het online beschikbaar stellen van producten uit de planning & control cyclus speelt daarin een belangrijke rol. Maar dat is lang niet voldoende. Een gemeente moet er actief voor zorgen dat iedereen deze documenten kan vinden. Roald Klomp, Product Owner bij Inergy, legt uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Lees verder

Blog | Nieuwtjes in online publicaties van LIAS Enterprise: deel 2

We zitten nooit stil bij Inergy. Ieder moment zijn we bezig om de online publicaties van LIAS Software nóg beter te maken. Met de online publicaties van LIAS Enterprise kunnen gemeenten en waterschappen jaarrekeningen, -begrotingen en -verslagen op een dynamische en gebruiksvriendelijke manier presenteren.

Lees verder

Blog | Nieuwtjes in online publicaties van LIAS Enterprise: deel 1

We zitten nooit stil bij Inergy. Ieder moment zijn we bezig om de online publicaties van LIAS Software nóg beter te maken. Met de online publicaties van LIAS Enterprise kunnen gemeenten en waterschappen jaarrekeningen, -begrotingen en -verslagen op een dynamische en gebruiksvriendelijke manier presenteren.

Lees verder

Blog l Vacature of inhuren? 3 situaties waarin externe specialisten uitkomst bieden

Nemen we een nieuwe collega aan of huren we iemand in? Als het gaat over dataspecialisten is die keuze extra moeilijk. Werken met data en analytics kan niet iedereen zomaar van een afwezige collega overnemen. Of ‘er eventjes bij doen’. Tessa Flink, business development manager bij Inergy, schetst drie situaties waarin het inhuren van externe specialisten de moeite waard is.

Lees verder

Blog l Data analytics in de sport: stilstaan is achterblijven

Ik adem sport. Ieder weekend sta ik op de amateurvoetbalvelden en ik kijk ook graag sport op tv. Vooral juli is geweldig: Wimbledon, de Tour de France, Formule 1 en om het jaar een EK of WK voetbal. Wat wil een liefhebber nog meer? Ik vraag me dan ook regelmatig af hoe ik mijn werk kan combineren met mijn liefde voor sport. Daarom deel ik in dit blog een aantal manieren waarop met data naar mijn i

Lees verder

Blog l Een dag uit het leven van ... Sjoerd Hoes, schakel tussen klant en Inergy

Hij zorgt voor de verbinding tussen klanten en Inergy. En andersom. Als Service Level Manager draait de werkdag van Sjoerd Hoes om het waarborgen van de kwaliteit van de dienstverlening van Inergy. Hoe ziet een dag uit zijn leven er dan uit? Sjoerd vertelt het zelf.

Lees verder

Blog l Solution Engineer en sportbeest: een dag uit het leven van Mark van der Meulen

Van onderdompelen in data tot hardloopkilometers verslinden. Een dag uit het leven van Mark van der Meulen is er een vol uitersten. Hij is BI Developer bij Inergy én Solution Engineer bij bezorgbedrijf Sandd, maar ook sporter in hart en nieren. Hoe ziet een dag uit zijn leven er dan uit? Mark neemt je mee.

Lees verder

Blog l Help! Ik zoek een opleiding met arbeidsperspectief!

De IT-markt groeit sneller dan de economie. In de bouw en de zorg zien we een zelfde ontwikkeling. De vraag naar personeel is enorm. Er zijn grote hoeveelheden vacatures die niet kunnen worden ingevuld. Ook het onderwijs wordt getroffen door een tekort aan personeel. In Zaanstad is het lerarentekort inmiddels dermate groot dat de school nog dit najaar overstapt op een vierdaagse schoolweek.

Lees verder

Blog l Retailers en leveranciers: jullie laten kansen liggen (en zo pak je ze op)!

Hoe kunnen retailers en leveranciers samen winkels intelligent maken, producten beter laten aansluiten op de wensen van consumenten en dus verkopen laten toenemen? Door nauw samen te werken en data te delen. Daar laten beide partijen gigantische kansen liggen. Michel Steenhuis, Business Intelligence Analyst bij Inergy, legt hoe retailers en leveranciers elkaar kunnen helpen.

Lees verder

Blog l Het einde van het papieren jaarverslag

Digitalisering is aan de orde van de dag. Het laatste papieren bankafschrift dat ik ontving kan ik mij niet meer heugen, mijn kinderen (1 en 3) hebben naar mijn herinnering nog nooit televisie gekeken maar de Netflix-tune kunnen ze probleemloos nabootsen. Opvallend genoeg hoor ik in mijn vakgebied nog regelmatig dat een papieren Begroting of Jaarverslag goed voldoet. ‘’Digitalisering zou niets toe

Lees verder

Blog l Het collegeprogramma inzichtelijk en meetbaar in zes stappen

De IT-markt groeit sneller dan de economie. In de bouw en de zorg zien we een zelfde ontwikkeling. De vraag naar personeel is enorm. Er zijn grote hoeveelheden vacatures die niet kunnen worden ingevuld. Ook het onderwijs wordt getroffen door een tekort aan personeel. In Zaanstad is het lerarentekort inmiddels dermate groot dat de school nog dit najaar overstapt op een vierdaagse schoolweek.

Lees verder

De droom van iedere retailer: dynamic pricing geïmplementeerd

Er zijn maar weinig retailers die elkaar zó nauwlettend in de gaten houden: supermarkten leggen elkaar onder het vergrootglas.

Lees verder

De mystiek van machine learning

Soms lijkt machine learning net zo mythisch als de geheime toverdrankjes van magiërs en druïden. Maar als je door de rook van de magie heen kijkt, blijkt machine learning simpelweg een efficiënte en snelle manier om een probleem op te lossen met een algoritme. In dit blog ontrafel ik de mystiek rondom machine learning en waarschuw ik je voor vier gevaarlijke valkuilen.

Lees verder

Data & BI Summit: de 7 nieuwste functies van Power BI

Drie dagen lang kennis opdoen én delen over Power BI, de business intelligence tool van Microsoft, op het Data & BI Summit in Dublin. Léon Rethans, Senior developer van Inergy, was erbij. Hij vertelt over de nieuwste update en niet te missen functies van Power BI, én over de innovaties die ons de komende tijd staan te wachten.

Lees verder

Datavisualisatie: de oplossing voor onze menselijke gebreken?

Waarom doen mensen mee aan loterijen? De kans op winnen, is namelijk behoorlijk laag. De mens vertoont wel vaker economisch irrationeel gedrag. Hoe komt dat toch? In dit blog leg ik uit wat de twee redenen zijn en waarom datavisualisatie kan helpen.

Lees verder

3 fundamentele factoren voor een succesvolle voorspelling

Voorspellen aan de hand van data. Voor Inergy Analytical Solutions is dat allang geen toekomstmuziek meer. Met Warmtevraag-In-Kaart, of kortweg WIK, brengt Inergy een oplossing op de markt die de warmtevraag van huishoudens voorspelt. Daarmee kunnen energiemaatschappijen vraag en aanbod van duurzame energie beter op elkaar afstemmen. Maar wat zorgt voor een succesvolle voorspelling?

Lees verder

Alles wat je moet weten over GDPR

Het Europees Parlement geeft jouw organisatie tot 25 mei 2018 om aan de wet General Data Protection Regulation (GDPR) te voldoen. Wat gaat er voor jouw organisatie veranderen? Welke acties dien je te ondernemen? En waar kun je het best beginnen? In dit blog geef ik antwoord op alle belangrijke vragen rondom de nieuwe privacywetgeving.

Lees verder

Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms

Gartner publiceert jaarlijks de Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms.

Ook voor 2018 zijn de platforms weer beoordeeld door Gartner. Bent u ook zo benieuwd hoe uw favoriete BI- & Analytics-tool zich historisch heeft ontwikkeld in de Magic Quadrant?

Lees verder

Marginal Gains 2.0: Hoe data het wielrennen verandert

Wielrenners willen altijd beter worden. Vroeger was dat vooral een kwestie van meer en beter trainen, maar tegenwoordig komt er ook deel data-analyse om de hoek kijken. Wielerteams analyseren de prestaties van fietsen, banden en ook van de renners zelf. Alles voor de winst. Een korte schets van hoe data de wielersport verder helpt.

Lees verder

Inergy vs Spectre en Meltdown

Spectre en Meltdown. Nee, helaas zijn het niet de nieuwste films uit Hollywood. Het gaat hier om serieuze veiligheidslekken, te vinden in vrijwel elke pc of telefoon wereldwijd. Schokkend? Op het eerste gezicht wel, maar niets is wat het lijkt.

Lees verder

Zomertijd afschaffen of niet? Visualiseren maar!

Heerlijk. Het nieuwe jaar is begonnen en langzaam maar zeker worden de dagen weer iets langer. Op naar de zomertijd met zwoele avonden waarin het extra lang licht is! Maar dat kan zomaar veranderen, want volgens dit artikel willen enkele Europarlementariërs de zomertijd afschaffen. Kunnen we niet beter de wintertijd afschaffen? Of moeten we toch gewoon de zomer- en wintertijd aanhouden?

Lees verder

Humberto heeft het lek boven, een kijkcijferrecord sinds maanden!

Onlangs berichtte het AD dat RTL Late Night met 321.000 kijkers een absoluut kijkcijferdieptepunt heeft bereikt. In het artikel volgde een analyse van de oorzaak en mogelijke oplossingen. Bij mij bleef de vraag hangen: “Gaat het echt zo slecht met het programma van Humberto?”.

Lees verder

Drie Digitale Dagen

Afgelopen maandag stond in Heerlen de eerste dag van de ‘Drie Digitale Dagen’ op het programma. Na Heerlen werden op dinsdag en woensdag nog Hasselt en Aken aangedaan. Bij het evenement in Heerlen kon Inergy natuurlijk niet ontbreken. Vele collega's waren aanwezig met als doel om bezoekers enthousiast te maken over Inergy. Zowel potentiële klanten, als ook potentiële collega’s.

Lees verder

Wat voor zin hebben rapportages die niemand leest?

Te vaak hoor ik iemand zuchtend zeggen dat rapportages niet gelezen worden. Als voorvechter van datagedreven werken op basis van BI en analytics is dat natuurlijk vreselijk om te horen. In dit blog geef ik een aantal simpele tips om ervoor te zorgen dat rapportages, dashboards en kengetallen echt waarde toevoegen. En niet ongelezen op stapels, in lades of prullenmanden belanden.

Lees verder

Beginnen met analytics hoeft niet ingewikkeld te zijn

Ons cloud platform biedt geweldige mogelijkheden om data te verwerken en berekeningen en slimme analyses te maken. Dat platform zetten we nog altijd dagelijks in om onze klanten te ontzorgen op het gebied van big data, interactieve analyse en rapportage. Maar sinds kort is ons platform uitgebreid met de mogelijkheid om statistische, voorspellende modellen op te ontwikkelen.

Lees verder

Wat nemen we mee van de Gartner Summit?

Met Inergy brachten we een bezoek aan Gartner Data & Analytics summit in Londen. Gartner is zonder twijfel toonaangevend als onderzoeks- en adviesbureau. Het is fascinerend hoe bepalend Gartner is voor de terminologie in ons vakgebied.

Lees verder

Ontdek de mogelijkheden van Big Data

Meer dan 80% van alle data verzameld door bedrijven blijft nog onbenut. Relevante inzichten komen zo nooit aan het oppervlak.

Lees verder

Procesoptimalisatie op basis van de diepere werkelijkheid

Uit een onderzoek naar administratieve processen kan zomaar blijken dat één factuur langs wel 14 medewerkers gaat. Is dat werkelijk nodig? Wat is de oorzaak van zo’n proces?

Lees verder

Keuzehulp assortiment: Hoe retailers slimmer hun prijzen bepalen

Retailers moeten alle zeilen bijzetten om concurrerend te blijven. De tijd waarin we leven vraagt nogal wat van hen. Klanten stellen hogere eisen dan ooit, verwachten zowel online als offline perfecte service en dat tegen een zo laag mogelijke prijs. Laten we een inzoomen op die prijs. Hoe bepaal je de beste prijs en hoe hangt dat samen met je assortiment?

Lees verder

Optimalisatie van assortiment? Zorg voor goede data!

Elke retailer weet dat zijn assortiment bepalend is voor zijn omzet. Maar hoe weet je op welke plek in de winkel een product het best tot z’n recht komt? Hoe bepaal je je voorraad? Welke aankooppatronen kun je onderscheiden en welke klanten zijn het belangrijkst? Antwoorden op deze en vergelijkbare vragen hebben één gemene deler: het begint met goede data.

Lees verder

PyData Amsterdam 2016

Python is een beetje aan het bovendrijven als een soort lingua franca voor data analyse (in de meest brede zin van het woord), scripting, “big data” en aanverwante zaken. Vorig jaar ben ik begonnen me hier in te verdiepen, als een soort extensie van m’n interesse in Hadoop/Spark en dergelijke. PyData leek me de uitgelezen mogelijkheid om daar wat verder in te leren.

Lees verder

Het is Europees, gaat over privacy en kan zomaar 20 miljoen kosten… Ra ra wat is dat?

Juist! De General Data Protection Regulation (GDPR) die bedrijven vanaf 25 mei 2018 verplicht stelt om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Als je niet aan de regels voldoet, riskeer je een boete van 4% van de wereldwijde omzet tot maximaal 20 miljoen euro. Geen gek idee dus om eens na te gaan hoe je er op dit moment voor staat.

Lees verder

Microstrategy 10.2 – custom visualizations

Sinds versie 10 van MSTR is "visual insight" flink uitgebreid en ondersteund de standaard bekende grafieken out of the box. Deze zijn inmiddels ook goed in te stellen naar wens qua kleuren, grootte, labels etc. Maar daar blijft het niet bij. Er is nog veel meer!

Lees verder

Lunch & Learn voor klanten van Inergy

Donderdag 5 november vond de eerste Inergy Lunch & Learn plaats in de Mediaplaza in de jaarbeurs in Utrecht. Dit event begon, zoals de naam al verklapt, met een lunch. Aansluitend waren er inhoudelijke sessies voor onze klanten.

Lees verder

Door de algoritme-bomen toch nog het analytics-bos zien

Data mining is een enorm uitgebreid en complex vakgebied. Het gaat over data, business-vraagstukken, techniek, programmeren, methodes en niet te vergeten statistiek en wiskunde. Als je denkt via een beetje googlen een goed beeld van het vakgebied te krijgen, loop je het risico ‘door de algoritme-bomen het analytics-bos niet meer te zien’.

Lees verder

Maps/Geo visualisatie in MicroStrategy

Geografische visualisatie is heel erg populair. Er wordt in de BI wereld geen dashboard meer opgeleverd zonder een fancy interactief landkaartje. Zelfs wanneer het inhoudelijk weinig toegevoegde waarde heeft, moet ie erop, anders neemt de klant je niet meer serieus.

Lees verder

Toekomst voorspellen in MicroStrategy met R

MicroStrategy kent een uitgebreide analytical toolset, die nog te weinig gebruikt wordt in de praktijk. Wist je dat MicroStrategy maar liefst 50+ statische functies standaard ingebouwd heeft?

Lees verder

R analytics met MicroStrategy Visual Insight: K-means clustering

Inmiddels alweer een paar weken terug schreef ik over de installatie van de R plugin in MicroStrategy, aan de hand van een voorbeeld met lineaire regressie. Maar met R kun je zoveel meer! En de uitkomsten van R analytics kun je onwijs gaaf visualiseren (in Tableau of MicroStrategy) om een beter inzicht te vergaren.

Lees verder

Tableau Conference On Tour London

In juli heb ik met collega Michel de Tableau Conference On Tour in London bijgewoond. Deze conferentie voor partners en klanten van Tableau werd door ongeveer 1000 geïnteresseerden bezocht. In deze blog een verslag per onderwerp.

Lees verder

R analytics in Tableau

Waarom zou je dit willen, een R-Tableau integratie? Mijn ervaring tot nu toe met data exploratie, data visualisatie en (interactieve) dashboarding is dat je ergens moet beginnen, en snel iets concreets moet laten zien aan de stakeholders. Dan pas gaat het leven, wordt men enthousiast, komen er vervolg vragen en worden er middelen beschikbaar gesteld.

Lees verder

Apache NiFi

Het is een vogel! Nee, het is een vliegtuig! Nee, het is…super grover?
Nou, dat gevoel bekroop mij een beetje toen ik voor het eerst Apache NiFi zag en de documentatie doornam.

Lees verder

MicroStrategy 10: What’s new?

MicroStrategy is bij versie 10 aangekomen. Deze is inmiddels uitgebracht en zou wat mij betreft met een 10.1 versie naar ons platform kunnen komen. Zoals altijd is er weer een enorme lijst van verbeteringen en bugfixes. Ik ben er eens in gedoken en geef hier een samenvatting van punten waar we wat aan hebben in mijn ogen.

Lees verder

Amazon Web Services Summit 2015 Amsterdam

In juli was de derde Amazon Web Services Summit in een bloedhete Kromhouthal loods in Amsterdam. Alles draaide die dag om de Amazon Cloud en de diensten die het levert. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Werner Vogels; Amsterdammer en tevens ook CTO van Amazon.

Lees verder