Snel naar content
vrouw in supermarkt

Beginnen met analytics hoeft niet ingewikkeld te zijn

Bij Inergy hebben we de laatste tijd forse stappen gezet op het gebied van analytics. In dit blog vertel ik kort iets over de technische keuzes die we daarbij hebben gemaakt. Daarnaast ga ik in op een mooi praktijkvoorbeeld waarbij we met analytics echt het verschil konden maken.

Wij bouwen al jaren prachtige dashboards en big data oplossingen voor onze klanten. Ons cloud platform biedt geweldige mogelijkheden om data te verwerken en berekeningen en slimme analyses te maken. En voor alle duidelijkheid: dat platform zetten we nog altijd dagelijks in om onze klanten te ontzorgen op het gebied van big data, interactieve analyse en rapportage. Maar sinds kort is ons platform uitgebreid met de mogelijkheid om statistische, voorspellende modellen op te ontwikkelen. In-memory platform R We hebben gekozen voor het softwarepakket R. Dat is een in-memory platform voor data, statistiek en analytics. Doordat de data waarmee je werkt in het werkgeheugen (‘in-memory’) wordt geladen, gaan bewerkingen vele malen sneller. Met het Inergy cloud platform kunnen we bovendien enorme hoeveelheden data efficiënt prepareren zodat R razendsnel zijn werk kan doen. Vlot van start De kracht van data bij het beantwoorden van business-vragen is van onschatbare waarde. Succesvol ondernemen begint met inzicht. Precies weten hoe prijs, product, verkoopkanaal, inkoop en voorraad samenhangen. Voeg daar analytics aan toe en het gaat nog een stap verder. Je probeert dan niet alleen vast te stellen maar ook te verklaren hoe het komt dat een bepaald product het goed doet, of juist niet. En met een goed verklarend model kun je zelfs gaan voorspellen wat er gebeurt als je met die variabelen gaat spelen. Dankzij ons volledig ingerichte platform ga je vlot van start. Zo bepaal je bijvoorbeeld de ideale verkoopprijs van producten waarbij je rekening houdt met talloze factoren. Dat kan tot verrassende conclusies leiden zoals wij in de praktijk lieten zien bij een grote retailer. Analytics in de praktijk Voor een grote supermarktketen ontwikkelden we een statistisch model om kassabonnen (in totaal zo’n 10 miljard regels aan informatie) te analyseren. Het model is onder meer in staat om kassabonnen toe te wijzen aan een van de shopping trips die we hebben gedefinieerd. Denk daarbij aan: grote boodschappen, snelle snack of avondeten. Zo krijgt de keten inzicht in het klantenbestand en wordt het mogelijk om het assortiment beter af te stemmen op de klanten. Bovendien geeft het model inzicht in de populariteit van specifieke producten binnen een klantgroep. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk dat sommige producten met een lage winstmarge veel gekocht worden door de belangrijkste klantgroep. Hoewel die producten op zich dus niet voldoende lijken bij te dragen aan het resultaat, blijkt binnen de juiste context pas hoe waardevol ze zijn. Kortom, de inzet van analytics kan zorgen voor verrassende inzichten. En dankzij ons compleet ingerichte platform kun je sneller aan de slag dan je misschien denkt. Nieuwsgierig geworden? Download onze whitepaper over assortimentsoptimalisatie met behulp van analytics.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Een audit goed voorbereiden? Logisch dat je daar vragen over hebt. Zoals wij kijken naar de ENSIA-audit is het vooral...

Lees verder

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Bij Inergy werken ruim 160 collega’s. Hoe zien hun werkdagen eruit? Deze keer geeft Arjan van Honk, Senior BI Developer/Consultant bij Inergy, een kijkje in zijn werkdag. Een BI-developer is iemand die verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van data-oplossingen van onze klanten. Lees over zijn dynamische werkdag in Barcelona in deze blog!

Lees verder

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze auditors doen honderden audits per jaar. Het valt op ons dat een aantal vragen vaak gesteld worden. Of het nu gaat een ENSIA, WPG, SUWI, VIPP of DIGID Audit. Een aantal zaken zetten we graag voor je op een rijtje omdat jij dit ook wil weten.

Lees verder