Snel naar content
Infographic van de gemeente Arnhem

Een visueel aantrekkelijke begroting? Gemeente Arnhem ontwierp met ons een infographic

De gemeente Arnhem wilde haar website graag publieksvriendelijker maken. Dat is gelukt: een infographic met daarin bewegende beelden maakt het voor burgers een stuk aantrekkelijker om een blik te werpen op de begroting. Herlinde Lokhorst, René van den Enden – beiden werkzaam bij de gemeente Arnhem – en de LIAS ontwikkelaars vertellen in deze blog over de totstandkoming van de infographic.

De gemeente Arnhem kwam op het idee voor een infographic nadat ze bij de gemeente Utrecht iets soortgelijks zagen. “We hebben het eigenlijk een beetje afgekeken”, grapt Herlinde, Projectleider bij de gemeente Arnhem. “Onze LIAS Consultant Thomas Bos had ons het voorbeeld van Utrecht laten zien. Wij dachten gelijk: zoiets willen wij ook!”

De eerste stappen
Vanaf dat moment ging het snel. Vanuit Inergy gingen René Marcusse, Kay Schut en Michael Lamp aan de slag met de eerste stappen op weg naar een infographic voor Arnhem. “Met de gemeente sprak ik over haar wensen. Wat moet er in ieder geval in? Maken we de beelden ook bewegend? Toen we alles helder hadden, haakten mijn collega’s Kay Schut en Michael Lamp aan”, vertelt René Marcusse, Projectmanager bij Inergy.

De twee LIAS ontwikkelaars hielden zich bezig met het technische aspect van de infographic. “We hadden natuurlijk mazzel dat we de opzet van de gemeente Utrecht konden gebruiken. Dat scheelde een hoop tijd”, legt Kay uit. “Maar alsnog moest gemeente Arnhem eerst allerlei data aanleveren. Samen met Thomas heb ik die vervolgens gestructureerd. Alles in de infographic linkt naar de juiste pagina’s van de begroting.”

Visueel toegankelijk
Het maken van de juiste koppelingen nam de meeste tijd in beslag. “In totaal zijn we zo’n vijf dagen bezig geweest om alles goed in te richten”, zegt Michael. “In zo’n proces als dit is goede communicatie heel belangrijk. Het luistert allemaal heel nauw. Gelukkig verliep het contact met de gemeente Arnhem en de externe vormgever uitstekend.”

Arnhem is blij met het resultaat. “De infographic is echt gericht op inwoners en niet alleen op de raad. Onze insteek was om op een speelsere, visuele manier informatie toegankelijk te maken. Volgens mij zijn we daar goed in geslaagd”, aldus Herlinde.

Meer bezoekers
“Natuurlijk zijn we hartstikke benieuwd of we op deze manier meer bezoekers naar onze website trekken. De begroting zien veel mensen als iets saais en ingewikkelds. Hopelijk hebben we die op deze manier een stuk aantrekkelijker gemaakt”, vult René van den Enden aan.

De infographic staat inmiddels een aantal weken online. Statistieken moeten binnenkort uitwijzen of er ook daadwerkelijk meer bezoekers op de website komen. René van den Enden: “Zo’n infographic ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar het moet wel een functie hebben.”

Binnenkort duiken René Marcusse en René van den Enden in de cijfers. Heeft de infographic meer bezoekers opgeleverd? “Als dat het geval is, is het wellicht een goed idee om de infographic uiteindelijk nog verder uit te breiden”, laat Herlinde weten. “We zien natuurlijk graag dat burgers meer betrokken raken bij de begroting van hun eigen gemeente.”

De infographic van de gemeente Arnhem kan je hier bekijken. Wil jij meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Thomas Bos via thomas.bos@inergy.nl.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema's die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder