Snel naar content
Infographic van de gemeente Arnhem

Een visueel aantrekkelijke begroting? Gemeente Arnhem ontwierp met ons een infographic

De gemeente Arnhem wilde haar website graag publieksvriendelijker maken. Dat is gelukt: een infographic met daarin bewegende beelden maakt het voor burgers een stuk aantrekkelijker om een blik te werpen op de begroting. Herlinde Lokhorst, René van den Enden – beiden werkzaam bij de gemeente Arnhem – en de LIAS ontwikkelaars vertellen in deze blog over de totstandkoming van de infographic.

De gemeente Arnhem kwam op het idee voor een infographic nadat ze bij de gemeente Utrecht iets soortgelijks zagen. “We hebben het eigenlijk een beetje afgekeken”, grapt Herlinde, Projectleider bij de gemeente Arnhem. “Onze LIAS Consultant Thomas Bos had ons het voorbeeld van Utrecht laten zien. Wij dachten gelijk: zoiets willen wij ook!”

De eerste stappen
Vanaf dat moment ging het snel. Vanuit Inergy gingen René Marcusse, Kay Schut en Michael Lamp aan de slag met de eerste stappen op weg naar een infographic voor Arnhem. “Met de gemeente sprak ik over haar wensen. Wat moet er in ieder geval in? Maken we de beelden ook bewegend? Toen we alles helder hadden, haakten mijn collega’s Kay Schut en Michael Lamp aan”, vertelt René Marcusse, Projectmanager bij Inergy.

De twee LIAS ontwikkelaars hielden zich bezig met het technische aspect van de infographic. “We hadden natuurlijk mazzel dat we de opzet van de gemeente Utrecht konden gebruiken. Dat scheelde een hoop tijd”, legt Kay uit. “Maar alsnog moest gemeente Arnhem eerst allerlei data aanleveren. Samen met Thomas heb ik die vervolgens gestructureerd. Alles in de infographic linkt naar de juiste pagina’s van de begroting.”

Visueel toegankelijk
Het maken van de juiste koppelingen nam de meeste tijd in beslag. “In totaal zijn we zo’n vijf dagen bezig geweest om alles goed in te richten”, zegt Michael. “In zo’n proces als dit is goede communicatie heel belangrijk. Het luistert allemaal heel nauw. Gelukkig verliep het contact met de gemeente Arnhem en de externe vormgever uitstekend.”

Arnhem is blij met het resultaat. “De infographic is echt gericht op inwoners en niet alleen op de raad. Onze insteek was om op een speelsere, visuele manier informatie toegankelijk te maken. Volgens mij zijn we daar goed in geslaagd”, aldus Herlinde.

Meer bezoekers
“Natuurlijk zijn we hartstikke benieuwd of we op deze manier meer bezoekers naar onze website trekken. De begroting zien veel mensen als iets saais en ingewikkelds. Hopelijk hebben we die op deze manier een stuk aantrekkelijker gemaakt”, vult René van den Enden aan.

De infographic staat inmiddels een aantal weken online. Statistieken moeten binnenkort uitwijzen of er ook daadwerkelijk meer bezoekers op de website komen. René van den Enden: “Zo’n infographic ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar het moet wel een functie hebben.”

Binnenkort duiken René Marcusse en René van den Enden in de cijfers. Heeft de infographic meer bezoekers opgeleverd? “Als dat het geval is, is het wellicht een goed idee om de infographic uiteindelijk nog verder uit te breiden”, laat Herlinde weten. “We zien natuurlijk graag dat burgers meer betrokken raken bij de begroting van hun eigen gemeente.”

De infographic van de gemeente Arnhem kan je hier bekijken. Wil jij meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Thomas Bos via thomas.bos@inergy.nl.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder