Algoritmes zijn volop in het nieuws. Zo zijn er verschijnen en regelmatig artikelen met titels als “Hoe ontloop je algoritmes?”, “Algoritmes van vacatures kunnen niet genderneutraal zoeken” en “Algoritme kiest mannenparfum”. Maar let op, deze titels zijn klinkklare onzin! Deze stelling vraagt om een toelichting.
Wat is een algoritme?
Laten we allereerst vaststellen wat een algoritme is. Een algoritme is niets anders dan een aantal stappen om een bepaald doel te bereiken. Een algoritme heeft dus niet per se met veel data en technologie te maken. Het bereiden van een maaltijd is ook een algoritme. Je volgt de stappen in een recept om het doel – eten op tafel – te bereiken.
In de wereld van data analytics bestaan veel algoritmes, zoals beslisbomen, neurale netwerken, lineaire regressie en k-nearest neighbors. Al deze algoritmes verwerken en analyseren gegevens op basis van een specifiek stappenplan. Het resultaat van deze stappen is een voorspelmodel.
Lees ook:
Het verschil tussen descriptive, diagnostic, predictive en prescriptive analytics.
Voorspelmodel vs algoritme
Hier zie je spraakverwarring ontstaan in de media. Het is niet het algoritme dat voorspelt, maar het voorspelmodel. Het algoritme is, enkel en alleen, het hulpmiddel om in combinatie met historische data een voorspelmodel te maken. Zoals een boormachine een hulpmiddel is om een gat in de muur te boren. En een gitaar een hulpmiddel is om een liedje tot stand te brengen. Het zou toch heel vreemd zijn als we dat gat in de muur een “boormachine” noemen en die heerlijke track “een mooie gitaar”? Toch maken we deze vergissing bij algoritmes en voorspelmodellen wel.
Lees ook:
3 Tips om te starten met data science.
Mysterieus en complex
Wat verklaart deze vergissing? Deels komt dat ongetwijfeld door kennisgebrek. Anderzijds heeft het waarschijnlijk ook te maken dat voorspellingen maken op basis van data voor de meeste mensen iets mysterieus heeft en als complex wordt ervaren. Daar past een term als ‘algoritme’ naadloos bij, deze term heeft immers ook iets mysterieus en complex.
Helaas blijkt uit een algoritme dat het hardnekkige misverstand tussen een algoritme en voorspelmodel ook in de toekomst blijft bestaan. Uhhh, correctie, dat blijkt uit het voorspelmodel.
Whitepaper
We apply AI for you
In deze whitepaper geven we je uitleg over Artificial Intelligence (AI), Machine Learning en Data Science. Wat houden deze domeinen precies in? En op welke manier maken ze waardevolle data oplossingen mogelijk? Tot slot gaan we in op de samenhang tussen de drie domeinen.