Snel naar content
Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Onze informatiebeveiliging en privacy-experts delen praktische tips en adviezen om je te helpen bij het vermijden van online valkuilen, het herkennen van een veilige website en het beschermen van je persoonlijke gegevens. Voor sommige tips moet je even iets uitzoeken, andere pas je snel toe. Neem deze tips mee, dan weet je zeker dat je op een veilige(re) manier shopt.

Het begint bovenaan

Zodra je gegevens gaat uitwisselen met een website moet je dit veilig doen. Voor veilige uitwisseling van gegevens moet het adres beginnen met https://. Die ‘s’ staat voor secure. In dat geval is de internetverbinding beveiligd met een (SSL/TLS) certificaat en afgeschermd voor onbevoegden. Het slotje aan het begin van de URL geeft aan dat de websiteverbinding is versleuteld. Als dit niet het geval is dan moet je zeker niets kopen! Helaas betekent een beveiligde verbinding niet altijd dat je met een betrouwbare webshop te maken hebt. Er zijn ook nepshops of frauduleuze webshops die de moeite nemen om zo’n certificaat aan te vragen. 

Check de contactgegevens van de winkel

Wil je graag van de webshop gebruik maken? Controleer dan altijd de gegevens van de winkel, zoals een e-mailadres en een telefoonnummer om met de winkel in contact te komen. Daarnaast moeten de gegevens zoals het BTW-nummer en het inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel vermeld staan. Hiermee kun je opzoeken hoe lang de webshop al bestaat. Is deze pas een week online? Dan heb je een goede reden om aan de winkel te twijfelen.

Check de betaalmogelijkheden

Vaak heeft een bedrijf verschillende betaalmogelijkheden. Vertrouw je een webshop niet helemaal? Achteraf betalen is de beste optie, je betaalt pas na ontvangst van je product. Als dit niet mogelijk is, wees voorzichtig. Een andere veilige optie is betalen met Creditcard of PayPal. Hierbij ben je als koper beschermd wanneer je een product niet of beschadigd ontvangt. We betalen ook vaak met iDeal, maar hierbij ben je het minst beschermd. Mocht je dus twijfelen, kies dan voor een van de eerder genoemde opties!

Bescherm je gegevens

Als je je bestelling wil laten bezorgen, geef dan alleen de gegevens die écht nodig zijn. Je kunt je bestelling bijna altijd als ‘gast’ plaatsen. Dat is een betere optie om minder gegevens achter te laten. Zo hoef je geen gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Moet je een account aanmaken voordat je een bestelling kan plaatsen? Gebruik dan altijd een uniek en niet voor de hand liggend wachtwoord. Hiervoor kun je het beste een wachtwoordmanager gebruiken. Deze creëert wachtwoorden voor jou en slaat ze ook veilig op.

Controleer het keurmerk

Vertrouwde webshops hebben vaak een keurmerk. Als een webwinkel een keurmerk heeft van “Thuiswinkel Waarborg” of “Webshop Keurmerk”, belooft de webshop een bepaalde service. Het mooie is dat een keurmerk twee kanten op werkt. Vertrouw je het niet helemaal maar heeft de webshop wel een keurmerk? Controleer dan bij het keurmerk of deze webshop ook bij hen op de site staat. Klik dan niet op het keurmerk op de site maar ga zelf naar de website van het keurmerk en zoek daar het bedrijf op.

Too good to be true

Als laatste, kijk goed uit bij aanbiedingen die net iets té goed zijn. Dit is een teken dat het niet klopt. Fraudeurs sturen vaak e-mails met daarin een link naar een zogenaamde goede aanbieding. Je bent dan verplicht gegevens in te vullen, zodat je daarna toegang krijgt tot de aanbieding. Helaas bestaat deze aanbieding helemaal niet, maar hebben zij wel jouw gegevens. Klik sowieso nooit op een link in een e-mail, bezoek de website zelf en zoek op die manier naar het aangeprezen product. 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze oplossingen op gebied van informatiebeveiliging & privacy? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Suzanne Westland
Suzanne Westland

Privacy Officer bij Inerggy

Meer berichten

Alle berichten

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder