Snel naar content
Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Onze informatiebeveiliging en privacy-experts delen praktische tips en adviezen om je te helpen bij het vermijden van online valkuilen, het herkennen van een veilige website en het beschermen van je persoonlijke gegevens. Voor sommige tips moet je even iets uitzoeken, andere pas je snel toe. Neem deze tips mee, dan weet je zeker dat je op een veilige(re) manier shopt.

Het begint bovenaan

Zodra je gegevens gaat uitwisselen met een website moet je dit veilig doen. Voor veilige uitwisseling van gegevens moet het adres beginnen met https://. Die ‘s’ staat voor secure. In dat geval is de internetverbinding beveiligd met een (SSL/TLS) certificaat en afgeschermd voor onbevoegden. Het slotje aan het begin van de URL geeft aan dat de websiteverbinding is versleuteld. Als dit niet het geval is dan moet je zeker niets kopen! Helaas betekent een beveiligde verbinding niet altijd dat je met een betrouwbare webshop te maken hebt. Er zijn ook nepshops of frauduleuze webshops die de moeite nemen om zo’n certificaat aan te vragen. 

Check de contactgegevens van de winkel

Wil je graag van de webshop gebruik maken? Controleer dan altijd de gegevens van de winkel, zoals een e-mailadres en een telefoonnummer om met de winkel in contact te komen. Daarnaast moeten de gegevens zoals het BTW-nummer en het inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel vermeld staan. Hiermee kun je opzoeken hoe lang de webshop al bestaat. Is deze pas een week online? Dan heb je een goede reden om aan de winkel te twijfelen.

Check de betaalmogelijkheden

Vaak heeft een bedrijf verschillende betaalmogelijkheden. Vertrouw je een webshop niet helemaal? Achteraf betalen is de beste optie, je betaalt pas na ontvangst van je product. Als dit niet mogelijk is, wees voorzichtig. Een andere veilige optie is betalen met Creditcard of PayPal. Hierbij ben je als koper beschermd wanneer je een product niet of beschadigd ontvangt. We betalen ook vaak met iDeal, maar hierbij ben je het minst beschermd. Mocht je dus twijfelen, kies dan voor een van de eerder genoemde opties!

Bescherm je gegevens

Als je je bestelling wil laten bezorgen, geef dan alleen de gegevens die écht nodig zijn. Je kunt je bestelling bijna altijd als ‘gast’ plaatsen. Dat is een betere optie om minder gegevens achter te laten. Zo hoef je geen gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Moet je een account aanmaken voordat je een bestelling kan plaatsen? Gebruik dan altijd een uniek en niet voor de hand liggend wachtwoord. Hiervoor kun je het beste een wachtwoordmanager gebruiken. Deze creëert wachtwoorden voor jou en slaat ze ook veilig op.

Controleer het keurmerk

Vertrouwde webshops hebben vaak een keurmerk. Als een webwinkel een keurmerk heeft van “Thuiswinkel Waarborg” of “Webshop Keurmerk”, belooft de webshop een bepaalde service. Het mooie is dat een keurmerk twee kanten op werkt. Vertrouw je het niet helemaal maar heeft de webshop wel een keurmerk? Controleer dan bij het keurmerk of deze webshop ook bij hen op de site staat. Klik dan niet op het keurmerk op de site maar ga zelf naar de website van het keurmerk en zoek daar het bedrijf op.

Too good to be true

Als laatste, kijk goed uit bij aanbiedingen die net iets té goed zijn. Dit is een teken dat het niet klopt. Fraudeurs sturen vaak e-mails met daarin een link naar een zogenaamde goede aanbieding. Je bent dan verplicht gegevens in te vullen, zodat je daarna toegang krijgt tot de aanbieding. Helaas bestaat deze aanbieding helemaal niet, maar hebben zij wel jouw gegevens. Klik sowieso nooit op een link in een e-mail, bezoek de website zelf en zoek op die manier naar het aangeprezen product. 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze oplossingen op gebied van informatiebeveiliging & privacy? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Suzanne Westland
Suzanne Westland

Privacy Officer bij Inerggy

Meer berichten

Alle berichten

Een dag uit het leven van Krystle Villaflor, Cloud & DevOps Engineer bij Inergy

Een dag uit het leven van Krystle Villaflor, Cloud & DevOps Engineer bij Inergy

Als Cloud & DevOps Engineer bij Inergy maak ik deel uit van een team van meer dan 170 collega’s. In mijn rol zorg ik ervoor dat onze infrastructuur soepel draait en dat klanten kunnen vertrouwen op stabiele, veilige en efficiënte cloudomgevingen door middel van geautomatiseerde processen en continue optimalisatie.

Lees verder

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

In een samenleving waarin de overheid er voor iedereen is, ligt er een duidelijk verantwoordelijkheid bij diezelfde overheid om toegankelijk te zijn voor al haar burgers. Dit betekent niet alleen fysiek toegankelijke gebouwen, maar ook toegankelijke digitale documentatie. Of je nu een beleidsdocument, een begroting, of een ander P&C-publicatie schrijft, het is cruciaal dat deze documenten voor iedereen te begrijpen en te gebruiken zijn - ongeacht eventuele beperkingen.

Lees verder

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder