Snel naar content
Vrouw achter laptop aan het werk

Vanaf nu ben je aanzienlijk minder tijd kwijt met het beheren van activa – en dit is waarom

Het beheren van activa kan een behoorlijke uitdaging zijn. Iedere wijziging heeft direct impact op je begroting en balans. Of het nu gaat om een waardevermindering, een calamiteit of rentepercentages die wijzigen. In deze blog vertelt Twan Emonts-Schumer, Consultant bij Inergy, hoe je die tijdrovende klus terugbrengt tot drie eenvoudige handelingen.

Let op! Het beheren van activa wordt vanaf nu eenvoudiger. Om dat te bewijzen, schets ik een fictief scenario. Stel, je werkt voor een organisatie die een sportcentrum wil realiseren. Jouw werkgever financiert de accommodatie deels zelf, daarnaast strikken jullie enkele investeerders. Het plan wordt goedgekeurd en de bouw wordt binnen de gestelde termijn gerealiseerd. Vanaf dat moment start je met afbetalen en wordt er rente afgeschreven. Tot zover loopt alles op rolletjes.

Activa verandert: wat dan?

Twee jaar na ingebruikname nemen de investeerders een ingrijpend besluit: de horeca in het topsportcentrum is geen core business meer. Ze willen dit deel verkopen. Het goede nieuws is dat je met de verkoop nieuwe inkomsten genereert. Maar daardoor verandert ook de waarde van het pand. Dat moet je financieel vastleggen. En dan wordt het meestal lastig. De meeste organisaties zijn veel tijd kwijt om veranderingen in activa door te voeren op de balans en de begroting. Onder andere als een pand minder waard wordt, maar ook als er een calamiteit plaatsvindt of als de rente stijgt. Bij iedere wijziging komen er allerlei ingewikkelde formules en spreadsheets aan te pas om te bepalen wat er precies verandert.

Hoe pak je dat slim aan?

De meeste boekhoudkundige systemen ondersteunen veranderingen in activa niet. Boekhouders moeten daardoor tijdrovende handelingen uitvoeren om mutaties vast te leggen. Terwijl het zoveel makkelijker kan. Neem bijvoorbeeld de verkoop van de horeca in het topsportcentrum. Met de MIP Activa-module van Inergy ondersteun je deze wijzigingen eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is een journaal met boekingsregels aanmaken. Daarin voer je de volgende drie stappen uit.

  1. Inkomsten boeken

Je investering wijzigt door de verkoop van de horeca. Dat levert inkomsten op. Dat bedrag voeg je toe op de begroting als ‘opbrengsten uit verkoop horeca’.

  1. Waardevermindering verwerken

Omdat je een deel van het pand verkoopt, wordt het topsportcentrum minder waard. Die vermindering verwerk je op de balans.

  1. Kapitaallasten wijzigen

Je hebt een deel van het pand verkocht, dus hoef je ook minder af te schrijven. Je schuld neemt af en daar betaal je dus ook minder rente over. Deze wijziging in de zogenoemde kapitaallasten voer je ook door. Dit journaal met boekingsregels zet je vervolgens door als begrotingswijziging. Zo kan jouw organisatie de wijzigingen toetsen, eventuele aanpassingen doen en goedkeuren. Als de boekingsregels akkoord zijn, activeer je ze met één druk op de knop. Voilà!

Investeringen, kredieten en activa inzichtelijk
Met Meerjaren Investering Planning (MIP) Activa heb je vrijwel geen omkijken meer naar wijzigingen in je activa. Bovendien biedt de module je de mogelijkheid om je komende investeringen te plannen. Op basis hiervan krijg je realtime inzicht in alle lopende investeringen, kredieten en activa voor de komende jaren. En kan je bijsturen waar dat nodig is om rente- en afschrijvingslasten binnen de gestelde kaders te houden. 
Wil jij meer weten over MIP Activa?
Neem gerust contact met ons op!

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Begroten doe je in LIAS (en niet in je financiële pakket)

Begroten doe je in LIAS (en niet in je financiële pakket)

Weet jij altijd precies waar je staat in je begroting? Als je daaraan twijfelt - of als je deze vraagt met 'nee' beantwoordt - moet je zeker doorlezen. In deze blog staan we stil bij een andere manier om de begroting te maken: in LIAS. Een manier van decentraal begroten, waarbij budgethouders zelf hun voorgenomen aanpassingen opvoeren. Daardoor heb je niet alleen inzicht in vastgestelde mutaties, maar zie je ook welke er wachten op besluitvorming.

Lees verder

Een audit is veel meer dan het invullen van een checklist

Een audit is veel meer dan het invullen van een checklist

Het uitvoeren van een audit is een belangrijk instrument in het beheersen van processen. Een audit is meer dan vinkjes zetten op een checklist. Het uitvoeren van een audit begint met het inzicht krijgen in de processen en bijbehorende werkzaamheden. Wordt er gewerkt volgens de gemaakte afspraken? Zijn er verbeteringen mogelijk? Een audit uitvoeren helpt om dit inzicht te verkrijgen.

Lees verder

Azure Data Factory: Data Integratie en Beheer in de Cloud

Azure Data Factory: Data Integratie en Beheer in de Cloud

Om inzicht te krijgen in bedrijfsprocessen en om beslissingen te nemen op basis van gegevens is het noodzakelijk dat je in staat bent om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en te integreren. Een dataplatform wordt gevoed met gegevens uit bronsystemen. Het extraheren van bronsystemen doet Inergy met Azure Data Factory, door onze Data Engineers ook wel ADF genoemd.

Lees verder