Snel naar content

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema’s die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

1. Huishoudens met laag inkomen boven de drempel

  • Er waren meerdere vragen over de stijging van het aantal huishoudens met een laag inkomen boven drempel en of de cijfers kloppen.
  • Specifieke vragen over waar de aantallen te vinden zijn en hoe de stijging te verklaren is kwamen vaak terug.

2. Waardering van onroerende zaken (WOZ) en effecten op belastingen

  • Vragen over de WOZ-waarde en de aanpassing van het rekentarief en de effecten daarvan kwamen regelmatig voor.
  • Er was ook specifieke interesse in de verschillen tussen verwachte en daadwerkelijke stijgingen van de WOZ-waarden en hoe hiermee om te gaan in de berekeningen.

Webinar Meicirculaire 2023

Op dinsdag 4 juni 2024 gaven Sonja Valstar en Martijn Renders een webinar over de Meicirculaire. 

Je krijgt een korte samenvatting van de financiële effecten van de circulaire. Ook zullen tips worden gegeven voor het verwerken ervan in LIAS PAUW. Maar bovenal word je in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

3. Budgettaire compensaties en stelposten

  • Er werden vaal vragen gesteld over de compensaties voor gemeenten, zoals die voor jeugdbezuinigingen, en hoe deze budgettair neutraal of voordelig kunnen worden verwerkt.
  • Vragen over het opnemen van stelposten voor loon- en prijsontwikkeling en het BTW-Compensatiefonds (BCF) waren ook prominent.

4. BBP-systematiek en volumecompensaties

  • De complexiteit van de BBP-systematiek en hoe deze gemeentelijke financiën beïnvloedt was een terugkerende thema. Veel vragen gingen over hoe de compensaties voor BBP berekend worden en het verschil met de gecombineerde index.
  • Specifieke vragen over de opbouw van de volumedeel BBP en de realiteit ervan in vergelijking met historische economische groei kwamen ook aan bod.

5. Algemene vragen over financiële prognose en modelverschillen

  • Er waren diverse vragen over de verschillen tussen financiële prognose en modellen, zoals de Voorjaarsnota en de Meicirculaire, en hoe deze verschillen te verklaren zijn.
  • Specifieke vragen over de exacte percentages en de compensatie voor loonontwikkeling door het rijk werden ook regelmatig gesteld.

Deze analyse geeft een goed beeld van de belangrijkste zorgen en vragen van gemeenten met betrekking tot de Meicirculaire. Het blijkt dat er veel onduidelijkheid is over specifieke financiële details en hoe deze te interpreteren en te verwerken in gemeentelijke begrotingen.

Wil je meer weten? Vraag het ons!

Ben je nieuwsgierig naar hoe wij gemeentes kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Sonja Valstar
Sonja Valstar

Business Consultant bij Inergy

Sonja Valstar is Product Owner LIAS PAUW, LIAS BUIG en LIAS Info bij Inergy.

Martijn Renders
Martijn Renders

Business Consultant bij Inergy

Martijn is Business Consultant LIAS PAUW, LIAS BUIG en LIAS Info bij Inergy.

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

"Bij ons draait alles om kennisdeling, innovatie en gave techniek. De ontwikkelingen binnen het IT-landschap gaan razendsnel. We ontwikkelen onze technische kwaliteiten continu. Maar we besteden ook veel aandacht aan persoonlijke vaardigheden." Daphne Jaspars, People Manager, vertelt hoe we bij Inergy altijd bezig zijn met het doorontwikkelen van zowel onze hard als soft skills.

Lees verder