Snel naar content
Collega Carlijn van Schaik in Zuid Afrika bij de tafelberg

Werken vanuit het buitenland: Carlijn in Zuid-Afrika 

Bij Inergy zijn er meerdere collega’s die naast kantoor en thuiswerken tijdelijk in het buitenland werken. In deze nieuwe reeks vragen we hun hoe het is om vanaf een “niet-standaard” locatie te werken. Deze keer: Carlijn van Schaik, Data Engineer bij Inergy, vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika. 

Waarom Kaapstad? 

“Mijn broer woont hier en ik had hem al een jaar niet gezien. Daarom wilde ik hem graag bezoeken. Het is hier nu winter, maar eigenlijk is dat qua temperatuur juist wel heel fijn. De winters zijn hier veel milder dan die in Nederland. Ik wilde een bezoek aan mijn broer graag combineren met werk. In totaal zit ik hier drie weken. De eerste week heb ik vrij genomen en zijn we gaan roadtrippen, wat fantastisch was. We hadden enorm veel geluk met het weer, volop zon. Ik heb nog even getwijfeld of ik eerst twee weken wilde werken en dan vakantie wilde opnemen, maar ik merkte dat ik er echt aan toe was. Na een week ontspanning ben ik weer helemaal opgeladen aan de slag gegaan.” 

Kon je je plannen om tijdelijk vanuit het buitenland te werken makkelijk afstemmen met collega’s? 

“Bij Inergy krijg je veel vrijheid om je werkzaamheden in te delen op een manier die voor jou fijn is. Toen ik aangaf dat ik graag vanuit Zuid-Afrika wilde werken, reageerde iedereen enthousiast. Natuurlijk heb ik van tevoren wel overlegd met mijn manager en heb ik het besproken met mijn projectleider. Ze gaven aan dat als ik hier een plek heb waar ik goed kan werken en ik vooraf communiceer richting collega’s dat ik een tijdje niet op kantoor zou zijn, ze geen enkel bezwaar hadden.” 

Hoe ziet je werkplek eruit? 

“In de basis eigenlijk precies hetzelfde als in Nederland. Ik heb namelijk alles meegenomen zodat ik hier goed kan werken. Een extra scherm, toetsenbord, muis, laptop standaard. Ik werk hier aan de keukentafel. Mijn broer werkt overdag op kantoor dus ik zit hier alleen, wat het een heerlijk rustige plek maakt. Omdat het hier nu winter is, is er helemaal geen tijdsverschil met Nederland. Ideaal!” 

Merk je verschil in bijvoorbeeld focus, productiviteit, enzovoort? 

“Ik ben super goed gefocust, ook omdat ik net een week vakantie heb gehad. Sowieso word ik altijd enthousiast van een nieuwe omgeving. Als ik lange tijd op dezelfde plek werk, krijg ik zin om ergens anders heen te gaan. Mijn ouders wonen in Frankrijk, af en toe ga ik daarheen om te werken. Het belangrijkste is dat je een rustige werkplek hebt waar je je goed kunt concentreren.” 

Werk je 9-17 of houd je een ander ritme aan? 

“Meestal begin ik rond 08.00/08.30 uur en eindig ik rond 17.00/17.30 uur. Ik houd gewoon hetzelfde ritme aan. ’s Avonds heb ik dan nog tijd voor leuke dingen. Alleen is het hier om 18.00 uur al donker, dat is echt even wennen. Vanavond gaan we hardlopen aan de kust. Verder koken we om en om of zoeken we een gezellig restaurant uit om een hapje te eten.” 

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt? 

“Load-shedding is hier vrij normaal. Dat betekent dat er op bepaalde tijdstippen geen elektriciteit is in een bepaald gebied. Dit gebeurt omdat de energieleverancier grote problemen heeft met het leveren van energie door onder andere schulden. Hij zet daarom alle elektriciteit tijdelijk uit. Gelukkig zijn zulke besparingen wel gepland, dus dan kan ik er vooraf rekening meer houden en collega’s op de hoogte brengen. Ik heb hier twee keer last van gehad, maar in zulke gevallen begin ik gewoon wat eerder of werk ik langer door. Verder heb ik helemaal geen belemmeringen ervaren; het is eigenlijk ook wel bizar dat ik zo ver weg ben, maar dat het voor het werk in feite niks uitmaakt!”  

Ga je dit weekend nog iets leuks ondernemen? 

“Vrienden van mijn broer gaan een lang weekend naar een vakantiehuis van een van hen. Mijn broer en ik gaan daar vrijdagavond naartoe. Lekker een weekend aan het strand, ik kijk ernaar uit. Maandag gaan we naar een “aerial” yogales; een vriendin van mijn broer heeft een yogastudio. Ook gaan we nog een keer uit eten, hardlopen, wandelen op de Sea Point Promenade en een drankje doen op Bree Street. Genoeg leuks te doen dus!” 

Raad je anderen aan ook voor een korte periode te werken vanuit het buitenland? 

“Honderd procent. Vooral als je kan kiezen waar je zelf naartoe wil, waar je energie van krijgt. Ik ben ervan overtuigd dat verandering van omgeving echt goed doet.” 

Wil jij ook bij Inergy werken? Kijk dan bij onze vacatures.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema's die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder