Snel naar content
Een groepsfoto van Young Professionals in rode jasjes, collega's van Inergy voor het kantoor in Woerden van Inergy

Alles over een datawarehouse

Een datawarehouse is een grote verzameling gegevens die wordt gebruikt om zakelijke beslissingen te ondersteunen. Het is een centrale opslagplaats voor alle relevante gegevens die nodig zijn voor het maken van beslissingen binnen een bedrijf. Dit kan gegevens zijn over verkoopcijfers, klantinformatie, financiën en meer.

Het gebruik van een datawarehouse maakt het mogelijk om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de belangrijkste gegevens van een bedrijf en om op basis daarvan beslissingen te nemen.

Wat is een datawarehouse?

Een datawarehouse is een centrale opslagplaats van gegevens die wordt gebruikt voor het analyseren en rapporteren van informatie in een organisatie. Het wordt gebruikt om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen, te transformeren en op te slaan, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geanalyseerd en gerapporteerd. Een datawarehouse is ontworpen om snel toegang te bieden tot grote hoeveelheden gegevens, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor bedrijven die grote hoeveelheden informatie verwerken.

Wat is de geschiedenis van het opslaan van data?

Het opslaan van data is een belangrijk onderdeel van onze moderne samenleving, maar het concept bestaat al veel langer. In het verleden werden gegevens opgeslagen op allerlei manieren, afhankelijk van de tijd en plaats waar ze werden gebruikt.

In de vroegste dagen van de menselijke geschiedenis werden gegevens opgeslagen door middel van mondelinge overlevering. Verhalen en legenden werden van generatie op generatie overgebracht, vaak met behulp van rituelen en ceremonieën om ze levend te houden.

Op een gegeven moment begonnen mensen ook te schrijven om informatie op te slaan. De oudste bekende geschreven teksten dateren uit het derde millennium v.Chr. en werden geschreven op afbeeldingen van bijvoorbeeld stenen en tabletten. Dit werd “pictografisch schrift” genoemd, omdat de teksten bestonden uit afbeeldingen van voorwerpen.

In de loop van de tijd ontwikkelden mensen verschillende schrifttekens om meer abstracte concepten te kunnen weergeven, zoals cijfers en letters. Dit maakte het opslaan van gegevens veel gemakkelijker en efficiënter.

In de moderne tijd is een datawarehouse de methode bij uitstek om grote hoeveelheden van data op te slaan, te verwerken en te analyseren.

Peter Ledeboer
Meer weten?
Boek direct een gratis adviesgesprek met Peter

✔ kies zelf je dag en tijd ✔ gratis en zonder verplichtingen

Wat is de geschiedenis van een datawarehouse?

De geschiedenis van een datawarehouse gaat terug tot de jaren 80, toen bedrijven steeds meer gegevens begonnen op te slaan in digitale vorm. Dit leidde tot de behoefte aan een centrale opslagplaats voor deze gegevens, zodat ze gemakkelijker toegankelijk waren voor analyse en besluitvorming.

Jaren 80

Het concept van een datawarehouse en data mining werd ontwikkeld door een groep wetenschappers aan de Universiteit van Wisconsin, die in de jaren 80 de term “datawarehouse” introduceerden. Dit idee werd vervolgens doorontwikkeld door bedrijven die begonnen met het bouwen van commerciële datawarehouse-producten.

Jaren 90

In de jaren 90 werden de eerste commerciële datawarehouse-producten op de markt gebracht, waaronder de producten van bedrijven zoals Oracle en IBM. Deze producten maakten het mogelijk voor organisaties om grote hoeveelheden gegevens op te slaan en te analyseren, wat leidde tot een betere besluitvorming en efficiëntie binnen de organisatie.

Het heden

In de loop der jaren zijn datawarehouses steeds geavanceerder geworden, en tegenwoordig zijn ze onmisbaar voor veel organisaties die grote hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren. Nieuwe ontwikkelingen zoals big data en kunstmatige intelligentie hebben ervoor gezorgd dat datawarehouses nog belangrijker zijn geworden voor organisaties die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van data-analyse.

Wat zijn de voordelen van een datawarehouse?

Een datawarehouse is een centrale opslagplaats voor bedrijfsgegevens die gebruikt wordt voor het analyseren van informatie. Dit is zeer voordelig voor een organisatie, omdat het een efficiëntere manier biedt om toegang te krijgen tot belangrijke gegevens. Op basis van de data in een datawarehouse maak je bijvoorbeeld interactieve dashboards.

Integreer data uit verschillende bronnen

Ten eerste biedt een datawarehouse de mogelijkheid om gegevens te integreren uit verschillende bronnen. Dit zorgt voor een betere afstemming van informatie en een meer compleet beeld van de gegevens die beschikbaar zijn. Zo voorkom en verhelp je datasilo’s.

Stel gemakkelijker ad-hoc vragen over data

Ten tweede kunnen gebruikers van een datawarehouse gemakkelijker ad-hoc-vragen stellen over de gegevens die beschikbaar zijn. Dit helpt hen om snel en nauwkeurig beslissingen te nemen op basis van de informatie die ze hebben.

Sla historische gegevens op

Ten derde is een datawarehouse ook nuttig voor het opslaan van gegevens voor lange termijn. Dit zorgt voor een betere planning en voorspelling op basis van historische gegevens.

Verbeter prestaties van je organisatie

Ten vierde wordt een datawarehouse gebruikt voor het verbeteren van de prestaties van een organisatie. Dit bereik je bijvoorbeeld door het identificeren van bottlenecks en inefficiënties in de processen van een organisatie op basis van de beschikbare gegevens.

In samenvatting biedt een datawarehouse de mogelijkheid om gegevens te integreren uit verschillende bronnen, om gemakkelijker ad-hoc-vragen te stellen, voor lange termijnopslag van gegevens en voor het verbeteren van de prestaties van een organisatie.

Onze visie op een dataplaform

Whitepaper

Onze visie op een dataplaform

Organisaties groot en klein, ervaren al jaren het gemak van en rendement door het inzetten van het dataplatform van Inergy. Lees alles over onze visie op een dataplatform in deze whitepaper.

Download whitepaper

Voor welke gebruikers is een datawarehouse handig?

Een datawarehouse is handig voor een breed scala aan gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke beslissers, analisten en managers. Een datawarehouse helpt om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in belangrijke bedrijfsgegevens en om deze te gebruiken om betere beslissingen te nemen.

Een datawarehouse wordt gebruikt om verkoopgegevens te analyseren en om inzicht te krijgen in welke producten het best verkopen. Je kan het datawarehouse ook gebruiken om financiële gegevens te analyseren en om inzicht te krijgen in de prestaties van het bedrijf. In feite is een datawarehouse nuttig voor iedereen binnen een bedrijf die geïnteresseerd is in het verkrijgen van inzicht in belangrijke bedrijfsgegevens.

Wat is Extract, Transform & Load (ETL)?

De ETL-techniek (Extract, Transform, Load) is een belangrijk onderdeel van het proces van het opbouwen en onderhouden van een datawarehouse. ETL is een manier om gegevens te verzamelen uit verschillende bronnen en deze te combineren en te transformeren, zodat ze kunnen worden opgeslagen en geanalyseerd in een datawarehouse.

Het extract-gedeelte van de ETL-techniek betreft het verzamelen van gegevens uit verschillende bronnen, zoals transactiesystemen, klantendatabases en financiële systemen. Het transform-gedeelte betreft het verwerken van deze gegevens, bijvoorbeeld door het toevoegen van extra informatie of het maken van berekeningen. Het load-gedeelte betreft het opslaan van de gegevens in het datawarehouse, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgevraagd en geanalyseerd.

De ETL-techniek is dus een belangrijk onderdeel van het proces van het opbouwen en onderhouden van een datawarehouse, omdat het helpt om de gegevens te verzamelen, te verwerken en op te slaan in een gestructureerde en bruikbare vorm.

Of plan een adviesgesprek in op een dag en tijd naar keuze

Wat zijn de voordelen van een datawarehouse in de cloud?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een datawarehouse in de cloud. Hieronder volgen enkele belangrijke voordelen:

 • Flexibiliteit:
  je schaalt een datawarehouse in de cloud eenvoudig om aan de wisselende behoeften van een bedrijf te voldoen. Dit betekent dat je snel extra capaciteit toevoegt als je bedrijf groeit of als er tijdelijk meer gegevensverwerking nodig is.
 • Toegang:
  een datawarehouse in de cloud is toegankelijk vanaf elke locatie met een internetverbinding. Dit betekent dat medewerkers van het bedrijf toegang kunnen hebben tot de gegevens, ongeacht waar ze zich bevinden, wat de samenwerking en het besluitvormingsproces verbetert.
 • Betrouwbaarheid:
  een datawarehouse in de cloud wordt gehost door een professionele provider, die zorgt voor backup en herstel van gegevens. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het verlies van gegevens en dat je kan vertrouwen op de beschikbaarheid van de gegevens.
 • Kostenbesparing:
  een datawarehouse in de cloud helpt om kosten te besparen, omdat je niet hoeft te investeren in hardware en software en omdat je alleen betaalt voor de capaciteit die je daadwerkelijk gebruikt. Dit is een aantrekkelijke optie voor bedrijven die op zoek zijn naar een kostenefficiënte manier om gegevens op te slaan en te analyseren.

Welke invloed heeft de AVG op een datawarehouse?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een Europese wet die is ingevoerd om de privacy van individuen te beschermen en om te reguleren hoe persoonlijke gegevens worden verwerkt. De AVG heeft invloed op alle bedrijven en organisaties die persoonlijke gegevens verwerken, waaronder datawarehouses.

Als je een datawarehouse hebt waar persoonlijke gegevens in worden opgeslagen, moet u ervoor zorgen dat je aan de AVG-vereisten voldoet. Dit betekent onder andere dat je:

 • Duidelijk moet communiceren met betrekking tot wat voor soort gegevens je verzamelt en waarom je deze verzamelt
 • Rechtmatige gronden moet hebben voor het verwerken van persoonlijke gegevens
 • Persoonlijke gegevens moet opslaan en verwerken op een manier die aan de AVG-vereisten voldoet
 • Persoonlijke gegevens moet beschermen tegen ongeoorloofde toegang, gebruik, wijziging of vernietiging

Als je niet aan de AVG-vereisten voldoet, kun je worden gestraft met hoge boetes. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat uw datawarehouse aan de AVG-vereisten voldoet en dat je persoonlijke gegevens op een verantwoorde manier verwerkt.

Lees meer:
In 5 stappen bewustzijn creëren voor een juiste naleving van de AVG.

Wat is de toekomst van een datawarehouse?

De toekomst van een datawarehouse is zeer veelbelovend, aangezien steeds meer organisaties grote hoeveelheden gegevens verzamelen en analyseren. Dit zorgt voor een toenemende behoefte aan efficiënte en geavanceerde manieren om deze gegevens op te slaan en te analyseren. Daarmee biedt het datawarehouse een ideale oplossing.

In de toekomst zullen datawarehouses nog geavanceerder worden. Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning worden ingezet om gegevens te verwerken en te analyseren. Dit zal leiden tot nog betere inzichten en voorspellingen op basis van de beschikbare gegevens.

Samenvattend lijkt de toekomst van een datawarehouse zeer veelbelovend. Met de verwachting dat deze technologie steeds geavanceerder zal worden en nog meer waarde zal toevoegen aan organisaties die grote hoeveelheden gegevens verzamelen en analyseren.

Of plan een adviesgesprek in op een dag en tijd naar keuze

Meer weten?

Wil je meer weten over het opzetten van een datawarehouse? We nemen binnen één werkdag contact met je op voor een geheel vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.
Geen zin om te wachten? Plan dan direct zelf een afspraak op een dag en tijd die jou het best uitkomt. We improve performance.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

"Bij ons draait alles om kennisdeling, innovatie en gave techniek. De ontwikkelingen binnen het IT-landschap gaan razendsnel. We ontwikkelen onze technische kwaliteiten continu. Maar we besteden ook veel aandacht aan persoonlijke vaardigheden." Daphne Jaspars, People Manager, vertelt hoe we bij Inergy altijd bezig zijn met het doorontwikkelen van zowel onze hard als soft skills.

Lees verder

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

LIAS ISMS is een tool die ondersteunt bij de uitvoering, het bijhouden en rapporteren van processen die te maken hebben met informatieveiligheid en privacy.

Lees verder