Snel naar content
een dronefoto van een deel van Eindhoven

Gemeente Eindhoven aan de slag met Power BI: ‘We kunnen niet meer onder het succes van deze tool uit”

Gemeente Eindhoven wilde graag een toekomstbestendige Power BI-omgeving voor het Sociaal Domein. Ze vond het zonde van de tijd om het wiel opnieuw uit te vinden en schakelde daarom de hulp van Inergy in. Inmiddels kan de gemeente volledig zelf aan de slag in haar eigen Power BI-omgeving. Joost van Stiphout, afdelingshoofd BI-team binnen het Sociaal Domein bij de gemeente Eindhoven en Frank Habers, Consultant Data & Analytics bij Inergy, vertellen over de succesvolle samenwerking in dit Power BI-traject.

 “Als gemeente begrepen we dat Power BI ons bij uitstek goed zou kunnen voorzien in onze behoefte om heldere en overzichtelijke rapportages te bouwen. We kenden Inergy al omdat we daarbij LIAS producten afnemen. Mij kwam ter ore dat het ons ook goed zouden kunnen adviseren met het inrichten van een Power BI-omgeving. Dat bleek absoluut het geval”, begint Joost. 

Starten vanuit een goede basis

“Hoewel we zeker wisten dat we uiteindelijk graag zelf met de handen aan de knoppen wilden zitten, realiseerden we ons goed dat we met onze beperkte kennis allerlei inrichtingsfouten konden maken”, gaat Joost verder. “We zagen in dat het essentieel is om een goede basis neer te zetten voordat we Power BI verder uitrollen in onze organisatie. Daarom kozen we ervoor de hulp van Inergy in te schakelen.”

“We zagen in dat het essentieel is om een goede basis neer te zetten voordat we Power BI verder uitrollen in onze organisatie.”

Frank vindt het goed dat de gemeente dit tijdig inzag: “Organisaties proberen vaak van alles eerst zelf uit te vinden of onderschatten wat er om de hoek komt kijken bij de uitrol en inrichting van Power BI. We zien regelmatig dat door het succes van Power BI binnen de organisatie het gebruik snel en onstuimig groet. Daardoor ontstaan problemen rondom de beheersbaarheid van een Power BI-omgeving. De gemeente Eindhoven was deze situatie voor door met ons in zee te gaan. Toen ze bij ons aanklopte, had de gemeente zelf al een hele lijst met vragen opgesteld. Handig, want op deze manier konden we concreet aan de slag en hadden we een goed beeld van het kennisniveau.”

Best practices van Power BI

“In totaal hebben we met elkaar drie plenaire sessies gehad. Tijdens deze sessies deelden de collega’s van Inergy met ons hun best practices en leerden ze ons de grootste valkuilen van Power BI. Het was geen knoppencursus, maar in plaats daarvan creëerden ze een duidelijk overzicht met de belangrijkste tips en tricks”, aldus Joost. “Vrijwel alle onderwerpen die wij van tevoren hadden genoteerd zijn aan bod gekomen. Die onderwerpen liepen uiteen van deployment tot self service en van visualisatie best-practices tot het gebruik van externe tools. Bovendien bezitten we nu een handig naslagwerk waarin we alles nog eens rustig in kunnen opzoeken.”

Hij vervolgt: “Uiteraard hadden we ook tussendoor contact. Dat was prettig omdat we zo snel konden schakelen. Op iedere vraag die we stelden kregen we een duidelijk antwoord. Daardoor hadden we echt het gevoel aan tafel te zitten met een partij die weet waar ze over praat.”

Steeds meer datagedreven werken 

Momenteel rolt de gemeente Power BI uit binnen het Sociaal Domein. Hoe de toekomst eruitziet? Joost verwacht dat op niet al te lange termijn Power BI gemeente breed wordt omarmd. “Power BI ontwikkelt zich razendsnel. Iedere maand zijn er nieuwe updates die het telkens weer een stukje prettiger maken om ermee te werken. We willen graag meer datagedreven gaan werken. Power BI maakt dat voor ons mogelijk. We komen simpelweg niet onder het succes van deze tool uit. Elk ander onderdeel binnen onze organisatie heeft er interesse in.”

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema's die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder