Snel naar content

Ontdek de nieuwste budgetontwikkelingen in LIAS BUIG

Op dinsdag 1 oktober heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de definitieve budgetten voor 2024 en de voorlopige budgetten voor 2025 gepubliceerd. Deze budgetten zijn nu ook beschikbaar in LIAS BUIG.

Ben jij verantwoordelijk voor het beheer van de BUIG-gelden binnen jouw gemeente of organisatie? Dan mag je dit niet missen! Ontdek de impact van de nieuwste budgetten en volg de ontwikkelingen op de voet met de LIAS BUIG applicatie.

Belangrijke punten

1. Definitief macrobudget 2024

Het definitieve macrobudget voor 2024 is vastgesteld op € 7.340,2 miljoen, een stijging van € 381,7 miljoen (+5,5%) ten opzichte van het voorlopige budget. De toename komt voornamelijk door prijsbijstellingen, zoals de verhoging van het minimumloon.

2. Voorlopig macrobudget 2025

Het voorlopige macrobudget voor 2025 bedraagt € 7.478,7 miljoen, een stijging van 1,9% ten opzichte van 2024, met name door een verhoging van de loonkostensubsidies en de Participatiewet-uitkeringen.

3. Voorlopig macrobudget Participatiewet uitkeringen 2025

Voor 2025 wordt een lichte stijging verwacht in het aantal bijstandsuitkeringen door beleidseffecten, hoewel conjuncturele effecten en de instroom van statushouders tot een afname leiden. De raming wordt in 2025 bijgesteld op basis van de realisaties.

4. Voorlopig macrobudget LKS 2025

Het budget voor loonkostensubsidies (LKS) stijgt in 2025 met € 75,1 miljoen door de groei van de doelgroep en nieuwe financieringsregels. Het aantal personen met een LKS-voorziening stijgt naar 48.349.

5. Budgetverschuivingen naar grootteklasse

Het budget stijgt in 2025 in alle gemeentetypen, met grotere stijgingen in kleinere gemeenten. De stijging in grote gemeenten volgt de macro-ontwikkeling, terwijl middelgrote gemeenten iets minder stijgen.

6. Budgetmutaties regionaal

Er zijn regionale verschillen in budgetmutaties, waarbij vooral het noorden en Zuid-Limburg een daling zien in het budget voor Participatiewetuitkeringen, terwijl het midden van Nederland stijgingen toont.

Nieuwe klankbordgroep BUIG

Wist je dat al 121 gemeenten gebruikmaken van de BUIG-applicatie? Wij blijven de applicatie verbeteren en ontwikkelen, en daarbij horen we graag jouw stem! Daarom starten we in 2025 met een nieuwe klankbordgroep BUIG. Als lid kun jij actief bijdragen aan de doorontwikkeling van de applicatie en meedenken over nieuwe functionaliteiten.

De klankbordgroep bestaat ui 4 tot 5 leden die twee keer per jaar samenkomen om ideeën en feedback te delen. Wil je onderdeel zijn van deze groep en zo invloed uitoefenen op de toekomst van BUIG? Meld je dan nu aan!

Contact

Voor meer informatie of vragen, neem contact op met Sonja Valstar of Martijn Renders via info-lias@inergy.nl.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer nieuws

Alle nieuws

Septembercirculaire 2024 verwerkt in PAUW binnen 28 uur

Septembercirculaire 2024 verwerkt in PAUW binnen 28 uur

Op dinsdag 17 september 2024 is de septembercirculaire van het gemeentefonds verschenen. Deze circulaire bevat belangrijke updates, zoals het vervallen...

Lees verder

Inergy wint de ilionx MVO-Bokaal

Inergy wint de ilionx MVO-Bokaal

Onlangs verdiende Inergy de MVO-bokaal (een heuse sjoelbak) van ilionx. Inergy is sinds 2023 onderdeel van ilionx. De prijs werd...

Lees verder

LIAS ENSIA-module aangepast aan de vernieuwde VNG-richtlijnen

LIAS ENSIA-module aangepast aan de vernieuwde VNG-richtlijnen

Op 1 juli 2024 heeft de VNG de ENSIA aanzienlijk vernieuwd. Dit geldt zowel voor de vragen als voor de...

Lees verder