Snel naar content
scrabble blokjes

8 tips voor het maken van een veilig wachtwoord

Soms is een wachtwoord van 8 letters al binnen een paar minuten te kraken. Bovendien gebruiken Nederlanders nog steeds simpel te kraken wachtwoorden. 123456 en Welkom domineren de top 25 van meest gebruikte wachtwoorden. Hoe zorg jij ervoor dat jouw wachtwoorden niet eenvoudig te kraken zijn? Doe je voordeel met deze tips.

1. Maak jouw wachtwoord zo lang mogelijk

The more the better! Lengte is een hele belangrijke factor in het veiliger maken van jouw wachtwoord. Een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord is vaak gemakkelijker te onthouden dan een ingewikkeld wachtwoord. Een favoriete quote, de eerste regel van jouw favoriete liedje. Een wachtwoord als bijvoorbeeld ikeethetallerliefstechocolademousse of iedereenisergensdiepvanbinnentochgeborenomtewinnen is bijzonder lastig te raden en dus te kraken. Helaas stellen sommige websites een maximaal aantal tekens als limiet. Vergeet bij het instellen van een lang wachtwoord niet om de volgende tips ook mee te nemen:

2. Varieer met tekens

Maak een creatie van variatie! Door kleine letters, hoofdletters, spaties, cijfers en speciale tekens te gebruiken wordt jouw wachtwoord nog veiliger. Bijvoorbeeld IkEetHetAllerliefste_100xChocolademousse! In deze video blijkt dat niet iedere generatie begrijpt hoe je dit toepast. 

3. Maak het verschil met verschillende wachtwoorden

Bedenk je eens hoeveel verschillende sites en apps je wachtwoorden gebruikt. Gebruik je voor iedere site of app een ander wachtwoord? Niet? Doen! Als een wachtwoord toepasbaar is voor meerdere van jouw inlogs vormt dit een gevaar. Zeker voor die sites waarvan je echt niet wil dat deze gehackt worden.

4. Regel je wachtwoordbeheer in met een wachtwoordmanager

Zijn je wachtwoorden lastig te onthouden? Dat begrijpen we. Je kan een wachtwoordmanager gebruiken die voor jou al die verschillende wachtwoorden beheert en ook nieuwe genereert. Besef wel dat het wachtwoord dat je voor deze manager gebruik enorm veilig moet zijn. Daar kan je al deze tips voor gebruiken. LastPass of Dashlane zijn verantwoorde wachtwoordmanagers.

5. Extra controle

Maak, als het even kan, gebruik van 2-factor authenticatie. Je voegt hiermee een extra beveiliging laag toe. Naast een wachtwoord voegt de 2-factor authenticatie nog een extra controlemiddel toe. Bijvoorbeeld een code die naar je smartphone wordt gestuurd. Een extra handeling, maar een stuk veiliger.

6. Gezichts- en vingerafdrukherkenning

Tegenwoordig zijn er mobiele telefoons, laptops en tablets die werken met gezichts- en/ of vingerafdrukherkenning. Snel en makkelijk voor gebruik en een hele veilige manier om toegang te krijgen.

7. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen

Namen, datums, woorden uit een woordenboek, telefoonnummers, of eenvoudige combinaties hiervan moet je niet gebruiken. Deze liggen erg voor de hand en zijn eenvoudig op social media te vinden. Bijvoorbeeld de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01.

8. Vermijd nagenoeg identieke wachtwoorden

Een wachtwoord moet niet lijken op één van je andere wachtwoorden. Stel dat jouw ene wachtwoord ‘CampingVakantie24’ is, gebruik dan niet ‘CampingVakantie25’ als wachtwoord. Je maakt het hier een potentiële hacker veel te makkelijk mee. Bedenk iets totaal anders.


Meer weten?
Wil jij meer weten over informatieveiligheid & privacy? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

Een goed dataplatform lepelt de data voor rapportages in een ogenblik op. En niet pas na een paar minuten. Waarom is snelheid zo belangrijk voor het werken met een dataplatform? In deze blog gaan we dieper in op die vraag en presenteren we drie heldere redenen.

Lees verder

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Deze week waren we van Inergy bij onze klant Koninklijke Oosterberg voor deel twee van de workshop Power BI dashboard met het thema 'verkoop'. Het is geweldig om te werken met een organisatie die altijd op zoek is naar verbetering en efficiëntie.

Lees verder

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

Hoe sneller je waardevolle inzichten uit je data kunt halen, hoe beter. Daar komen veel aspecten bij kijken, waaronder de wijze waarop je data transformeert. Van oudsher werd hiervoor ETL (Extraction, Transformation, Load) gebruikt, maar inmiddels hebben veel dataspecialisten een voorkeur voor ELT. In dit blog bespreken we de voordelen van ELT voor een betere performance van je dataplatform en je business.

Lees verder