Snel naar content
scrabble blokjes

8 tips voor het maken van een veilig wachtwoord

Soms is een wachtwoord van 8 letters al binnen een paar minuten te kraken. Bovendien gebruiken Nederlanders nog steeds simpel te kraken wachtwoorden. 123456 en Welkom domineren de top 25 van meest gebruikte wachtwoorden. Hoe zorg jij ervoor dat jouw wachtwoorden niet eenvoudig te kraken zijn? Doe je voordeel met deze tips.

1. Maak jouw wachtwoord zo lang mogelijk

The more the better! Lengte is een hele belangrijke factor in het veiliger maken van jouw wachtwoord. Een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord is vaak gemakkelijker te onthouden dan een ingewikkeld wachtwoord. Een favoriete quote, de eerste regel van jouw favoriete liedje. Een wachtwoord als bijvoorbeeld ikeethetallerliefstechocolademousse of iedereenisergensdiepvanbinnentochgeborenomtewinnen is bijzonder lastig te raden en dus te kraken. Helaas stellen sommige websites een maximaal aantal tekens als limiet. Vergeet bij het instellen van een lang wachtwoord niet om de volgende tips ook mee te nemen:

2. Varieer met tekens

Maak een creatie van variatie! Door kleine letters, hoofdletters, spaties, cijfers en speciale tekens te gebruiken wordt jouw wachtwoord nog veiliger. Bijvoorbeeld IkEetHetAllerliefste_100xChocolademousse! In deze video blijkt dat niet iedere generatie begrijpt hoe je dit toepast. 

3. Maak het verschil met verschillende wachtwoorden

Bedenk je eens hoeveel verschillende sites en apps je wachtwoorden gebruikt. Gebruik je voor iedere site of app een ander wachtwoord? Niet? Doen! Als een wachtwoord toepasbaar is voor meerdere van jouw inlogs vormt dit een gevaar. Zeker voor die sites waarvan je echt niet wil dat deze gehackt worden.

4. Regel je wachtwoordbeheer in met een wachtwoordmanager

Zijn je wachtwoorden lastig te onthouden? Dat begrijpen we. Je kan een wachtwoordmanager gebruiken die voor jou al die verschillende wachtwoorden beheert en ook nieuwe genereert. Besef wel dat het wachtwoord dat je voor deze manager gebruik enorm veilig moet zijn. Daar kan je al deze tips voor gebruiken. LastPass of Dashlane zijn verantwoorde wachtwoordmanagers.

5. Extra controle

Maak, als het even kan, gebruik van 2-factor authenticatie. Je voegt hiermee een extra beveiliging laag toe. Naast een wachtwoord voegt de 2-factor authenticatie nog een extra controlemiddel toe. Bijvoorbeeld een code die naar je smartphone wordt gestuurd. Een extra handeling, maar een stuk veiliger.

6. Gezichts- en vingerafdrukherkenning

Tegenwoordig zijn er mobiele telefoons, laptops en tablets die werken met gezichts- en/ of vingerafdrukherkenning. Snel en makkelijk voor gebruik en een hele veilige manier om toegang te krijgen.

7. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen

Namen, datums, woorden uit een woordenboek, telefoonnummers, of eenvoudige combinaties hiervan moet je niet gebruiken. Deze liggen erg voor de hand en zijn eenvoudig op social media te vinden. Bijvoorbeeld de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01.

8. Vermijd nagenoeg identieke wachtwoorden

Een wachtwoord moet niet lijken op één van je andere wachtwoorden. Stel dat jouw ene wachtwoord ‘CampingVakantie24’ is, gebruik dan niet ‘CampingVakantie25’ als wachtwoord. Je maakt het hier een potentiële hacker veel te makkelijk mee. Bedenk iets totaal anders.

 


Meer weten?
Wil jij meer weten over informatieveiligheid & privacy? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Een audit goed voorbereiden? Logisch dat je daar vragen over hebt. Zoals wij kijken naar de ENSIA-audit is het vooral...

Lees verder

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Bij Inergy werken ruim 160 collega’s. Hoe zien hun werkdagen eruit? Deze keer geeft Arjan van Honk, Senior BI Developer/Consultant bij Inergy, een kijkje in zijn werkdag. Een BI-developer is iemand die verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van data-oplossingen van onze klanten. Lees over zijn dynamische werkdag in Barcelona in deze blog!

Lees verder

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze auditors doen honderden audits per jaar. Het valt op ons dat een aantal vragen vaak gesteld worden. Of het nu gaat een ENSIA, WPG, SUWI, VIPP of DIGID Audit. Een aantal zaken zetten we graag voor je op een rijtje omdat jij dit ook wil weten.

Lees verder