Door de stijgende rente, onvoldoende personeel, stijgende bouwkosten en uitgestelde vervanging investeringen liggen projecten binnen gemeenten onder een vergrootglas.
Zie ook onze eerdere blog hierover. In deze blog vertellen we je meer hoe je de verantwoording van projecten kunt professionaliseren met een online projectboek.
Verantwoording binnen P&C Publicaties
Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om een specifiek hoofdstuk over projecten op te nemen in de P&C publicaties. Enkele gemeenten hebben een online projectenboek. Zie hiervoor bijvoorbeeld Almere. Een raad of managementteam is voornamelijk geïnteresseerd in de kernpunten, het is daarom belangrijk om te bepalen welke projectinformatie relevant is. Dit stelt hen in staat om tijdig in te grijpen als er problemen dreigen.
Toch is er vaak ook interesse in details van een project. Voor een goede beoordeling zijn project details daarom toch belangrijk. Een online projectenboek biedt dan uitkomst, omdat deze eenvoudige navigatie biedt. Bovendien kunnen details hier helder en overzichtelijk worden weergegeven.
Visuele overzichten: efficiëntie in projectmanagement
In plaats van uitgebreide tekstuele uitleg in een PDF, merken we een trend naar visuele overzichten. Hierdoor kan de lezer op basis van kleuren en statusindicatoren snel doorzien wat niet volgens plan gaat.
Daarnaast wil je zien op welke locatie er projecten zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het projectenboek van Leidschendam-Voorburg. Op deze kaart kan iedereen zien welke projecten er zijn gepresenteerd op een overzichtelijke manier.
Door kleur gecodeerde statussen te gebruiken, kan men sneller informatie verwerken. Een veelgebruikte methode in projectmanagement is sturing op financiën, kwaliteit en tijdsplanning zie bijvoorbeeld Leidschendam-Voorburg. Zo is in één oogopslag duidelijk welk project op een specifiek gebied niet naar verwachting presteert. De lezer hoeft dan niet meer de toelichtingen te doorlopen van de projecten om een algemeen beeld te krijgen. Met LIAS leg je deze sturing structureel goed vast en vraag je vervolgens consequent uit waar een project staat.
Verschillen in projectdocumentatie
Elke gemeente hanteert een unieke benadering voor het documenteren van projecten. Terwijl sommige gemeenten kiezen voor een gedetailleerde weergave, geven anderen de voorkeur aan een eenvoudige aanpak. Het publiceren van deze informatie op een website is voor ons geen uitdaging. Je bepaalt zelf wat je vastlegt en wat je publiceert.
Hoe kan LIAS helpen?
Simpelheid is de sleutel. Combineer een bestaand product dat je al gebruikt voor de P&C publicaties met een behoefte van de projecten afdeling. Zo vermijd je het gedoe van een nieuwe licentieaanvraag en bereik je toch een indrukwekkende publicatie. Daarnaast is het vaak niet meer nodig om medewerkers op te leiden aangezien de werkwijze al bekend is van de P&C publicaties.
Projecten worden gestructureerd, consequent en getailleerd bijgehouden in LIAS. Waaruit je vervolgens een publicatie creëert zowel online als in PDF. Hierdoor creëer je met minimale inspanning elke keer weer een actueel projectenboek.
Blog
De impact van gestegen rente op overheidsinvesteringen
In de wereld van financiën speelt de rentevoet een grote rol bij het bepalen of er wel of niet geïnvesteerd wordt. Zo ook bij investeringen ban de overheid. Een goed overzicht van aangaande investeringen en kredieten is cruciaal. Met LIAS MIP Activa houd je al je investeringen, kredieten en activa centraal in de gaten.
Lees hier onze blog over de impact van gestegen rente op overheidsinvesteringen
Wil je meer weten? Vraag het ons!
Wil je meer weten over hoe LIAS jouw kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.