Snel naar content
Impact gestegen rente

De impact van gestegen rente op overheidsinvesteringen

In de wereld van financiën speelt de rentevoet een grote rol bij het bepalen of er wel of niet geïnvesteerd wordt. Zo ook bij investeringen van de overheid. Een goed overzicht van aangaande investeringen en kredieten is cruciaal. Met LIAS MIP Activa houd je al je investeringen, kredieten en activa centraal in de gaten. Je rekent bijvoorbeeld direct door wat de gevolgen zijn van de veranderende omslag rente. Hiermee kan je goed onderbouwde keuzes voorleggen aan de raad.

Gestegen rente

Een gestegen rente verwijst naar een toename van de rentevoeten op leningen en investeringen ten opzichte van eerdere perioden. De stijging van het afgelopen jaar is veroorzaakt door de veranderingen in het monetair beleid van de ECB om de hoge inflatie te remmen. De verwachting is dat de rente komende jaren relatief hoog zal zijn in vergelijking met de extreem lage rente van afgelopen jaren (ECB). Een hogere rente heeft directe gevolgen voor de kosten van lenen en beïnvloed de rendementen op investeringen. De omslagrente zal met stappen moeten worden verhoogd komende jaren aangezien deze historisch gezien erg laag is.

Impact op overheidsinvesteringen

Voor de overheid hebben gestegen rentevoeten dus een directe impact op haar investeringsbeslissingen maar ook de lopende projecten. Een hogere rente betekent dat de kosten van het lenen van geld toenemen We zien nu al dat gemeentes moeite hebben om investeringen rond te krijgen door de gestegen rente en de gestegen bouwkosten. Hogere rentevoeten zetten de begroting van de overheid onder druk, omdat er meer middelen nodig zijn om de rentebetalingen op leningen te dekken.


Bovendien kan een stijgende rente leiden tot een herwaardering van de risico’s van overheidsinvesteringen. Projecten die eerder als ‘sociaal’ rendabel werden beschouwd, kunnen minder aantrekkelijk worden bij hogere financieringskosten. Dit kan leiden tot een verschuiving in de prioriteiten van de overheid en een vertraging van de investeringsactiviteit. Een goed voorbeeld daarvan is een project in Borne.  Dit project is in de huidige omvang niet meer haalbaar.

Komende jaren worden spannend

De komende jaren worden spannend. De politiek komt op het gebied van investeringen voor moeilijke keuzes te staan. Gestegen omslagrente en de dekking op de exploitatierekening, stijgende bouwkosten, onvoldoende bezetting om überhaupt de projecten uit te voeren, stikstof, bouwopgave, het begrotingsravijn. Kortom investeringen, lopende kredieten en activa zijn nog complexer qua beheer dan ze al waren

Conclusie, de impact is groot

De impact van gestegen rente op overheidsinvesteringen is significant. Een hogere rente kan leiden tot terughoudendheid om nieuwe investeringen te doen en kan de kosten van leningen verhogen. Dit kan de begroting onder druk zetten en de investeringsactiviteit vertragen. Het is belangrijk om beleidsmaatregelen te implementeren die de impact van gestegen rente beperken en de efficiëntie van overheidsinvesteringen vergroten. Op deze manier kan de overheid blijven investeren in de ontwikkeling van infrastructuur en de economische groei stimuleren, zelfs in een omgeving van stijgende rentevoeten.

Wil je meer weten? Vraag het ons!

Wil je meer weten over hoe je met LIAS MIP Activa investeringen, kredieten en activa in de gaten kan houden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Veilig (online) de vakantie door

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode...

Lees verder

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Voor cybercriminelen was 2023 een goed jaar. Online dreigingen zijn alleen maar toegenomen en het aantal aanvallen is opnieuw nog...

Lees verder

Zeg ook eens wat je níet doet

Zeg ook eens wat je níet doet

Gemeenten staan voor een uitdaging. In een tijd waarin budgetten krapper worden, de begrotingstekorten oplopen door het begrotingsravijn en de vraag naar transparantie groeit, is het belangrijker dan ooit om niet alleen te communiceren wat we wél doen, maar ook wat we níet doen.

Lees verder