Snel naar content
Hengelo

Gemeente Hengelo enthousiast over LIAS BUIG: “We kunnen data nu veel beter duiden”

Sinds kort werkt de gemeente Hengelo met de applicatie LIAS BUIG. Na een tip van buurgemeente Noaberkracht Dinkelland Tubbergen besloot Elsbeth Brekveld, Financieel Adviseur bij de gemeente Hengelo, samen met een aantal collega’s ook te kiezen voor deze tool, die gemeenten inzicht geeft in de opbouw van hun BUIG-budgetten. Ze vertelt hoe haar de eerste maanden met LIAS BUIG zijn bevallen.  

Wat vind je tot nu toe van LIAS BUIG?
“Ik ben enthousiast. We zitten absoluut nog in de beginfase, maar ook de komende periode gaan we in ieder geval overtuigend verder aan de slag. Met Dirk Jans – Product Owner LIAS bij Inergy – heb ik tijdens de opstartfase heel prettig samengewerkt. Hij heeft veel kennis en kon ook op afstand goed uitleggen. Met veel vertrouwen zijn we afgelopen januari ingestapt.”

Heb je nu al voordelen ontdekt van de tool?
“Jazeker. Een groot voordeel vind ik dat wij onze gemeente op onderdelen kunnen vergelijken met andere gemeenten. Waar staan wij ten opzichte van de rest? In de BUIG-applicatie zit data van alle gemeenten. Als je wil inzoomen op bepaalde onderdelen dan kan dat. Dat beschouw ik als een groot voordeel. De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met de loonkostensubsidie. Het verdeelstelsel is en blijft ongelofelijk ingewikkeld, maar gelukkig helpt en ondersteunt de BUIG-applicatie daar goed bij. Het lukt ons als gemeente nu de data beter te duiden. Wij hopen daarmee het komende jaar een mooie verdiepingsslag te maken.”

Hoe kijk je tegen Inergy aan als kennispartner?
“De indruk die ik tot nu toe heb gekregen is erg positief. Lekker veel energie. Regelmatig worden en webinars gegeven die je kosteloos kan volgen. Het webinar over LIAS BUIG vond ik heel interessant en daar heb ik ook echt iets van opgestoken. Daarin kwam onder andere de wijziging in de loonkostensubsidie aan bod en zijn de voorlopige uitkomsten van een verdiepingsonderzoek BUIG van de gemeente Almelo gedeeld. Na het webinar ben ik in contact gekomen met gemeente Almelo. Wij als gemeente Hengelo willen graag gezamenlijk optrekken. Heel goed dat eventuele kennis van diverse gemeenten gedeeld wordt in een webinar. Uiteindelijk heeft iedereen er wat aan. Zoals ik al zei blijft het verdeelmodel enorm ingewikkeld, dus des te fijner is het dat we elkaar daarbij kunnen helpen.”

Waarom zouden andere gemeenten volgens jou ook LIAS BUIG moeten aanschaffen?
“De applicatie maakt het krijgen van de juiste inzichten zoveel makkelijker. Zonder BUIG wordt het verhaal een stuk lastiger en lukt het nooit om alle data echt goed te duiden en een verdiepingsslag te maken. Wat meer concreet kan ik drie redenen geven waarom het verstandig is de applicatie aan te schaffen als gemeenten. Ten eerste is het ideaal dat je per beschikking kan inzoomen en je dus precies ziet wat het betekent. BUIG geeft per gemeente meer inzicht in de data. Ten tweede vind ik het heel handig dat je onderdelen van gemeenten en op landelijke norm met elkaar kan vergelijken door middel van het onderdeel Benchmark. Wij hebben dat bijvoorbeeld gedaan in het geval van de loonkostensubsidie. Ten derde is het heel fijn dat je er managementrapportages uit de applicatie zowel in Word als PDF-bestand kan krijgen. Knippen en plakken onder andere de planning en control documenten is zo erg makkelijk.”

Is er nog iets wat je graag zou terugzien in de BUIG-applicatie?
“Ik zou het heel fijn vinden als er een mogelijkheid komt om meerdere jaren met elkaar te vergelijken. De data van gemeenten zijn redelijk actueel, maar als ze nóg sneller geactualiseerd kunnen worden zou dat heel mooi zijn.”

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema's die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder