Snel naar content
een brief van de belastingdienst met euro munten erop

Is jouw gemeente al aantoonbaar fiscaal in control?

Gemeenten moeten binnenkort de resultaten van de monitoring horizontaal toezicht van 2021 aan de Belastingdienst presenteren. In dit kader is Dennis Verhaert, senior manager en fiscaal adviseur bij onze samenwerkingspartner Juyst, de afgelopen maand heel Nederland doorgereisd. Hij bezocht vele gemeenten en heeft met hen gesproken over fiscale beheersing en monitoring. Een aantal zaken kwam veelvuldig aan de orde. Hieronder een kort overzicht.

Aantoonbaar in control

Op dit moment haken steeds meer gemeenten aan bij de nieuwe oplossing genaamd Amando TCF van Juyst. De Belastingdienst vindt het namelijk belangrijk dat organisaties aantoonbaar in control zijn. In Amando TCF liggen de fiscale risico’s van de gemeente vast en is beschreven welke werkzaamheden moeten gebeuren om deze risico’s te beheersen. Medewerkers weten daardoor precies wat ze moeten doen. Je krijgt snel inzicht in de planning en voortgang. En over de vastleggingen van de uitgevoerde werkzaamheden kun je met één muisklik rapporteren. Verder maakt een praktische fiscale kennisbank, gericht op de gemeentelijke praktijk, deel uit van deze tool.

Monitoring- en controlesoftware

Het is mooi dat medewerkers door Amando TCF weten wat ze moeten doen. Maar daarmee ben je er nog niet. Hoe controleer je bijvoorbeeld de boekingen in de administratie? En hoe trek je nou zo’n statistische steekproef waar de Belastingdienst om vraagt? Om dat voor elkaar te krijgen zul je over aanvullend gereedschap moeten beschikken.

LIAS Horizontaal Toezicht

Specifiek voor gemeenten bieden we LIAS Horizontaal Toezicht (HT). LIAS-HT is een maatwerk oplossing voor gemeenten voor het fiscaal monitoren van de administratie en het trekken van een CAB-conforme, statistische steekproef.

Arbutus

Wil je beschikken over exact hetzelfde gereedschap als de Belastingdienst? Dan biedt Juyst de controlesoftware van Arbutus aan, inclusief bijbehorende training en ondersteuning.

Roibot

Ben je op zoek naar gebruikersvriendelijke monitoring software die buiten het fiscale domein kan worden ingezet? Dan kun je terecht op ons monitoring platform Roibot.

Meer over Juyst

Juyst is een adviesbureau dat non-profit organisaties in Nederland ondersteunt op het gebied van fiscale beheersing. Enerzijds met tooling, anderzijds met advies en consultancy. Juyst beschikt over gekwalificeerde accountants, belastingadviseurs en it-auditors. Juyst heeft een convenant Fiscaal Dienstverlener met de Belastingdienst.

Meer weten over LIAS Horizontaal Toezicht?

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder

Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Lees verder