Heerlijk. Het nieuwe jaar is begonnen en langzaam maar zeker worden de dagen weer iets langer. Op naar de zomertijd met zwoele avonden waarin het extra lang licht is! Maar dat kan zomaar veranderen, want enkele Europarlementariërs willen de zomertijd afschaffen. Kunnen we niet beter de wintertijd afschaffen? Of moeten we toch gewoon de zomer- en wintertijd aanhouden? Ik ga op zoek naar een manier om antwoord te krijgen.
Om dit vraagstuk goed te beantwoorden, moet je de gevolgen weten van de verschillende opties. Dat kun je onderzoeken door simpelweg de tabel te lezen met de tijden van zonsopgang en -ondergang.
Het mag duidelijk zijn dat het lastig is om op basis van deze tabel een patroon te herkennen. Het kost (te) veel tijd om de data te interpreteren. De oplossing? Data visualiseren.
Beeld zegt meer dan woorden
Door deze datavisualisatie ontstaat een soort mental map van de drie opties. Het spreekwoord ‘Eén beeld zegt meer dan duizend woorden’ komt hier perfect tot zijn recht. Of moeten we in dit geval spreken van ‘Eén visualisatie zegt meer dan duizend datapunten’?
De visual toont aan dat als de wintertijd het gehele jaar geldt, het in juni al voor half vijf ’s ochtends licht wordt! En als de zomertijd het gehele jaar geldt, wordt het in december pas net voor tien uur ’s ochtends licht. We zien ook dat de combinatie van winter- en zomertijd zorgt voor minder fluctuatie in het tijdstip van zonsopgang (en -ondergang) gedurende het jaar.
Interactief dashboard toont alle details
Mooi zo’n visual, maar vergeleken met de tabelweergave is het nu onmogelijk om de exacte tijden van de zonsopgang en –ondergang af te lezen. Gelukkig biedt een interactief dashboard uitkomst (zie ook hieronder). Het toont namelijk zowel the big picture als de benodigde details.
Schuif de verticale balk in het dashboard naar links of rechts om de gewenste details te zien.
Visualisaties helpen bij het managen van organisaties
Wat je voorkeur ook is rondom zomer- en/of wintertijd (ik kies voor behoud van beide!) en welke inhoudelijke argumenten ook een rol spelen, bovenstaand voorbeeld maakt het volgende overduidelijk: interactieve datavisualisatie is waardevol in besluitvormingsprocessen. Interactieve, visuele en op maat gemaakte dashboards bieden managers in alle lagen van organisaties de kans om ‘dichter op te bal te spelen’ bij het besturen van hun organisatie(onderdeel). Op deze manier helpen wij onze klanten om beter te kunnen presteren.