Snel naar content
ENSIA-module

LIAS ENSIA-module aangepast aan de vernieuwde VNG-richtlijnen

Op 1 juli 2024 heeft de VNG de ENSIA aanzienlijk vernieuwd. Dit geldt zowel voor de vragen als voor de puntentelling. Inergy heeft de ENSIA-module direct geüpdatet en vanaf heden kan je daarmee voortvarend aan de slag. 

De ENSIA-module

Binnen het LIAS ISMS (Information Security Management System) heeft Inergy een module om het ENSIA-proces te ondersteunen. ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) is een gestandaardiseerd instrument dat Nederlandse gemeenten helpt bij de jaarlijks terugkerende verantwoording van de informatiebeveiliging. Het doel van ENSIA is om de transparantie, efficiëntie en betrouwbaarheid van informatiebeveiligingsprocessen te verbeteren, wat bijdraagt aan betere dienstverlening aan burgers en bedrijven. 

Eenvoudig en efficiënt

De ENSIA-module in het LIAS ISMS maakt het mogelijk om ENSIA-vragenlijsten te importeren, beantwoorden, af te handelen en vervolgens in de ENSIA-applicatie te uploaden ter verantwoording. Deze module centraliseert het gehele proces, waardoor het beheer van vragenlijsten eenvoudiger en efficiënter wordt. Door gebruik te maken van deze module toon je als organisaties jouw naleving van de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) aan en koppel je de benodigde bewijsstukken eenvoudig aan de juiste vragen. 

Voordelen ENSIA-module

  • Efficiëntie: Minder tijd en moeite bij het beheren van vragenlijsten en normenkaders. 
  • Consistentie: Gestandaardiseerde verantwoording en processen. 
  • Transparantie: Inzicht in resultaten en voortgang binnen de organisatie. 
  • Betrouwbaarheid: Verhoogde betrouwbaarheid door ingebouwde controls en maatregelen. 
  • Documentatie: Beleidsondersteuning met beschikbaar gestelde documentatie t.b.v. verantwoording en bijhorende processen, bewijslasten en implementatie. 
  • Consultancy: Ondersteuning op informatiebeveiliging en privacy, quickscans, en applicatie implementaties volgens een op de organisatie afgestemd traject. 
  • Verantwoording: Doorlopende afstemming van beleid en voortgang op organisatie met geautomatiseerde periodieke controles.
  • Incidentmanagement: Het opvoeren en koppelen van incidenten en datalekken aan controls en maatregelen. 
  • Privacy management: Het in controle zijn over assets en verwerkingen binnen de organisatie.  

Wettelijke eisen en interne beleidsrichtlijnen

De integratie van ENSIA binnen het LIAS ISMS biedt diverse voordelen, zoals het verminderen van administratieve lasten, het verbeteren van de consistentie en transparantie in informatiebeveiliging en privacy processen en het verhogen van de betrouwbaarheid van de gerapporteerde informatie. Hierdoor voldoen gemeenten beter aan wettelijke eisen en interne beleidsrichtlijnen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere mate van informatiebeveiliging en vertrouwen van de inwoners. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de ENSIA-module in LIAS ISMS of over informatiebeveiliging en privacy in het algemeen? Nu dan contact met ons op voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer nieuws

Alle nieuws

Collega Marjolein Opsteegh genomineerd voor Microsoft Power Women Award

Collega Marjolein Opsteegh genomineerd voor Microsoft Power Women Award

Marjolein Opsteegh was genomineerd voor de Microsoft Power Women Award Nederland. Hoewel ze de prijs niet in de wacht heeft...

Lees verder

Inergy behaalt opnieuw ISO27001-certificaat

Inergy behaalt opnieuw ISO27001-certificaat

In juni heeft Inergy met succes de hercertificeringsaudit voor ISO27001 doorstaan. Ondanks de steeds strengere audits, waarbij de nadruk ligt...

Lees verder

Inergy op het VNG Jaarcongres 2024

Inergy op het VNG Jaarcongres 2024

Tijdens het VNG Jaarcongres 2024 op 25 en 26 juni in het Groene Hart is Inergy natuurlijk weer aanwezig om...

Lees verder