Snel naar content
Inergy implementeerde Microsoft Fabric

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

De wereld van data analytics is in rep en roer. De reden? Microsoft Fabric. Dit splinternieuwe data analytics platform brengt alle losse analytics tools van Microsoft samen. Veel specialisten experimenteren ermee, maar heeft iemand het platform al bij een klant geïmplementeerd? Wij wel! In dit blog vertelt Merijn wat hij van de implementatie van Microsoft Fabric heeft geleerd. 

Microsoft Fabric gaat de markt veranderen. Althans, als we Microsoft mogen geloven. Het nieuwe platform integreert alle losse Microsoft-componenten van data analytics, namelijk Azure Data Factory (voor data-integratie), Azure Synapse (voor opslag en analytics) en Power BI (voor datavisualisatie). Met Fabric bouw je dus een complete BI-stack op één platform met één interface. Dat doe je door functionaliteiten redelijk eenvoudig bij elkaar te klikken. Een belangrijk voordeel daarvan is dat het voor medewerkers in een organisatie laagdrempeliger wordt om zelf met een data analytics platform te starten.  

Implementatie van Microsoft Fabric bij een klant

Microsoft lanceerde dit platform eind 2023. Al gauw verdiepten specialisten over de hele wereld zich in het platform. Logisch, want wat is er leuker dan experimenteren met nieuwe technologie? Bij Inergy doen we dat immers ook. Continu. Zodat we voorop blijven lopen qua kennis en kunde. Daarom ging ik aan de slag met Microsoft Fabric. En het allermooiste is: ik mocht het platform meteen implementeren bij een klant.  

Vier belangrijke ontdekkingen over Microsoft Fabric

Kolibrie is een payrollspecialist voor horeca, recreatie en retail. De organisatie wilde meer inzicht krijgen in onder andere CRM- en saleszaken, zoals behandeltijden van klantenservicetickets. Na goed overleg wilde Kolibrie het avontuur met ons aangaan: een implementatie van Microsoft Fabric. Inmiddels beschikt Kolibrie over een soepel werkend data analytics platform. Tijdens het werken met Fabric deed ik de volgende vier belangrijke ontdekkingen:

1. Technisch werk uit handen

Je merkt aan alles dat Microsoft Fabric een volledig geïntegreerd platform is. Waar je voorheen bij een integratie van meerdere Microsoft-tools de infrastructuur goed moest uitdokteren, hoeft dat met Fabric niet meer. Nadenken over hoe je ETL-proces (Extract, Transform, Load) met je database praat? Of hoe elk component met elkaar moet interfacen? Het platform neemt dat werk voor je uit handen. Net als met Power BI kan je na het inloggen direct aan de slag. Je hoeft niet allerlei componenten uit Azure in te richten en met elkaar te verbinden. Hierdoor kan je je snel richten op het leveren van businesswaarde.  

Lees ook:
ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

2. Ruwe integratie

Hoewel alle Microsoft-tools zijn geïntegreerd, is de integratie hier en daar nog wat ruw. Dat merk je bijvoorbeeld aan het functioneren van onderliggende onderdelen die, als het ware, in elkaar zijn geschoven. Een vrij technisch verhaal, maar heel kort door de bocht: Azure Data Factory en Power BI hadden voorheen beide een interface voor connectiebeheer. In Fabric is gekozen voor de Power BI-variant. Daarmee is het werken met connecties in de pipelines nog een beetje onhandig zo nu en dan. Om dit soepel te laten verlopen, heb je nu nog een work around nodig. Microsoft Fabric is natuurlijk een hartstikke nieuw product, dus kinderziektes en allerei (tijdelijke) beperkingen zijn dan ook geen verrassing. 

3. ‘Tastbare’ data analytics

Tijdens mijn werk bij klanten krijg ik regelmatig de vraag of ik kan laten zien wat ik precies aan het bouwen ben. Of concreter nog: ‘Wat heb ik nou eigenlijk gekocht, Merijn?’. Ik klik dan al gauw meerdere tools open. Eentje voor dataopslag bijvoorbeeld, een andere voor integraties en weer een andere voor visualisaties.

Meerdere interfaces met allerlei code en queries. Aan het einde van mijn uitleg heeft de klant vaak nog altijd geen idee van wat ik aan het bouwen ben. Met Microsoft Fabric is dat anders. Ik open één platform en kan daarin binnen enkele muisklikken precies laten zien wat ik doe. En dankzij de visualisatie van de data lineage kan ik zelfs laten zien waar alle data vandaan komt. Op die manier is het resultaat van een investering in data analytics opeens heel tastbaar en begrijpbaar.   

Lees ook:
Wat is een datasilo en waarom zorgt dit voor problemen?

4. Grote kans op een warboel

Met Microsoft Fabric kan heel veel. Dat is een kracht, maar tegelijkertijd ook een enorme valkuil. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je hetzelfde kunt bereiken. Neem het ETL-proces als voorbeeld. Voorheen had je daar één tool voor, heel overzichtelijk. Maar met Fabric kun je je data op meerdere manieren extraheren, transformeren en laden. Tel daarbij op dat in theorie iedereen met Fabric kan werken en je hebt al gauw een recept voor een warboel. 

Dat zag je al eerder bij de datavisualisatietool Microsoft Power BI. Werken met deze tool is zo eenvoudig gemaakt dat alle medewerkers in een organisatie zelf rapportages en dashboards bij elkaar kunnen klikken. Maar als een organisatie daar geen afspraken en richtlijnen over opstelt, ontstaat een wildgroei aan datavisualisaties. Dat gevaar dreigt dus ook bij Microsoft Fabric. Een meevaller is dan nog dat een rapportage of dashboard eenvoudig is verwijderd. Maar met Fabric werk je aan de kernelementen van data analytics voor je organisatie. Als daar chaos ontstaat, ben je dus veel verder van huis. 

Lees ook:
Verklein je dataset en los problemen met performance op

De nieuwe standaard?

Het was enorm gaaf dat Kolibrie samen met ons dit avontuur aan wilde gaan. Zoals je hebt kunnen lezen, heeft de implementatie van Microsoft Fabric me veel inzichten gegeven. Het is een intuïtief platform, met hier en daar nog wat onvolkomenheden, en prima geschikt voor een snelle, budgetvriendelijke en technisch ongecompliceerde implementatie. Daarmee biedt Fabric misschien wel dé nieuwe standaard in de wereld van data analytics. 

Wil je meer weten? Vraag het ons!

Wil je verder sparren over Microsoft Fabric? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Peter Ledeboer
Meer weten?
Boek direct een gratis adviesgesprek met Peter

✔ kies zelf je dag en tijd ✔ gratis en zonder verplichtingen

Blijf op de hoogte

De auteur

Merijn Douwes
Merijn Douwes

Data Architect

Meer berichten

Alle berichten

Effectief begroten bij de lokale overheid: Focus op programma’s én teams

Effectief begroten bij de lokale overheid: Focus op programma’s én teams

Als lokale overheid sta je voor een constante uitdaging bij het beheren van je budgetten. Door te sturen op team- en afdelingsniveau anticipeer je beter op uitdagingen. Dit geeft een breder inzicht in de prestaties van jouw gemeente en het zorgt ervoor dat je jouw programmadoelen realistischer en effectiever behaald.

Lees verder

Hoe transformeert data de machine-industrie met supply chain-optimalisatie?

Hoe transformeert data de machine-industrie met supply chain-optimalisatie?

In de machine-industrie, waar efficiëntie en precisie cruciaal zijn, maakt een goed geoptimaliseerde supply chain het verschil tussen winstgevendheid en stilstand. Supply chai-optimalisatie gaat niet alleen over het stroomlijnen van processen, maar ook over het verminderen van kosten, verbeteren van levertijden, en verhogen van de flexibiliteit.

Lees verder

Hoe data inzetten helpt bij het verhogen van klanttevredenheid in de machine-industrie

Hoe data inzetten helpt bij het verhogen van klanttevredenheid in de machine-industrie

Dataplatforms spelen een essentiële rol in het verhogen van klanttevredenheid door jou in staat te stellen meer gepersonaliseerde, efficiënte en proactieve klankinteracties te bieden.

Lees verder