Snel naar content
Snel platform

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

Een goed dataplatform lepelt de data voor rapportages in een ogenblik op. En niet pas na een paar minuten. Waarom is snelheid zo belangrijk voor het werken met een dataplatform? In deze blog gaan we dieper in op die vraag en presenteren we drie heldere redenen.

In een dataplatform komt alle data uit jouw organisatie samen. Vervolgens kun je binnen dat platform al die data bewerken, verrijken en analyseren, waarna je eenvoudiger beslissingen kunt nemen die jouw organisatie ten goede komen. Een dataplatform is dus een belangrijk instrument om je werk beter te kunnen doen. Daarom moet het altijd naar behoren werken. Snelheid is daarbij een cruciale factor. Waarom? Dat lichten we graag toe. Dit zijn de drie belangrijkste redenen. 

1. Optimale gebruikerservaring

In een wereld waarin mensen binnen twee klikken nieuwe schoenen bestellen en die de volgende dag in huis hebben, is snelheid allang geen behoefte meer. Het is een vereiste. Iedereen is gewend aan soepel en vlot werkende applicaties, van internetbankieren tot het checken van de energieopbrengst van je zonnepanelen. Die verwachtingen nemen mensen mee in hun werk. Applicaties, systemen – en dus ook dataplatforms – moeten net zo snel zijn als alle andere zaken in hun leven. Zelfs bij het werken met grote datasets en complexe analyses. En als mensen lang op rapportages moeten wachten, gaan ze een dataplatform steeds minder gebruiken. Dat is dan weer zonde van de investering aan tijd en geld die je in een dataplatform stopt. 

Snelheid is cruciaal voor je dataplatform!

Whitepaper

Snelheid is cruciaal voor je dataplatform!

Ontdek hoe je snelheid in je dataplatform voor elkaar krijgt in het whitepaper ‘Boost de performance van jouw dataplatform’

Download whitepaper

2. Sneller weten wat je doet

In de huidige zakenwereld is tijd van onschatbare waarde. Hoe sneller je waardevolle inzichten kunt verkrijgen, hoe vlugger je impact kunt maken. Met een snel dataplatform verkort je de tijd waarin je data omzet in bruikbare inzichten aanzienlijk. Stel dat je een nieuwe kans of ontwikkeling in de markt signaleert waar je op inspeelt met een innovatief product. Met behulp van een snel dataplatform meet je vervolgens binnen no-time wat zo’n product oplevert, bijvoorbeeld door klantgedrag te analyseren, sales inzichtelijk te maken en risico’s te signaleren. Dat stelt je in staat om vlot bij te sturen en meer waarde aan je nieuwe product toe te voegen. 

3. Realtime besluitvorming

Met een dataplatform dat pijlsnel grote datasets kan verwerken, heb je goud in handen. Het betekent namelijk dat je je kunt wagen aan realtime besluitvorming. Jouw dataplatform moet soepel realtime data (vaak een massale en continue stroom aan data) kunnen verwerken. Zo kun je direct inzichten creëren en beslissingen nemen – letterlijk. Denk aan het aanpassen van marketingcampagnes op basis van realtime klantgedrag, het optimaliseren van voorraadniveaus op basis van realtime vraag of het monitoren van operationele processen om onmiddellijk problemen aan te pakken. Realtime besluitvorming zorgt voor meer tevreden klanten en nóg meer concurrentievoordeel. 

Op naar een pijlsnel dataplatform

Er zijn 5 praktische tips voor het realiseren van een snel dataplatform. Zoals het kiezen van de juiste database, het hanteren van een optimale architectuur, het gebruiken van ELT in plaats van ETL, het inzetten van delta loads en het benutten van de juiste data datamodelleringstechnieken. 

Boost de performance van jouw dataplatform

Snelheid is de motor achter een goed werkend dataplatform. In een wereld waarin elke seconde telt, wil je kunnen vertrouwen op die snelheid. Wil je meer weten over hoe je met de 5 bovenstaande tips zorgt voor een pijlsnel dataplatform? Lees het in het whitepaper ‘Boost de performance van jouw dataplatform’. 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over hoe je een snel dataplatform krijgt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Peter Ledeboer
Meer weten?
Boek direct een gratis adviesgesprek met Peter

✔ kies zelf je dag en tijd ✔ gratis en zonder verplichtingen

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Een dag uit het leven van Rachid Astitou, BI Projectmanager bij Inergy

Een dag uit het leven van Rachid Astitou, BI Projectmanager bij Inergy

Als BI Projectmanager zorgt Rachid ervoor dat elk project voldoet aan de verwachtingen van onze klanten. En dat het project binnen tijd en budget opgeleverd wordt.

Lees verder

Transformeer uw begrotingsproces met LIAS Digitaal Behandelen

Transformeer uw begrotingsproces met LIAS Digitaal Behandelen

Gemeenten en provincies staan op het punt hun begrotingen voor 2024 te presenteren aan de raad en het college. Een periode waarin raadsleden hun vragen kunnen indienen. Een proces dat vaak meer tijd en energie kost dan nodig is. Maar gelukkig is er een manier om dit proces te stroomlijnen: de LIAS Digitaal Behandelen-module!

Lees verder

Een dag uit het leven van Thessa de Bree, Content Marketeer en Vormgever bij Inergy

Een dag uit het leven van Thessa de Bree, Content Marketeer en Vormgever bij Inergy

Als Content Marketeer en Vormgever houdt Thessa zich bezig met het vormgeven van communicatie uitingen zoals video's, posters, whitepapers, nieuwsbrieven en social media. Lees over haar dynamische werkdag in deze blog!

Lees verder