Snel naar content
data & BI summit openings slide

Data en BI Summit: de 7 nieuwste functies van Power BI

Drie dagen lang kennis opdoen én delen over Power BI, de business intelligence tool van Microsoft, op het Data & BI Summit in Dublin. Léon Rethans, Senior developer van Inergy, was erbij. Hij vertelt over de nieuwste update en niet te missen functies van Power BI, én over de innovaties die ons de komende tijd staan te wachten.

“Het was de eerste keer dat ik dit event bezocht. Het summit werd georganiseerd door PUG, de Power BI User Group. Daardoor stond alles in het teken van kennisuitwisseling. Microsoft was er ook, onder andere om input te verzamelen voor de doorontwikkeling van Power BI. Het summit stond bol van presentaties, trainingen en best practices. Te veel om op te noemen! Ook werden de nieuwe functies uit de update van mei toegelicht. Ik neem de belangrijkste toevoegingen aan de tool met je door.”

Drill through
“Op het moment dat je een dashboard maakt, begin je meestal met de gegevens op het hoogste niveau. Vervolgens kun je via dropdowns filteren om je data specifieker te maken, zoals filteren op jaar of op product. Als je dan inzoomde op de details van je filtering, moest je telkens opnieuw je filters instellen. Nu hoeft dat niet meer. Power BI neemt de door jou ingevulde filters mee naar de detailpagina.”

Incremental refresh
“Er zijn twee manieren om data in een rapport op te roepen: je maakt het onderdeel van je rapport via een import of je voert een direct query uit. Daarbij haal je benodigde data on demand op uit de database. Als je data onderdeel maakt van je rapport, dien je altijd de data te updaten voordat je het rapport raadpleegt. Anders loop je het risico dat je met verouderde gegevens werkt. Voorheen moest je dan je hele rapport verversen. Bij rapporten die veel data gebruiken kon dat wel even duren. Incremental refresh geeft je de optie om alleen de gewijzigde gegevens sinds je laatste ‘refresh’ op te halen. Dat scheelt flink wat tijd!”

Retain filters
“Als je een rapport publiceert in Power BI Service kun je de data in het rapport filteren. Je filtert bijvoorbeeld op jaartal en kiest dan voor 2008. Als je in de oude release vervolgens naar een ander rapport of andere webpagina navigeerde en je keerde terug naar je oorspronkelijke rapport, dan was Power BI je geselecteerde jaartal vergeten. Dus moest je opnieuw 2008 kiezen. Dat is vooral vervelend als je veel filters hebt gebruikt. Gelukkig is dat nu verleden tijd. Power BI onthoudt je keuzes, ook al navigeer je weg van je rapport.”

Common Data Services for Analytics
“Deze functie is nu in bèta beschikbaar. Het komt erop neer dat Microsoft standaard datamodellen voor verschillende aandachtsgebieden heeft ontwikkeld, bijvoorbeeld voor verkoop, finance en marketing. Zo’n model kun je zien als een sjabloon die je naar wens kunt aanpassen en waarin je je eigen data uit verschillende bronnen laadt. Een snelle manier om zonder langdurig ontwikkeltraject snel zelf geïntegreerde analyses te doen op je eigen data, want er is al veel voorwerk gedaan.”

Op de roadmap van Power BI
“Op het Data & BI Summit kwamen ook functies van Power BI aan bod die we ‘op niet al te lange termijn’ kunnen verwachten. Laten we ze kort even doornemen.”

Combineer en switch connectietypes
“Op dit moment kies je bij het opstellen van een rapport voor een van de drie connectietypes: import, direct query of Live Connection. Het wijzigen van het connectietype is nu slechts in sommige gevallen mogelijk. Microsoft werkt eraan dat je eenvoudig connectietypes kunt wijzigen, maar ook verschillende connecties kunt combineren voor een optimaal rapport. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de product- en klantgegevens te importeren, maar de miljoenen verkooptransacties te benaderen via direct query.”

Een opgeruimde workspace
“Op dit moment is je workspace een grote digitale ruimte om samen te werken aan het ontwikkelen van dashboards en rapportages. Daar komt verandering in, want straks kun je submappen aanmaken. Dat biedt veel meer overzicht.”

Meerdere apps binnen een workspace
“Je stelt je rapporten beschikbaar aan klanten in de vorm van apps. Deze kunnen ze op elk digitaal apparaat bekijken. Vanuit een workspace kun je op dit moment slechts één app creëren. Dat is best lastig als je vijf rapporten hebt gemaakt, maar alleen de eerste drie interessant zijn voor klant A en de andere twee voor klant B. In de nabije toekomst kun je meerdere apps genereren vanuit een workspace. Veel handiger.”

Power BI volop in beweging
“De inspirerende Data & BI Summit heeft veel nieuwe inzichten gebracht. Het belangrijkste om te weten, is dat Microsoft de business intelligence tool non-stop verder blijft ontwikkelen. De informatie die ze ophalen tijdens zo’n summit nemen ze erg serieus en dat is goed om te zien. Zo wordt het werken met Power BI steeds beter en intuïtiever!”

Meer weten over business intelligence of Power BI? Neem gerust contact met me op via leon.rethans@inergy.nl

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Bij Inergy werken ruim 160 collega’s. Hoe zien hun werkdagen eruit? Deze keer geeft Arjan van Honk, Senior BI Developer/Consultant bij Inergy, een kijkje in zijn werkdag. Een BI-developer is iemand die verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van data-oplossingen van onze klanten. Lees over zijn dynamische werkdag in Barcelona in deze blog!

Lees verder

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze auditors doen honderden audits per jaar. Het valt op ons dat een aantal vragen vaak gesteld worden. Of het nu gaat een ENSIA, WPG, SUWI, VIPP of DIGID Audit. Een aantal zaken zetten we graag voor je op een rijtje omdat jij dit ook wil weten.

Lees verder

De 12 meest gestelde vragen bij een audit

De 12 meest gestelde vragen bij een audit

Onze auditors doen honderden audits per jaar. Het valt op ons dat een aantal vragen vaak gesteld worden. Of het nu gaat een ENSIA, WPG, SUWI, VIPP of DIGID Audit. Een aantal zaken zetten we graag voor je op een rijtje omdat jij dit ook wil weten.

Lees verder