Snel naar content
vlaggen van Boxtel

De visie van gemeente Boxtel vastgelegd in een online platform

Gemeente Boxtel had als wens haar visie samen te brengen in een helder  online ­ platform. Samen met Inergy is dat gelukt: in een kerntakendiscussie zijn alle belangrijke speerpunten voor de komende jaren vastgelegd. Klaartje Vingerhoets van de gemeente Boxtel en Rainer Bouts, LIAS Consultant bij Inergy, vertellen over het verloop van dit intensieve project.

“Tijdens een begrotingsvergadering in oktober 2019 besloot de gemeenteraad dat er een kerntakendiscussie moest komen”, begint Klaartje. Ze was Teammanager financiën en administratie en stapte over naar de rol van Projectleider. “Boxtel stond er op dat moment financieel slecht voor. We wilden terug naar de kern. Waar staan we nou echt voor als gemeente?”Klaartje wilde dit project met beide handen aanpakken en verruilde haar managementfunctie voor de rol van Projectleider. “In eerste instantie hebben we op papier gezet wat we precies verstaan onder een kerntakendiscussie. We hebben de hele kern-takendiscussie opgehangen aan drie woorden: moeten, willen en kunnen. Onder moeten vallen al onze verplichtingen met betrekking tot de wet- en regelgeving. Met willen duiden we de visie van Boxtel. Met kunnen bedoelen we de financiële ruimte die we hebben om iets ook daadwerkelijk te realiseren.”

BOUWSTENEN
“Gemeente Almelo heeft in 2013 al een mooi ontwerp gemaakt en ons plan was dat na te maken, maar natuurlijk wel door onze eigen draai eraan te geven”, legt Klaartje uit. “Uiteraard ook niet zonder de hulp van Inergy, want in onze LIAS modules staan name-lijk alle cijfers. We hebben onze vraag helemaal in beeld gebracht met LIAS Prestatiemanagement.”

“Voor zowel gemeente Boxtel als voor ons was het een ander project dan we tot nu toe gewend waren”, vertelt Rainer. “Dat ver-eiste van beide kanten veel flexibiliteit. Je begint met niks en werkt samen toe naar iets groots. We hebben een website ontwikkeld waarin de kerntakendiscussie wordt belicht in de vorm van bouw-stenen. Het maken van die bouwstenen en die vullen met de juiste informatie vanuit LIAS was onze opdracht.”Naast de website is er ook een PDF gemaakt van de kerntaken-discussie. “Voor de raad is een PDF makkelijker leesbaar”, licht Klaartje toe. “Een website lees je niet van voor naar achter, maar gebruik je vooral als je specifieke informatie wil opzoeken.” “De PDF is opgemaakt door Studio Campo, een ontwerpbureau in Woerden”, vult Rainer aan.

VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK
De kerntakendiscussie is in de eerste plaats bedoeld voor de gemeenteraad. “De informatie die in de bouwstenen staat zijn de discussiepunten voor de gemeenteraad”, aldus Klaartje. “De website is ook beschikbaar voor inwoners. Maar hoewel we geprobeerd hebben het zo eenvoudig mogelijk te houden, blijkt het vaak toch complex.”In januari 2021 is het project afgerond en ging de website live. Beiden zijn ervan overtuigd dat de fijne samenwerking heeft gezorgd voor een goede afronding van het project. Klaartje: “De samenwerking was geweldig. We moesten het echt met elkaar uitzoeken en al het contact was digitaal. Dat ging fantastisch.”

Meer weten?
Is jouw gemeente ook bezig met een kerntakendiscussie? Wij helpen je daar graag bij. Neem gerust contact op via info@inergy.nl.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

In een samenleving waarin de overheid er voor iedereen is, ligt er een duidelijk verantwoordelijkheid bij diezelfde overheid om toegankelijk te zijn voor al haar burgers. Dit betekent niet alleen fysiek toegankelijke gebouwen, maar ook toegankelijke digitale documentatie. Of je nu een beleidsdocument, een begroting, of een ander P&C-publicatie schrijft, het is cruciaal dat deze documenten voor iedereen te begrijpen en te gebruiken zijn - ongeacht eventuele beperkingen.

Lees verder

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

De kracht van een (goed) incidentenregister

De kracht van een (goed) incidentenregister

Een incidentenregister is eigenlijk niets anders dan een logboek waarin je alle incidenten binnen je bedrijf bijhoudt. Door ervoor te zorgen dat alle incidenten nauwkeurig worden gedocumenteerd op een centrale locatie, verkrijg je waardevolle inzichten en bevorder je een omgeving van openheid en vertrouwen onder de medewerkers.

Lees verder