Snel naar content
vlaggen van Boxtel

De visie van gemeente Boxtel vastgelegd in een online platform

Gemeente Boxtel had als wens haar visie samen te brengen in een helder ­ online ­ platform. Samen met Inergy is dat gelukt: in een kerntakendiscussie zijn alle belangrijke speerpunten voor de komende jaren vastgelegd. Klaartje Vingerhoets van de gemeente Boxtel en Rainer Bouts, LIAS Consultant bij Inergy, vertellen over het verloop van dit intensieve project.

“Tijdens een begrotingsvergadering in oktober 2019 besloot de gemeenteraad dat er een kerntakendiscussie moest komen”, begint Klaartje. Ze was Teammanager financiën en administratie en stapte over naar de rol van Projectleider. “Boxtel stond er op dat moment financieel slecht voor. We wilden terug naar de kern. Waar staan we nou echt voor als gemeente?”Klaartje wilde dit project met beide handen aanpakken en verruilde haar managementfunctie voor de rol van Projectleider. “In eerste instantie hebben we op papier gezet wat we precies verstaan onder een kerntakendiscussie. We hebben de hele kern-takendiscussie opgehangen aan drie woorden: moeten, willen en kunnen. Onder moeten vallen al onze verplichtingen met betrekking tot de wet- en regelgeving. Met willen duiden we de visie van Boxtel. Met kunnen bedoelen we de financiële ruimte die we hebben om iets ook daadwerkelijk te realiseren.”

BOUWSTENEN
“Gemeente Almelo heeft in 2013 al een mooi ontwerp gemaakt en ons plan was dat na te maken, maar natuurlijk wel door onze eigen draai eraan te geven”, legt Klaartje uit. “Uiteraard ook niet zonder de hulp van Inergy, want in onze LIAS modules staan name-lijk alle cijfers. We hebben onze vraag helemaal in beeld gebracht met LIAS Prestatiemanagement.”

“Voor zowel gemeente Boxtel als voor ons was het een ander project dan we tot nu toe gewend waren”, vertelt Rainer. “Dat ver-eiste van beide kanten veel flexibiliteit. Je begint met niks en werkt samen toe naar iets groots. We hebben een website ontwikkeld waarin de kerntakendiscussie wordt belicht in de vorm van bouw-stenen. Het maken van die bouwstenen en die vullen met de juiste informatie vanuit LIAS was onze opdracht.”Naast de website is er ook een PDF gemaakt van de kerntaken-discussie. “Voor de raad is een PDF makkelijker leesbaar”, licht Klaartje toe. “Een website lees je niet van voor naar achter, maar gebruik je vooral als je specifieke informatie wil opzoeken.” “De PDF is opgemaakt door Studio Campo, een ontwerpbureau in Woerden”, vult Rainer aan.

VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK
De kerntakendiscussie is in de eerste plaats bedoeld voor de gemeenteraad. “De informatie die in de bouwstenen staat zijn de discussiepunten voor de gemeenteraad”, aldus Klaartje. “De website is ook beschikbaar voor inwoners. Maar hoewel we geprobeerd hebben het zo eenvoudig mogelijk te houden, blijkt het vaak toch complex.”In januari 2021 is het project afgerond en ging de website live. Beiden zijn ervan overtuigd dat de fijne samenwerking heeft gezorgd voor een goede afronding van het project. Klaartje: “De samenwerking was geweldig. We moesten het echt met elkaar uitzoeken en al het contact was digitaal. Dat ging fantastisch.”

Bekijk hier de kerntakendiscussie van de gemeente Boxtel
Meer weten?
Is jouw gemeente ook bezig met een kerntakendiscussie? Wij helpen je daar graag bij. Neem gerust contact op via info@inergy.nl.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Een audit goed voorbereiden? Logisch dat je daar vragen over hebt. Zoals wij kijken naar de ENSIA-audit is het vooral...

Lees verder

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Bij Inergy werken ruim 160 collega’s. Hoe zien hun werkdagen eruit? Deze keer geeft Arjan van Honk, Senior BI Developer/Consultant bij Inergy, een kijkje in zijn werkdag. Een BI-developer is iemand die verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van data-oplossingen van onze klanten. Lees over zijn dynamische werkdag in Barcelona in deze blog!

Lees verder

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze auditors doen honderden audits per jaar. Het valt op ons dat een aantal vragen vaak gesteld worden. Of het nu gaat een ENSIA, WPG, SUWI, VIPP of DIGID Audit. Een aantal zaken zetten we graag voor je op een rijtje omdat jij dit ook wil weten.

Lees verder