Snel naar content
Digitaliseer de transparantie van de overheid

Digitaliseer de Transparantie van de Overheid met LIAS en de Woo

Bijna alle klanten hebben een paragraaf over openheid en transparantie toegevoegd aan de begroting, een direct gevolg van de nieuwe Wet open overheid (Woo). Kijk hier voor meer informatie.

In de jaarrekening wordt er uiteraard gerapporteerd of het beleid ook is uitgevoerd. De Woo bevat regels over het actief openbaar maken van bepaalde soorten informatie en heeft betrekking op zowel de Rijksoverheid als lagere overheden zoals provincies en gemeenten. De invoering en implementatie van deze wet is een complex en lopend proces. Maar wat houdt deze wet precies in, en hoe kan LIAS jou helpen om deze efficiënt en effectief te implementeren? In deze blog duiken we dieper in op deze vragen. Daarnaast geeft onze partner ilionx ook uitleg over dit onderwerp.

Wat is de Wet open overheid (Woo)?

De WOO is een Nederlandse wet met als doel de openheid en transparantie van de overheid te vergroten. Deze wet vervangt de voormalige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en richt zich op het vergroten van de toegankelijkheid van overheidsinformatie. De Woo omvat een reeks regels die zowel de Rijksoverheid als lokale overheden zoals provincies en gemeenten verplichten tot het actief openbaar maken van bepaalde informatie. Het doel is de democratische controle te versterken en de participatie van burgers te bevorderen.

Beheer Woo-verzoeken efficiënter?

De uitvoering van het Woo-beleid is niet alleen een complexe taak, maar het vereist ook nauwkeurige rapportage. Veel gemeenten worstelen nog met de verwerking van informatieverzoeken, een proces dat tijdsintensief is en een hoge mate van nauwkeurigheid vereist, vooral als het gaat om het verwijderen van persoonsgevoelige informatie. Met behulp van een Woo-index-categorieën, kunnen documenten worden ingedeeld. Wat je per categorie hebt gedaan kun je vervolgens weer opnemen in de paragraaf Woo.

Actieve openbaarmaking en financiële transparantie

Naast het beantwoorden van verzoeken, kunnen overheden ook proactief documenten zoals beleidsnota’s en begrotingen publiceren. LIAS Planning & Control (P&C) publicaties zijn hierbij een sleutelcomponent, die financiële transparantie waarborgen. Deze P&C publicaties kunnen worden verzameld en gepresenteerd. Zie hier een P&C portal van deventer en P&C portal van Arnhem. Binnen deze publicatie kan er weer worden verwezen naar de beleidskaders.

Hoe ondersteund LIAS hierin?

1. P&C Portal

LIAS biedt een geïntegreerde P&C portal waarin alle financiële publicaties worden opgenomen, inclusief een paragraaf over de Woo. Zo kan iedereen eenvoudig inzicht krijgen in hoe uw organisatie de Woo implementeert.

2. De AI-Assistent

Het schrijven van teksten is geen gemakkelijke opgave, vooral als deze moeten voldaan aan de B1-taalniveau normen. Onze AI-assistent kan je hierbij helpen. De assistent genereert automatische samenvattingen en kan teksten naar B1-niveau vertalen, wat de toegankelijkheid van de informatie vergroot.

3. Prestatiemanagement/Studio

Het implementeren van de Woo vereist het ontwikkelen van nieuw beleid. Met onze Prestatiemanagement/Studio-oplossing kan je deze processen effectief bijhouden en de voortgang automatisch presenteren in uw P&C publicaties.

4. Beleidskaders opnemen

Binnen de P&C publicatie kunnen eenvoudig beleidskaders worden opgenomen voor actieve openbaarmaking.

Wil je meer weten?

Ben je geïnteresseerd om te leren hoe LIAS u kan helpen bij het implementeren van de Woo in jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data - en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Een projectboek met LIAS

Een projectboek met LIAS

Door de stijgende rente, onvoldoende personeel, stijgende bouwkosten en uitgestelde vervanging investeringen liggen de projecten binnen gemeente onder een vergrootglas.

Lees verder

Ontdek de kracht van de LIAS AI-Tekstassistent: 5 voordelen voor jouw schrijfervaring 

Ontdek de kracht van de LIAS AI-Tekstassistent: 5 voordelen voor jouw schrijfervaring 

Ontdek hoe LIAS jou kan helpen bij het bewaken van de PDCA-cyclus. Met deze krachtige tool kun je gestructureerd processen en onderwerpen in jouw organisatie uitvragen. Vervolgens bepaal je zelf hoe je deze, afhankelijk van de doelgroep, presenteert in een document, website of in een Power BI dashboard. Lees verder om te ontdekken hoe je LIAS kunt gebruiken en welke voordelen het biedt.

Lees verder

Een dag uit het leven van Rachid Astitou, BI Projectmanager bij Inergy

Een dag uit het leven van Rachid Astitou, BI Projectmanager bij Inergy

Als BI Projectmanager zorgt Rachid ervoor dat elk project voldoet aan de verwachtingen van onze klanten. En dat het project binnen tijd en budget opgeleverd wordt.

Lees verder