Snel naar content
rood oranje brievenbus van postnl

Hoe PostNL stukje bij beetje cloud-only wordt

PostNL heeft een cloud-only strategie. In 2012 kondigde PostNL als eerste beursgenoteerde bedrijf van Nederland aan dat het álle IT naar de cloud ging verhuizen. Een prachtige ambitie waar nu, ruim tien jaar later, nog altijd op volle kracht aan gewerkt wordt. Ook Inergy draagt bij aan die enorme verhuisoperatie. Hoe precies? Dat leggen we je graag uit. 

PostNL ken je van de brieven en de pakketten. Welbeschouwd is PostNL helemaal geen postbedrijf meer. Zelf noemt PostNL zich een logistieke dienstverlener. De getallen zijn indrukwekkend. Iedere dag bezorgt PostNL 8,1 miljoen brieven in Nederland en 1,1 miljoen pakketten in de Benelux. Het bedrijf is de onmisbare schakel tussen verzenders en ontvangers en de verbinder tussen de fysieke en digitale wereld.  PostNL verandert. Het aantal verstuurde brieven daalt. Tegelijkertijd stijgt de hoeveelheid pakketjes. In 2021 bezorgde PostNL 384 miljoen pakketten, een absoluut record.

Voorbereid op de toekomst (en Sinterklaas)

PostNL volgt al sinds 2013 een kraakheldere cloudstrategie. Alle applicaties die in eigen datacenters gehost werden of op servers bij partners, gaan naar de cloud. Alle IT uit de cloud betrekken was destijds een behoorlijke ambitie. Nu, bijna tien jaar later, kijken we daar niet meer zo van op; cloud is gemeengoed geworden

“De regie veel meer naar PostNL halen en écht in control zijn over onze eigen IT-systemen. Cloud biedt bovendien een financieel voordeel.”

PostNL was het allereerste beursgenoteerde bedrijf in Nederland dat die zo duidelijk uit durfde te spreken en er ook écht werk van ging maken. “We willen toe naar een IT-landschap dat voorbereid is op de toekomst en makkelijk mee kan bewegen met de richting van onze organisatie”, vertelt Dennis van Steijn in de longread over een project bij PostNL die we recent publiceerden. Dennis is platform owner bij PostNL. “Bovendien willen we de regie veel meer naar PostNL halen en écht in control zijn over onze eigen IT-systemen. Cloud biedt bovendien een financieel voordeel.”

Het grote voordeel van cloud-IT is elasticiteit. Oplossingen in de cloud kunnen probleemloos meebewegen. Dat geldt niet alleen voor de lange termijn. Ook tijdelijke pieken vangt zo’n systeem moeiteloos op. Bij het pakkettenbedrijf van PostNL bijvoorbeeld, is de SKNJ-periode ontstellend druk. Die letters staan voor Sinterklaas-Kerst-Nieuwjaar. Tegenwoordig horen Black Friday en Singles Day daar ook nog bij. Wanneer je niet beschikt over een flexibel schaalbaar IT-platform, moet je je servers inrichten voor het piekniveau van die periode. Dat betekent dat er het grootste deel van het jaar sprake was van overcapaciteit die PostNL niet nodig had maar wel betaalde. In de nieuwe situatie speelt dat niet meer.

Het Logistiek Event Data warehouse

Je IT-systemen naar de cloud verhuizen klinkt eenvoudiger dan het daadwerkelijk is. Het is zelden of nooit een kwestie van oppakken en neerzetten. Een project waaraan je dat goed ziet is het Logistiek Event Data warehouse dat wij in nauwe samenwerking met PostNL en Schuberg Philis gebouwd hebben in de AWS-cloud.

Kort samengevat wordt in het Logistiek Event Data warehouse elke beweging vastgelegd die een pakketje maakt. Dat begint wanneer een klant een label aanmaakt voor een pakketje. PostNL ontvangt op dat moment informatie over de afzender, de ontvanger en de bijbehorende barcode.

“Kort samengevat wordt in het Logistiek Event Data warehouse elke beweging vastgelegd die een pakketje maakt. “

Zodra het pakket onderweg is, komt het meerdere keren een scanner tegen. Elke scan is een logistiek event. Per pakketje zijn er gemiddeld vijftien logistieke events. PostNL ziet niet alleen waar een pakketje zich bevindt in het proces, maar kan op basis van duizenden logische regels voorspellen wanneer het afgeleverd wordt. 

De logistieke events werden tot voor kort opgeslagen in MailInfo (voor brieven) en ColloInfo (voor pakketten).  Beide systemen bereikten de grenzen van hun kunnen. Dat is niet vreemd. Tien jaar geleden verwerkte PostNL nog 500.000 pakketten per dag in de aanloop naar Sinterklaas. Tegenwoordig verwerkt PostNL op een piekdag met gemak meer dan 2,2 miljoen pakketten. Geheel in lijn met de cloudstrategie van PostNL werden de twee systemen naar Amazon Web Services (AWS) verhuisd. Daar werden de twee systemen samengevoegd tot het nieuwe platform.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Meer berichten

Alle berichten

Begroten doe je in LIAS (en niet in je financiële pakket)

Begroten doe je in LIAS (en niet in je financiële pakket)

Weet jij altijd precies waar je staat in je begroting? Als je daaraan twijfelt - of als je deze vraagt met 'nee' beantwoordt - moet je zeker doorlezen. In deze blog staan we stil bij een andere manier om de begroting te maken: in LIAS. Een manier van decentraal begroten, waarbij budgethouders zelf hun voorgenomen aanpassingen opvoeren. Daardoor heb je niet alleen inzicht in vastgestelde mutaties, maar zie je ook welke er wachten op besluitvorming.

Lees verder

Een audit is veel meer dan het invullen van een checklist

Een audit is veel meer dan het invullen van een checklist

Het uitvoeren van een audit is een belangrijk instrument in het beheersen van processen. Een audit is meer dan vinkjes zetten op een checklist. Het uitvoeren van een audit begint met het inzicht krijgen in de processen en bijbehorende werkzaamheden. Wordt er gewerkt volgens de gemaakte afspraken? Zijn er verbeteringen mogelijk? Een audit uitvoeren helpt om dit inzicht te verkrijgen.

Lees verder

Azure Data Factory: Data Integratie en Beheer in de Cloud

Azure Data Factory: Data Integratie en Beheer in de Cloud

Om inzicht te krijgen in bedrijfsprocessen en om beslissingen te nemen op basis van gegevens is het noodzakelijk dat je in staat bent om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en te integreren. Een dataplatform wordt gevoed met gegevens uit bronsystemen. Het extraheren van bronsystemen doet Inergy met Azure Data Factory, door onze Data Engineers ook wel ADF genoemd.

Lees verder