Snel naar content
een vrouw kijkt in een glazen bol

Kan een algoritme eigenlijk wel voorspellen?

Algoritmes zijn volop in het nieuws. Zo zijn er verschijnen en regelmatig artikelen met titels als “Hoe ontloop je algoritmes?”, “Algoritmes van vacatures kunnen niet genderneutraal zoeken” en “Algoritme kiest mannenparfum”. Maar let op, deze titels zijn klinkklare onzin! Deze stelling vraagt om een toelichting.

Wat is een algoritme?

Laten we allereerst vaststellen wat een algoritme is. Een algoritme is niets anders dan een aantal stappen om een bepaald doel te bereiken. Een algoritme heeft dus niet per se met veel data en technologie te maken. Het bereiden van een maaltijd is ook een algoritme. Je volgt de stappen in een recept om het doel – eten op tafel – te bereiken.

In de wereld van data analytics bestaan veel algoritmes, zoals beslisbomen, neurale netwerken, lineaire regressie en k-nearest neighbors. Al deze algoritmes verwerken en analyseren gegevens op basis van een specifiek stappenplan. Het resultaat van deze stappen is een voorspelmodel.

Lees ook:
Het verschil tussen descriptive, diagnostic, predictive en prescriptive analytics.

Voorspelmodel vs algoritme

Hier zie je spraakverwarring ontstaan in de media. Het is niet het algoritme dat voorspelt, maar het voorspelmodel. Het algoritme is, enkel en alleen, het hulpmiddel om in combinatie met historische data een voorspelmodel te maken. Zoals een boormachine een hulpmiddel is om een gat in de muur te boren. En een gitaar een hulpmiddel is om een liedje tot stand te brengen. Het zou toch heel vreemd zijn als we dat gat in de muur een “boormachine” noemen en die heerlijke track “een mooie gitaar”? Toch maken we deze vergissing bij algoritmes en voorspelmodellen wel.

Lees ook:
3 Tips om te starten met data science.

Mysterieus en complex

Wat verklaart deze vergissing? Deels komt dat ongetwijfeld door kennisgebrek. Anderzijds heeft het waarschijnlijk ook te maken dat voorspellingen maken op basis van data voor de meeste mensen iets mysterieus heeft en als complex wordt ervaren. Daar past een term als ‘algoritme’ naadloos bij, deze term heeft immers ook iets mysterieus en complex.

Helaas blijkt uit een algoritme dat het hardnekkige misverstand tussen een algoritme en voorspelmodel ook in de toekomst blijft bestaan. Uhhh, correctie, dat blijkt uit het voorspelmodel.

We apply AI for you

Whitepaper

We apply AI for you

In deze whitepaper geven we je uitleg over Artificial Intelligence (AI), Machine Learning en Data Science. Wat houden deze domeinen precies in? En op welke manier maken ze waardevolle data oplossingen mogelijk? Tot slot gaan we in op de samenhang tussen de drie domeinen.

Download whitepaper

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

Een goed dataplatform lepelt de data voor rapportages in een ogenblik op. En niet pas na een paar minuten. Waarom is snelheid zo belangrijk voor het werken met een dataplatform? In deze blog gaan we dieper in op die vraag en presenteren we drie heldere redenen.

Lees verder

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Deze week waren we van Inergy bij onze klant Koninklijke Oosterberg voor deel twee van de workshop Power BI dashboard met het thema 'verkoop'. Het is geweldig om te werken met een organisatie die altijd op zoek is naar verbetering en efficiëntie.

Lees verder

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

Hoe sneller je waardevolle inzichten uit je data kunt halen, hoe beter. Daar komen veel aspecten bij kijken, waaronder de wijze waarop je data transformeert. Van oudsher werd hiervoor ETL (Extraction, Transformation, Load) gebruikt, maar inmiddels hebben veel dataspecialisten een voorkeur voor ELT. In dit blog bespreken we de voordelen van ELT voor een betere performance van je dataplatform en je business.

Lees verder