Snel naar content
een vrouw kijkt in een glazen bol

Kan een algoritme eigenlijk wel voorspellen?

Algoritmes zijn volop in het nieuws. Zo zijn er verschijnen en regelmatig artikelen met titels als “Hoe ontloop je algoritmes?”, “Algoritmes van vacatures kunnen niet genderneutraal zoeken” en “Algoritme kiest mannenparfum”. Maar let op, deze titels zijn klinkklare onzin! Deze stelling vraagt om een toelichting.

Wat is een algoritme?

Laten we allereerst vaststellen wat een algoritme is. Een algoritme is niets anders dan een aantal stappen om een bepaald doel te bereiken. Een algoritme heeft dus niet per se met veel data en technologie te maken. Het bereiden van een maaltijd is ook een algoritme. Je volgt de stappen in een recept om het doel – eten op tafel – te bereiken.

In de wereld van data analytics bestaan veel algoritmes, zoals beslisbomen, neurale netwerken, lineaire regressie en k-nearest neighbors. Al deze algoritmes verwerken en analyseren gegevens op basis van een specifiek stappenplan. Het resultaat van deze stappen is een voorspelmodel.

Lees ook:
Het verschil tussen descriptive, diagnostic, predictive en prescriptive analytics.

Voorspelmodel vs algoritme

Hier zie je spraakverwarring ontstaan in de media. Het is niet het algoritme dat voorspelt, maar het voorspelmodel. Het algoritme is, enkel en alleen, het hulpmiddel om in combinatie met historische data een voorspelmodel te maken. Zoals een boormachine een hulpmiddel is om een gat in de muur te boren. En een gitaar een hulpmiddel is om een liedje tot stand te brengen. Het zou toch heel vreemd zijn als we dat gat in de muur een “boormachine” noemen en die heerlijke track “een mooie gitaar”? Toch maken we deze vergissing bij algoritmes en voorspelmodellen wel.

Lees ook:
3 Tips om te starten met data science.

Mysterieus en complex

Wat verklaart deze vergissing? Deels komt dat ongetwijfeld door kennisgebrek. Anderzijds heeft het waarschijnlijk ook te maken dat voorspellingen maken op basis van data voor de meeste mensen iets mysterieus heeft en als complex wordt ervaren. Daar past een term als ‘algoritme’ naadloos bij, deze term heeft immers ook iets mysterieus en complex.

Helaas blijkt uit een algoritme dat het hardnekkige misverstand tussen een algoritme en voorspelmodel ook in de toekomst blijft bestaan. Uhhh, correctie, dat blijkt uit het voorspelmodel.

We apply AI for you

Whitepaper

We apply AI for you

In deze whitepaper geven we je uitleg over Artificial Intelligence (AI), Machine Learning en Data Science. Wat houden deze domeinen precies in? En op welke manier maken ze waardevolle data oplossingen mogelijk? Tot slot gaan we in op de samenhang tussen de drie domeinen.

Download whitepaper

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Superperformance met Snowflake & DirectQuery in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder

Tips voor veilig online shoppen

Tips voor veilig online shoppen

Online shoppen biedt ons het gemak van winkelen vanuit huis, met een eindeloze selectie aan leuke kleding, schoenen, accessoires en spullen voor in huis. Met slechts een paar klikken kunnen we dit enorme assortiment aan producten vinden en bestellen. Ondanks dit gemak, is het belangrijk om ons bewust te zijn van potentiële risico’s die gepaard gaan met online shoppen.

Lees verder