Snel naar content
een vrouw kijkt in een glazen bol

Kan een algoritme eigenlijk wel voorspellen?

Algoritmes zijn volop in het nieuws. Zo zijn er verschijnen en regelmatig artikelen met titels als “Hoe ontloop je algoritmes?”, “Algoritmes van vacatures kunnen niet genderneutraal zoeken” en “Algoritme kiest mannenparfum”. Maar let op, deze titels zijn klinkklare onzin! Deze stelling vraagt om een toelichting.

Wat is een algoritme?

Laten we allereerst vaststellen wat een algoritme is. Een algoritme is niets anders dan een aantal stappen om een bepaald doel te bereiken. Een algoritme heeft dus niet per se met veel data en technologie te maken. Het bereiden van een maaltijd is ook een algoritme. Je volgt de stappen in een recept om het doel – eten op tafel – te bereiken.

In de wereld van data analytics bestaan veel algoritmes, zoals beslisbomen, neurale netwerken, lineaire regressie en k-nearest neighbors. Al deze algoritmes verwerken en analyseren gegevens op basis van een specifiek stappenplan. Het resultaat van deze stappen is een voorspelmodel.

Lees meer: het verschil tussen descriptive, diagnostic, predictive en prescriptive analytics.

Voorspelmodel vs algoritme

Hier zie je spraakverwarring ontstaan in de media. Het is niet het algoritme dat voorspelt, maar het voorspelmodel. Het algoritme is, enkel en alleen, het hulpmiddel om in combinatie met historische data een voorspelmodel te maken. Zoals een boormachine een hulpmiddel is om een gat in de muur te boren. En een gitaar een hulpmiddel is om een liedje tot stand te brengen. Het zou toch heel vreemd zijn als we dat gat in de muur een “boormachine” noemen en die heerlijke track “een mooie gitaar”? Toch maken we deze vergissing bij algoritmes en voorspelmodellen wel.

Lees meer: 3 tips om te starten met data science.

Mysterieus en complex

Wat verklaart deze vergissing? Deels komt dat ongetwijfeld door kennisgebrek. Anderzijds heeft het waarschijnlijk ook te maken dat voorspellingen maken op basis van data voor de meeste mensen iets mysterieus heeft en als complex wordt ervaren. Daar past een term als ‘algoritme’ naadloos bij, deze term heeft immers ook iets mysterieus en complex.

Helaas blijkt uit een algoritme dat het hardnekkige misverstand tussen een algoritme en voorspelmodel ook in de toekomst blijft bestaan. Uhhh, correctie, dat blijkt uit het voorspelmodel.

We apply AI for you

Whitepaper

We apply AI for you

In deze whitepaper geven we je uitleg over Artificial Intelligence (AI), Machine Learning en Data Science. Wat houden deze domeinen precies in? En op welke manier maken ze waardevolle data oplossingen mogelijk? Tot slot gaan we in op de samenhang tussen de drie domeinen.

Download whitepaper

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Dé valkuilen en tips voor de gemeentelijke ENSIA-audit

Een audit goed voorbereiden? Logisch dat je daar vragen over hebt. Zoals wij kijken naar de ENSIA-audit is het vooral...

Lees verder

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Een dag uit het leven van Arjan van Honk, senior BI Developer bij Inergy

Bij Inergy werken ruim 160 collega’s. Hoe zien hun werkdagen eruit? Deze keer geeft Arjan van Honk, Senior BI Developer/Consultant bij Inergy, een kijkje in zijn werkdag. Een BI-developer is iemand die verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van data-oplossingen van onze klanten. Lees over zijn dynamische werkdag in Barcelona in deze blog!

Lees verder

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze kijk op informatiebeveiliging in 2023

Onze auditors doen honderden audits per jaar. Het valt op ons dat een aantal vragen vaak gesteld worden. Of het nu gaat een ENSIA, WPG, SUWI, VIPP of DIGID Audit. Een aantal zaken zetten we graag voor je op een rijtje omdat jij dit ook wil weten.

Lees verder