Snel naar content
het logo van de belastingdienst op een kantoorpand

Met LIAS Horizontaal Toezicht fiscaal in control

LIAS Horizontaal Toezicht helpt gemeenten om concreet en aantoonbaar fiscaal in control te zijn. De toepassing maakt het mogelijk om de financiële administratie door te spitten om fiscale risico’s voor BTW/ BCF, WKR en VPB substantieel te verkleinen. Toch zijn er nog altijd veel gemeenten waarbij fiscaliteit niet hoog op de agenda staat en die deze manier om het fiscale proces te beheersen niet oppakken. Wil Peters, Registeraccountant en IT-Auditor bij DUROI en Wim Caelers, Financieel Adviseur bij gemeente Nederweert, over het belang van grip krijgen op het fiscale proces.

In november 2020 zijn Inergy en DUROI een strategisch partnership aangegaan. Daarbij heeft Inergy de softwaretoepassing Gemstone gekocht en die de naam LIAS Horizontaal Toezicht gegeven. De toepassing ondersteunt gemeenten bij het doorlichten van de financiële administratie om vast te stellen of zij fiscaal in control zijn.

Niet de vereiste aandacht

Indien je als gemeente fiscaal in control wil zijn, doe je dat in de eerste plaats voor jezelf”, begint Wil. “Het is niet zo dat je fiscaal in control moet zijn alleen omdat de fiscus dat wil. Nee, er moet ook sprake zijn van intrinsieke motivatie. Je verwacht het misschien niet, maar we zien dat bij veel gemeenten fiscaliteit niet de aandacht krijgt die vereist is. Gemeenten vinden het vaak lastig alle financiële processen goed in te richten. Er worden regelmatig fouten gemaakt, soms ook ten koste van inwoners. Dit gebeurt vrijwel nooit bewust, maar gewoon omdat het zo ingewikkeld is. De essentie is dat LIAS Horizontaal Toezicht je in staat stelt om te controleren of de processen die je hebt ingericht ook correct functioneren.”


Bij gemeente Nederweert maken ze sinds 2016 gebruik van deze tool. “Wij bleken niet altijd alles op de goede manier te kunnen controleren. Voor ons was dat een trigger om meer grip
te willen krijgen op het fiscale proces. Met destijds nog Gemstone zag ik dat ik een instrument in handen had om de BTW in beeld te krijgen zonder dat wij als gemeente daarvoor een externe financieel adviseur voor in de arm zouden moeten nemen”, vertelt Wim.

“Het prettige aan deze toepassing is dat je zelf aan de bal bent.”

Transparant

De tool bevat vier verschillende modules: LIAS BTW, LIAS VPB, LIAS LH/WKR en LIAS Mengpercentage Begroting. “Het prettige aan deze toepassing is dat je zelf aan de bal bent. Je kan zelf sturen, bijsturen en zo beter zicht krijgen op de geldstroom in het kader van fiscale wetgeving”, merkt Wim op. “Daarnaast voorkom je hiermee een flinke naheffing of een torenhoge boete.” Daar sluit Wil zich bij aan. “De kans dat de belastingdienst jouw gemeente controleert is misschien niet eens zo groot, maar je wil de financiële administratie gewoon op orde hebben. Sterker nog, hoe kan je van je inwoners verwachten dat zij alles netjes regelen terwijl je het zelf wellicht niet op orde hebt? Juist als overheidsinstantie heb je de taak transparant te zijn richting jezelf, maar ook richting je inwoners. Daar komt bij dat het ook heel goed mogelijk is dat je als gemeente geld laat liggen. Met budgetten die onder
druk staan wil je dat als gemeente zeker ook niet laten gebeuren.”

Lees ook:
Fiscaal in control met LIAS Horizontaal Toezicht

Beheersen

Volgens Wim is het zonder een dergelijke tool erg lastig om er als gemeente zeker van te zijn dat je fiscaal in control bent. “Bij Nederweert ga ik over de portefeuille financiën. Het voordeel van LIAS Horizontaal Toezicht is dat we zelf kunnen vaststellen dat wat we doen, ook is wat de Belastingdienst van ons verwacht. We beheersen het proces helemaal zelf. Ik zou niet eens willen weten hoe we dat zouden moeten regelen als we er geen gebruik van maakten.”


Ben je benieuwd wat LIAS Horizontaal Toezicht voor jouw gemeente kan betekenen?
Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Praktische toepassingen voor schrijvers: optimaliseer je publicatie met de LIAS Tekstassistent

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Veelgestelde vragen tijdens webinar Meicirculaire 2024

Tijdens het webinar over de Meicirculaire zagen we een aantal vragen vaker terugkomen. Hieronder tonen we een overzicht van de belangrijkste vragen en thema's die naar voren kwamen. In het webinar dat je on demand terug kan kijken vind je de antwoorden.

Lees verder

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder