Snel naar content
oude Papieren met data

Optimalisatie van assortiment? Zorg voor goede data!

Elke retailer weet dat zijn assortiment bepalend is voor zijn omzet. Maar hoe weet je op welke plek in de winkel een product het best tot z’n recht komt? Hoe bepaal je je voorraad? Welke aankooppatronen kun je onderscheiden en welke klanten zijn het belangrijkst? Antwoorden op deze en vergelijkbare vragen hebben één gemene deler: het begint met goede data. Je wil het uiterste halen uit de informatie die je hebt: over klanten, hun aankoopgedrag en uw verkoopcijfers bijvoorbeeld. Maar veel retailers hebben geen goed beeld van hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Wat levert het op? En hoe kun je er in jouw organisatie mee aan de slag? In dit blog lees je meer over assortimentsoptimalisatie. Ontdek hoe andere retailers significante resultaatverbeteringen hebben behaald door hun data slim te analyseren.

Wat is assortimentsoptimalisatie nou precies?

Assortimentsoptimalisatie betekent dat je je assortiment zo samenstelt dat je de klant op elk moment optimaal kan bedienen. Data speelt daarin een hoofdrol. Niet alleen interne, maar ook externe data kan belangrijk zijn om mee te nemen in je analyses. Bijvoorbeeld de demografische opbouw van de buurt waarin je winkel staat, parkeergelegenheid, openingstijden, evenementen in de omgeving, files of zelfs het weer. Al die informatie kan helpen om trends beter te begrijpen. Met behulp van de juiste tools kun je per winkel vaststellen met welke producten je op welk dagdeel kunt scoren. En welke producten juist niet relevant zijn en je beter uit het assortiment kunt halen.

Elke vestiging is anders

Het kan van grote waarde zijn om je formule aan te passen aan de verschillende vestigingen. Opnieuw is zowel in- als externe data van belang. Welke producten worden waar veel gekocht en in welke combinaties? Dat bepaal je vrij eenvoudig aan de hand van kassabonnen. Externe data kan informatie geven over de afzetmarkt die je bedient. Zijn de klanten arm of rijk, jong of oud? Zo zorg je voor een assortiment dat nauw aansluit bij de wensen van je klant.

Klantprofielen opbouwen

Met krachtige analytische modellen en logaritmen kun je veel meer kennis halen uit kassabonnen dan alleen welke producten veel of weinig omzet opleveren. Je bent eigenlijk voortdurend bezig om heel specifieke klantprofielen te ontdekken. Je kunt je voorstellen dat de avondshopper in een supermarkt heel andere aankopen doet dan de 65-plusser overdag. Zij hebben bijvoorbeeld hun vaste winkelroutes en die moet je niet verstoren. Als je dit goed doet, kun je aan de hand van een kassabon heel goed voorspellen van wat voor type klant die afkomstig is. Zo hou je scherp zicht op veranderende voorkeuren van specifieke doelgroepen.

Is dit wat voor mij als retailer?

Het retaillandschap verandert. Consumenten gaan anders shoppen en online en offline lopen steeds meer in elkaar over. In winkels moet je daarom iets unieks te bieden hebben. Innovaties op het gebied van IT en big data, en de almaar toenemende beschikbaarheid van allerlei data, maken het mogelijk om heel gedetailleerde inzichten te krijgen. Op basis van de juiste analyses kun je je assortiment voortdurend afstemmen op je klanten en hun behoeftes. De vraag is niet of dit iets voor jou is, de vraag is wat er gebeurt als je er niks mee doet! En het mooie is dat vrijwel elke organisatie nieuwe inzichten kan halen uit data. Ook, of misschien zelfs juist als het verzamelen en analyseren van data binnen jouw bedrijf nog in de kinderschoenen staat, valt er veel te winnen. Het is vaak een kwestie van met de juiste ogen naar de situatie kijken.

Inzicht in data = meer omzet

Data-analyse geeft niet alleen meer inzicht in je assortiment, het is ook een goede basis om je verkoopmedewerkers effectiever aan te sturen. Bied je medewerkers slimme verkoopsuggesties, gebaseerd op online gedragsdata van websitebezoekers die zich in de buurt van de winkel bevonden. Hebben veel websitebezoekers in het weekend gezocht naar een bepaald product? Speel daar dan op in en biedt dit product ook in je winkel prominent aan. Zo leidt inzicht in data tot meer verkoopkansen en meer omzet.

Wat levert het op?

Andere retailers die deze stappen al hebben gezet, verhoogden hun omzet doordat ze per klant en per shopping trip meer producten verkopen. En doordat klanten vaker terugkomen omdat ze zich meer aangesproken voelen door het assortiment. Daarnaast leidt een betere inzet van data tot lagere out-of-stock en out-of-date resultaten doordat het assortiment en de voorraad beter aansluiten bij de werkelijke aankopen. Dat zorgt voor lagere handling-kosten in de supply chain doordat onnodige producten uit de schappen en magazijnen kunnen.

Inergy en Veneficus

Inergy – specialist in BI en analytics, en Veneficus – specialist in statistische modellen en logaritmen, trekken samen op om retailers te helpen om méér succes te halen uit data. Retailers in food, fashion en de doe-het-zelf-branche hebben met het Inergy-Veneficusteam succesvol assortimentsverbeteringen behaald met substantiële rendementsverbeteringen tot gevolg. En veel van deze bedrijven gebruikten tot dan toe niet meer dan een eenvoudige Excel-sheet met verkoopcijfers. Als je meer wil weten over onze aanpak, neem dan gerust eens contact met ons op.

Meer lezen. Kijk hier voor meer informatie over het optimaliseren van je assortiment.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

3 redenen voor een snel dataplatform & hoe je dit voor elkaar krijgt

Een goed dataplatform lepelt de data voor rapportages in een ogenblik op. En niet pas na een paar minuten. Waarom is snelheid zo belangrijk voor het werken met een dataplatform? In deze blog gaan we dieper in op die vraag en presenteren we drie heldere redenen.

Lees verder

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Optimaliseren van rapportages met Power BI – Een succesverhaal bij Oosterberg

Deze week waren we van Inergy bij onze klant Koninklijke Oosterberg voor deel twee van de workshop Power BI dashboard met het thema 'verkoop'. Het is geweldig om te werken met een organisatie die altijd op zoek is naar verbetering en efficiëntie.

Lees verder

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

ETL of ELT? Drie belangrijke performancevoordelen van ELT

Hoe sneller je waardevolle inzichten uit je data kunt halen, hoe beter. Daar komen veel aspecten bij kijken, waaronder de wijze waarop je data transformeert. Van oudsher werd hiervoor ETL (Extraction, Transformation, Load) gebruikt, maar inmiddels hebben veel dataspecialisten een voorkeur voor ELT. In dit blog bespreken we de voordelen van ELT voor een betere performance van je dataplatform en je business.

Lees verder