Snel naar content
scrabble blokjes waarmee de woorden 'opzet, bestaan, werking' zijn gelegd

Opzet, bestaan en werking bij een audit

Wanneer je het verschil tussen deze termen van de audit wil weten, dan is het eerst interessant om te beseffen waarom ze überhaupt belangrijk zijn om te onderzoeken. Dat zit zo: opzet, bestaan en werking zijn van belang omdat ze feitelijk aan de basis staan van de organisatie van je informatievoorziening.

De termen van de audit helder uitgelegd

Opzet, bestaan en werking zijn belangrijk om te onderzoeken, omdat ze datgene wat je als organisatie onderneemt, meetbaar maken.

“Het heeft te maken met zeggen wat je doet en doen wat je zegt.”

Bijvoorbeeld: de beschrijving van een goedgekeurde Incidentbeheerprocedure is de opzet. De gerealiseerde implementatie van de Incidentbeheerprocedure is het bestaan. Tenslotte is werking dat alle Incidenten uit een onderzoeksperiode allemaal volgens de Incidentbeheerprocedure zijn verwerkt.

Opzet

Concreet: je geeft, onder meer door het maken van een procesbeschrijving, aan hoe je wil dat het werkt. Dat noemen we de opzet. Denk hierbij aan vastgestelde beleidsstukken, opgestelde autorisatiematrices, maar ook vastgestelde drempelwaardes waarmee je controles kunt uitvoeren. Deze geven de interne controleur het mandaat om de controle op een bepaalde manier uit te voeren en niet een ‘eigen’ interpretatie van goed of fout te hanteren.

Bestaan

Bestaan gaat over implementatie van de opzet. Dit gaat over het volgen van het proces van bijvoorbeeld het toekennen van een autorisatie. Dat betekent concreet dat je aan de hand van slechts één voorbeeld de uitvoering van een procedure gaat onderzoeken, ofwel dat hetgeen je beschreven hebt ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Werking

De term ‘werking’ is dan de laatste, afsluitende stap. Dat gaat over een bepaalde onderzoeksperiode, bijvoorbeeld een jaar, waarin je gaat bekijken of er inderdaad gedurende de gehele onderzoeksperiode zo gewerkt is als vooraf afgesproken. Je stelt daarmee vast of de opzet gedurende de gehele periode is gevolgd en of er een evaluatie heeft plaatsgevonden gedurende dat jaar. Dat doe ik door een steekproef te nemen uit alle gevallen van de onderzoeksperiode en daarvan vast te stellen dat alle voorkomens volgens de opzet zijn uitgevoerd.

Voorbereiden op de audit

Gemeenten hebben steeds vaker te maken met zelfevaluaties en (verplichte) audits. Wil je je ervan verzekeren dat je goed bent voorbereid op de audit? Lees dan deze vier tips voor een juiste aanlevering van een auditdossier aan de interne of externe auditor.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder