Snel naar content

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode van meer risico. Een aantal tips voor een veilige vakantie.

Copy that?

Laat geen kopie van jouw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs maken door bijvoorbeeld een hotel of autoverhuurbedrijf. Met de app kopieID maak je met je mobiel of tablet een veilige kopie. Je kunt met deze app identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken, zoals jouw BSN-nummer en pasfoto. Je kunt ook een watermerk toevoegen aan de kopie, zodat deze nergens anders voor te gebruiken is.

Check je rekening!

Af en toe inloggen op je bankrekening om te kijken welke afschriften hebben plaatsgevonden, is altijd slim. Als je op vakantie gaat, is het goed om te weten hoeveel geld je voor vertrek op je rekening hebt staan, en na te denken hoeveel je nodig gaat hebben. Houd daarbij rekening met vaste afschrijvingen, zoals je huur/hypotheek en verzekeringen, zodat je niet ineens zonder geld zit. Het is op vakantie dus extra handig om wat vaker je saldo te checken, al helemaal als je in een andere valuta betaalt. Zo kun je direct de bank inschakelen, als je een verdachte afschrijving ziet. 

Openbaar = gevaar

Let op met Wi-Fi netwerken. Op luchthavens en in restaurants kun je vaak gebruik maken van een open netwerk. Dit maakt het voor hackers wel héél makkelijk om met je mee te kijken en gegevens te stelen, met alle gevolgen van dien.

Ook Wi-Fi netwerken van het hotel of de camping waar je verblijft zijn niet zo veilig als het lijkt. Hier heb je vaak wel een wachtwoord nodig om toegang tot het netwerk te verblijven, alleen zijn deze vaak erg voor de hand liggend. Dit maakt het voor hackers makkelijk een dergelijk wachtwoord snel te achterhalen, waardoor ze alsnog met je mee kunnen kijken.

USB niet oké

Laad jouw apparaten niet op via USB-poorten in hotels, op het vliegveld of andere openbare ruimtes. Je weet immers nooit wat erachter schuilgaat. Naast het opladen van jouw apparaat, kunnen er ook virussen op je apparaat worden verspreid en/of persoonlijke gegevens worden overgedragen. Neem dus altijd je eigen oplader mee en laad op via een stopcontact.

Houd zicht op je apparaten

Ook al is het vakantie, we vinden het toch prettig een laptop/tablet mee te nemen. Maak je geen gebruik van je device tijdens de vlucht, doe hem alsnog in je handbagage! Als het in je ruimbagage zit, heb je er geen zicht op. Hij kan daardoor makkelijker gestolen worden en/of geprobeerd worden toegang te krijgen tot alles wat zich op jouw laptop/tablet bevindt. Eenmaal op je verblijfplaats aangekomen, wil/kun je niet altijd zicht op je apparaat houden. Stop hem in een kluis, en indien deze er niet is, verstop hem zo goed mogelijk om kans op diefstal zo klein mogelijk te maken.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze oplossingen op gebied van informatiebeveiliging & privacy? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Een dag uit het leven van Krystle Villaflor, Cloud & DevOps Engineer bij Inergy

Een dag uit het leven van Krystle Villaflor, Cloud & DevOps Engineer bij Inergy

Als Cloud & DevOps Engineer bij Inergy maak ik deel uit van een team van meer dan 170 collega’s. In mijn rol zorg ik ervoor dat onze infrastructuur soepel draait en dat klanten kunnen vertrouwen op stabiele, veilige en efficiënte cloudomgevingen door middel van geautomatiseerde processen en continue optimalisatie.

Lees verder

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

In een samenleving waarin de overheid er voor iedereen is, ligt er een duidelijk verantwoordelijkheid bij diezelfde overheid om toegankelijk te zijn voor al haar burgers. Dit betekent niet alleen fysiek toegankelijke gebouwen, maar ook toegankelijke digitale documentatie. Of je nu een beleidsdocument, een begroting, of een ander P&C-publicatie schrijft, het is cruciaal dat deze documenten voor iedereen te begrijpen en te gebruiken zijn - ongeacht eventuele beperkingen.

Lees verder

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder