Snel naar content

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode van meer risico. Een aantal tips voor een veilige vakantie.

Copy that?

Laat geen kopie van jouw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs maken door bijvoorbeeld een hotel of autoverhuurbedrijf. Met de app kopieID maak je met je mobiel of tablet een veilige kopie. Je kunt met deze app identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken, zoals jouw BSN-nummer en pasfoto. Je kunt ook een watermerk toevoegen aan de kopie, zodat deze nergens anders voor te gebruiken is.

Check je rekening!

Af en toe inloggen op je bankrekening om te kijken welke afschriften hebben plaatsgevonden, is altijd slim. Als je op vakantie gaat, is het goed om te weten hoeveel geld je voor vertrek op je rekening hebt staan, en na te denken hoeveel je nodig gaat hebben. Houd daarbij rekening met vaste afschrijvingen, zoals je huur/hypotheek en verzekeringen, zodat je niet ineens zonder geld zit. Het is op vakantie dus extra handig om wat vaker je saldo te checken, al helemaal als je in een andere valuta betaalt. Zo kun je direct de bank inschakelen, als je een verdachte afschrijving ziet. 

Openbaar = gevaar

Let op met Wi-Fi netwerken. Op luchthavens en in restaurants kun je vaak gebruik maken van een open netwerk. Dit maakt het voor hackers wel héél makkelijk om met je mee te kijken en gegevens te stelen, met alle gevolgen van dien.

Ook Wi-Fi netwerken van het hotel of de camping waar je verblijft zijn niet zo veilig als het lijkt. Hier heb je vaak wel een wachtwoord nodig om toegang tot het netwerk te verblijven, alleen zijn deze vaak erg voor de hand liggend. Dit maakt het voor hackers makkelijk een dergelijk wachtwoord snel te achterhalen, waardoor ze alsnog met je mee kunnen kijken.

USB niet oké

Laad jouw apparaten niet op via USB-poorten in hotels, op het vliegveld of andere openbare ruimtes. Je weet immers nooit wat erachter schuilgaat. Naast het opladen van jouw apparaat, kunnen er ook virussen op je apparaat worden verspreid en/of persoonlijke gegevens worden overgedragen. Neem dus altijd je eigen oplader mee en laad op via een stopcontact.

Houd zicht op je apparaten

Ook al is het vakantie, we vinden het toch prettig een laptop/tablet mee te nemen. Maak je geen gebruik van je device tijdens de vlucht, doe hem alsnog in je handbagage! Als het in je ruimbagage zit, heb je er geen zicht op. Hij kan daardoor makkelijker gestolen worden en/of geprobeerd worden toegang te krijgen tot alles wat zich op jouw laptop/tablet bevindt. Eenmaal op je verblijfplaats aangekomen, wil/kun je niet altijd zicht op je apparaat houden. Stop hem in een kluis, en indien deze er niet is, verstop hem zo goed mogelijk om kans op diefstal zo klein mogelijk te maken.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze oplossingen op gebied van informatiebeveiliging & privacy? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

"Bij ons draait alles om kennisdeling, innovatie en gave techniek. De ontwikkelingen binnen het IT-landschap gaan razendsnel. We ontwikkelen onze technische kwaliteiten continu. Maar we besteden ook veel aandacht aan persoonlijke vaardigheden." Daphne Jaspars, People Manager, vertelt hoe we bij Inergy altijd bezig zijn met het doorontwikkelen van zowel onze hard als soft skills.

Lees verder

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

LIAS ISMS is een tool die ondersteunt bij de uitvoering, het bijhouden en rapporteren van processen die te maken hebben met informatieveiligheid en privacy.

Lees verder