Snel naar content
Data storytelling

Wat is data-storytelling en hoe pak je het aan?

Bij data-storytelling gebruik je data om een verhaal te vertellen. Het is een mooie manier om complexe informatie op een begrijpelijke en visueel aantrekkelijke manier te presenteren, waardoor de informatie beter begrepen en onthouden wordt. Met de digitalisering en de opkomst van datagedreven werken is data-storytelling onmisbaar.

Een goed dataverhaal maakt gebruik van deze vijf componenten

1. Relevante data

De basis van je dataverhaal is complete en nauwkeurige data. Het analyseren van gegevens met behulp van beschrijvende, diagnostische, voorspellende en prescriptieve analyse zorgen voor de juiste inzichten. Kies dus de juiste data die het verhaal ondersteunt en de boodschap versterkt.

Beschrijvende analyse beschrijft de huidige toestand van de gegevens. Diagnostische analyse identificeert de oorzaak van een specifiek probleem. Voorspellende analyse gebruikt bestaande gegevens om toekomstige trends te voorspellen. Prescriptieve analyse stelt aanbevelingen voor op basis van de beschikbare gegevens en analyses.

2. Een narratief (verhaal)

Een narratief, ofwel een duidelijke verhaallijn, is belangrijk bij data-storytelling omdat het de gegevens helpt te structureren en context geeft, waardoor ze betekenis krijgen en makkelijker te begrijpen zijn voor de doelgroep. Een narratief maakt data persoonlijker en emotioneel aansprekender, wat bijdraagt aan de impact ervan. Bovendien maakt een narratief het makkelijker om een boodschap over te brengen en vast te houden bij de toeschouwer.

3. Visualisatie

Met de visualisatie van gegevens wordt complexe informatie eenvoudiger geïnterpreteerd. Dit zorgt voor een duidelijker verhaal. Denk bij visualisaties aan grafieken, diagrammen, afbeeldingen of video’s die door middel van een business intelligence dashboard weergegeven worden. Maak gebruik van duidelijke aantrekkelijke visualisaties om de data te presenteren.

4. Simpliciteit

Zorg ervoor dat het verhaal begrijpelijk is voor de doelgroep en maak geen gebruik van ingewikkelde terminologie.

5. Authenticiteit

Zorg ervoor dat de data en verhalen waarheidsgetrouw zijn en niet gemanipuleerd.

De voordelen van data-storytelling

 • Mensen begrijpen de boodschap beter
  Data-storytelling maakt gebruik van beelden en verhalen om informatie te verduidelijken, waardoor de boodschap beter overgebracht wordt.

 • Mensen onthouden de boodschap beter
  Verhalen zijn eenvoudiger te onthouden dan losse cijfers en feiten, waardoor de boodschap langer beklijft.

 • Versterking van de boodschap
  Door data te combineren met verhalen en beelden wordt de boodschap krachtiger en wordt de aandacht van de lezer gegarandeerd.

 • Emotionele betrokkenheid
  Verhalen kunnen emoties oproepen bij de lezer, waardoor ze meer betrokken raken bij de boodschap.

Een succesvol dataverhaal biedt bedrijven kansen, wat leidt tot meer informatie-uitwisseling en betere bedrijfsresultaten.

9 tips voor een succesvolle data-storytelling

 • Definieer het doel
  Bepaal vooraf wat het doel van de data-storytelling is en welke boodschap je wilt overbrengen.

 • Kies de juiste data
  Selecteer de data die relevant is voor het verhaal en de boodschap versterkt.

 • Maak een zo simpel mogelijk verhaal
  Creëer een eenvoudig en begrijpelijk verhaal waarin de data op een logische manier gepresenteerd wordt.

 • Gebruik visuele hulpmiddelen
  Maak gebruik van duidelijke en aantrekkelijke visualisaties, zoals grafieken, tabellen en kaarten, om de data te presenteren.

 • Vermijd overbodige informatie
  Vermijd het toevoegen van overbodige of irrelevante informatie die het verhaal vervuilt.

 • Maak gebruik van verhalende technieken
  Maak gebruik van verhalende technieken, zoals personages, plot en conflict, om het verhaal aantrekkelijker te maken.

 • Wees nauwkeurig
  Zorg ervoor dat de data en verhalen waarheidsgetrouw zijn en niet gemanipuleerd.

 • Test en verfijn
  Test het verhaal bij een proefpubliek en verfijn het waar nodig om ervoor te zorgen dat het verhaal helder en begrijpelijk is.

 • Houd het kort
  Zorg ervoor dat het verhaal kort en bondig is en niet te veel tijd kost om te lezen of te bekijken.

Start vandaag nog met data-storytelling

Visualisatie van data helpt organisaties enorm. Helemaal wanneer het een goed lopend verhaal is. Je kunt data-storytelling toepassen voor het overbrengen van informatie, afgestemd op een specifiek publiek. Met een overtuigend verhaal zorg je ervoor dat collega’s dezelfde inzichten krijgen. Probeer het eens uit, het is een stapje extra en misschien wel het belangrijkste aspect van data-analytics.

Data story-telling is een effectieve manier om complexe informatie op een begrijpelijke manier te presenteren en te versterken. Door op de juiste data en presentatie te letten, kun je een krachtige en onhoudbare boodschap overbrengen.

Lees ook:
Wat is datavisualisatie?

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over data-storytelling en hoe je dat kan aanpakken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Ko Cheung
Ko Cheung

Data & Analytics Consultant

Ko is BI-specialist bij Inergy.

Meer berichten

Alle berichten

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

Inergy implementeerde Microsoft Fabric: dit ontdekte onze expert

De wereld van data analytics is in rep en roer. De reden? Microsoft Fabric. Dit splinternieuwe data analytics platform brengt alle losse analytics tools van Microsoft samen. Veel specialisten experimenteren ermee, maar heeft iemand het platform al bij een klant geïmplementeerd? Wij wel! In dit blog vertelt Merijn wat hij van de implementatie van Microsoft Fabric heeft geleerd.

Lees verder

Veilig (online) de vakantie door

Veilig (online) de vakantie door

Ga je binnenkort op vakantie? Een heerlijk tijd van ontspanning en plezier, maar volgens onze informatieveiligheid experts ook een periode...

Lees verder

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Een terug- en vooruitblik op Informatiebeveiliging en Privacy: 2023 vs 2024

Voor cybercriminelen was 2023 een goed jaar. Online dreigingen zijn alleen maar toegenomen en het aantal aanvallen is opnieuw nog...

Lees verder