Snel naar content
dit is een lias. een stapel financiële papieren samengebonden door een koord

Wat is een lias?

We krijgen regelmatig de vraag van klanten waar LIAS voor staat. LIAS is eigenlijk geen afkorting, maar komt van het woord ‘lias’. In dit blog leggen we uit wat een lias is en wat het betekent.

lias papierprikker

Veel mensen denken dat LIAS een afkorting is, maar dat is niet zo. De naam LIAS is afgeleid van een oud archiefsysteem uit de 17e eeuw genaamd “de lias”. De lias is een bundel papieren zoals bonnetjes en rekeningen, door een koord aaneengeregen en werd gebruikt in de periode voor de uitvinding van de perforator (uitgevonden in 1886) en ordner. Het is een archiefterm voor een bundel stukken die dus door een koord aaneengeregen is.
Een ander vergelijk waar door de oprichters van LIAS naar verwezen wordt is de liaspen (bonnenprikker). Dit is een voet met een daarop een prikker die omhoog steekt, bestemd om papieren op vast te prikken zodat ze niet kunnen wegwaaien en in tijdsvolgorde op elkaar blijven liggen.

De naam LIAS is afgeleid van een oud archiefsysteem uit de 17e eeuw genaamd “de lias”.

Liassen van de schilder Cornelis Brisé

De Nederlandse schilder Cornelis Brisé (1622-1670) heeft enkele Liassen geschilderd in opdracht van de stad Amsterdam. Het schilderij hing in de Thesaurie Ordinaris, het kantoor van de beheerders van de stadsfinanciën. Op het schilderij zien we een houten wand met acht knoppen. Aan elke knop hangt een lias. Het werk uit 1656 hangt nu in het Stedelijk museum in Amsterdam en Joost van den Vondel schreef er speciaal een gedicht bij.

Bron Wikipedia.

Men riep, de Drukkonst en de Schrijfkonst zal verwildren
Nu Holland ons verbied ’t gebruik van Fransch papier.
Ontsla u van dees zorg, sprak Amstels Trezorier
Brizé bestelt papier, als hij zich zet tot schild’ren.
Bezie dat Tafereel; wat ziet gij daar omhoog?
Papieren, bul en brief: of schijn bedriegt ons oog.

Kijk hier een filmpje over de lias uitgelegd door Jojanneke van Zandwijk van het Regionaal Archief Tilburg waar men de verkiezing van het Stuk van het Jaar organiseerde in 2013. Dat was een landelijke verkiezing, waarbij het mooiste, gekste, meest bijzondere archiefstuk van het land werd gekozen. De lias mocht niet ontbreken.

Voorloper van de huidige P&C systemen

Een lias is dus een heel oud archiefsysteem van voordat we ordners hadden of alles in de cloud bewaarden. Doel van de oprichters van LIAS was een up–to–date planning en control systeem te bouwen dat makkelijk te doorzoeken was en transparant voor alle inwoners. De naam is dus een verwijzing naar één van de eerste planning en control systemen van de wereld.

Wat is “onze” LIAS?

Onze LIAS is een softwarepakket waarmee je als lokale overheid efficiënt en digitaal kan samenwerken op gebied van Planning & Control en Informatiebeveiliging & Privacy.

Je maakt, beheert en controleert beleidsdocumenten gezamenlijk online. Stel doelen, analyseer resultaten en maak de rapportages inzichtelijk voor iedereen – van beleidsmedewerkers tot raadsleden en burgers. LIAS is marktleider bij Nederlandse gemeenten.


Wil je meer weten over LIAS? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Begroten doe je in LIAS (en niet in je financiële pakket)

Begroten doe je in LIAS (en niet in je financiële pakket)

Weet jij altijd precies waar je staat in je begroting? Als je daaraan twijfelt - of als je deze vraagt met 'nee' beantwoordt - moet je zeker doorlezen. In deze blog staan we stil bij een andere manier om de begroting te maken: in LIAS. Een manier van decentraal begroten, waarbij budgethouders zelf hun voorgenomen aanpassingen opvoeren. Daardoor heb je niet alleen inzicht in vastgestelde mutaties, maar zie je ook welke er wachten op besluitvorming.

Lees verder

Een audit is veel meer dan het invullen van een checklist

Een audit is veel meer dan het invullen van een checklist

Het uitvoeren van een audit is een belangrijk instrument in het beheersen van processen. Een audit is meer dan vinkjes zetten op een checklist. Het uitvoeren van een audit begint met het inzicht krijgen in de processen en bijbehorende werkzaamheden. Wordt er gewerkt volgens de gemaakte afspraken? Zijn er verbeteringen mogelijk? Een audit uitvoeren helpt om dit inzicht te verkrijgen.

Lees verder

Azure Data Factory: Data Integratie en Beheer in de Cloud

Azure Data Factory: Data Integratie en Beheer in de Cloud

Om inzicht te krijgen in bedrijfsprocessen en om beslissingen te nemen op basis van gegevens is het noodzakelijk dat je in staat bent om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en te integreren. Een dataplatform wordt gevoed met gegevens uit bronsystemen. Het extraheren van bronsystemen doet Inergy met Azure Data Factory, door onze Data Engineers ook wel ADF genoemd.

Lees verder