Wat is een lias?

We krijgen regelmatig de vraag van klanten waar LIAS voor staat. LIAS is eigenlijk geen afkorting, maar komt van het woord ‘lias’. In dit blog leggen we uit wat een lias is.

Veel mensen denken dat LIAS een afkorting is, maar dat is niet zo. De naam LIAS is afgeleid van een oud archiefsysteem uit de 17e eeuw genaamd “de lias”. De lias is een bundel papieren zoals bonnetjes en rekeningen, door een koord aaneengeregen en werd gebruikt in de periode voor de uitvinding van de perforator (uitgevonden in 1886) en ordner. Het is een archiefterm voor een bundel stukken die dus door een koord aaneengeregen is.
Een ander vergelijk waar door de oprichters van LIAS naar verwezen wordt is de liaspen (bonnenprikker). Dit is een voet met een daarop een prikker die omhoog steekt, bestemd om papieren op vast te prikken zodat ze niet kunnen wegwaaien en in tijdsvolgorde op elkaar blijven liggen.

De naam LIAS is afgeleid van een oud archiefsysteem uit de 17e eeuw genaamd “de lias”.

Liassen van de schilder Cornelis Brisé

De Nederlandse schilder Cornelis Brisé (1622-1670) heeft enkele Liassen geschilderd in opdracht van de stad Amsterdam. Het schilderij hing in de Thesaurie Ordinaris, het kantoor van de beheerders van de stadsfinanciën. Op het schilderij zien we een houten wand met acht knoppen. Aan elke knop hangt een lias. Het werk uit 1656 hangt nu in het Stedelijk museum in Amsterdam en Joost van den Vondel schreef er speciaal een gedicht bij.

Bron Wikipedia. Meer over deze Cornelis Brisé lees je hier.

Men riep, de Drukkonst en de Schrijfkonst zal verwildren
Nu Holland ons verbied ’t gebruik van Fransch papier.
Ontsla u van dees zorg, sprak Amstels Trezorier
Brizé bestelt papier, als hij zich zet tot schild’ren.
Bezie dat Tafereel; wat ziet gij daar omhoog?
Papieren, bul en brief: of schijn bedriegt ons oog.

Kijk hier een filmpje over de lias uitgelegd door Jojanneke van Zandwijk van het Regionaal Archief Tilburg waar men de verkiezing van het Stuk van het Jaar organiseerde in 2013. Dat was een landelijke verkiezing, waarbij het mooiste, gekste, meest bijzondere archiefstuk van het land werd gekozen. De lias mocht niet ontbreken.

Voorloper van de huidige P&C systemen

Een lias is dus een heel oud archiefsysteem van voordat we ordners hadden of alles in de cloud bewaarden. Doel van de oprichters van LIAS was een up–to–date planning en control systeem te bouwen dat makkelijk te doorzoeken was en transparant voor alle inwoners. De naam is dus een verwijzing naar één van de eerste planning en control systemen van de wereld.

Wat is “onze” LIAS?

Onze LIAS is een planning & control softwarepakket in handen waarmee je als lokale overheid op de domeinen BegrotenGovernance, Risk & Compliance (GRC)Prognose en Monitoren & Verantwoorden, efficiënt en digitaal kan samenwerken.

Je maakt, beheert en controleert beleidsdocumenten gezamenlijk online. Stel doelen, analyseer resultaten en maak de rapportages inzichtelijk voor iedereen – van beleidsmedewerkers tot raadsleden en burgers. LIAS is marktleider bij Nederlandse gemeenten.


Danielle Pels

Wil jij graag meer weten over mijn werkzaamheden bij Inergy? Neem gerust contact met me op via danielle.pels@inergy.nl.

Deel dit artikel

Michael Oudshoorn

Wil je meer weten over LIAS? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons op 0348 45 76 66

  Lees gerust verder...

  29-4-2021

  7 signalen dat jouw gemeente toe is aan een GRC-tool

  8-4-2021

  Wpg-audit verplicht voor verwerking politiegegevens door boa’s

  Altijd op de hoogte

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks een update.