Snel naar content
dit is een lias. een stapel financiële papieren samengebonden door een koord

Wat is een lias?

We krijgen regelmatig de vraag van klanten waar LIAS voor staat. LIAS is eigenlijk geen afkorting, maar komt van het woord ‘lias’. In dit blog leggen we uit wat een lias is en wat het betekent.

lias papierprikker

Veel mensen denken dat LIAS een afkorting is, maar dat is niet zo. De naam LIAS is afgeleid van een oud archiefsysteem uit de 17e eeuw genaamd “de lias”. De lias is een bundel papieren zoals bonnetjes en rekeningen, door een koord aaneengeregen en werd gebruikt in de periode voor de uitvinding van de perforator (uitgevonden in 1886) en ordner. Het is een archiefterm voor een bundel stukken die dus door een koord aaneengeregen is.
Een ander vergelijk waar door de oprichters van LIAS naar verwezen wordt is de liaspen (bonnenprikker). Dit is een voet met een daarop een prikker die omhoog steekt, bestemd om papieren op vast te prikken zodat ze niet kunnen wegwaaien en in tijdsvolgorde op elkaar blijven liggen.

De naam LIAS is afgeleid van een oud archiefsysteem uit de 17e eeuw genaamd “de lias”.

Liassen van de schilder Cornelis Brisé

De Nederlandse schilder Cornelis Brisé (1622-1670) heeft enkele Liassen geschilderd in opdracht van de stad Amsterdam. Het schilderij hing in de Thesaurie Ordinaris, het kantoor van de beheerders van de stadsfinanciën. Op het schilderij zien we een houten wand met acht knoppen. Aan elke knop hangt een lias. Het werk uit 1656 hangt nu in het Stedelijk museum in Amsterdam en Joost van den Vondel schreef er speciaal een gedicht bij.

Bron Wikipedia.

Men riep, de Drukkonst en de Schrijfkonst zal verwildren
Nu Holland ons verbied ’t gebruik van Fransch papier.
Ontsla u van dees zorg, sprak Amstels Trezorier
Brizé bestelt papier, als hij zich zet tot schild’ren.
Bezie dat Tafereel; wat ziet gij daar omhoog?
Papieren, bul en brief: of schijn bedriegt ons oog.

Kijk hier een filmpje over de lias uitgelegd door Jojanneke van Zandwijk van het Regionaal Archief Tilburg waar men de verkiezing van het Stuk van het Jaar organiseerde in 2013. Dat was een landelijke verkiezing, waarbij het mooiste, gekste, meest bijzondere archiefstuk van het land werd gekozen. De lias mocht niet ontbreken.

Voorloper van de huidige P&C systemen

Een lias is dus een heel oud archiefsysteem van voordat we ordners hadden of alles in de cloud bewaarden. Doel van de oprichters van LIAS was een up–to–date planning en control systeem te bouwen dat makkelijk te doorzoeken was en transparant voor alle inwoners. De naam is dus een verwijzing naar één van de eerste planning en control systemen van de wereld.

Wat is “onze” LIAS?

Onze LIAS is een softwarepakket waarmee je als lokale overheid efficiënt en digitaal kan samenwerken op gebied van Planning & Control en Informatiebeveiliging & Privacy.

Je maakt, beheert en controleert beleidsdocumenten gezamenlijk online. Stel doelen, analyseer resultaten en maak de rapportages inzichtelijk voor iedereen – van beleidsmedewerkers tot raadsleden en burgers. LIAS is marktleider bij Nederlandse gemeenten.


Wil je meer weten over LIAS? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Maak met MIP Activa keuzes voor de aankomende moeilijke begrotingsjaren

Lokale overheden staan voor belangrijke keuzes. Om keuzes te maken moet je inzicht hebben. Met onze module MIP Activa in LIAS Enterprise is dit inzicht snel en makkelijk te verkrijgen voor geplande investeringen en lopende kredieten.

Lees verder

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

Altijd blijven ontwikkelen op zowel technisch als persoonlijk vlak

"Bij ons draait alles om kennisdeling, innovatie en gave techniek. De ontwikkelingen binnen het IT-landschap gaan razendsnel. We ontwikkelen onze technische kwaliteiten continu. Maar we besteden ook veel aandacht aan persoonlijke vaardigheden." Daphne Jaspars, People Manager, vertelt hoe we bij Inergy altijd bezig zijn met het doorontwikkelen van zowel onze hard als soft skills.

Lees verder

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

LIAS ISMS is een tool die ondersteunt bij de uitvoering, het bijhouden en rapporteren van processen die te maken hebben met informatieveiligheid en privacy.

Lees verder