Snel naar content
BLOG LIAS Gemeentelijke begroting

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort. Welke aspecten zijn beïnvloedbaar en welke percentage van de begroting valt hieronder? In deze blog verkennen we de uitdagingen waar gemeentes voor staan en hoe LIAS hierbij helpt.

De uitdagingen van begrotingsbeheer

Het is van cruciaal belang om de begroting sluitend te krijgen zonder telkens weer uit de reserves te putten. Dit is sowieso niet toegestaan op structurele basis. Dus, als het rijksoverheidbeleid doorgaat, moeten gemeentes keuzes maken op verschillende terreinen. Echter, lokale overheden bevinden zich in een spagaat. Veel taken zijn wettelijk vastgesteld en het aantal benodigde middelen is vaak moeilijk te voorspellen. Daarnaast zijn sommige terreinen niet of nauwelijks beïnvloedbaar.

Hoewel er enige beleidsvrijheid bestaat bij deze wettelijke taken, kan het resulteren in ongelijkheid tussen gemeentes. Waarom wordt iets wel vergoed in de ene gemeente, maar niet in de andere? Het is een dilemma waarbij we het liefst alles willen, maar dit moet wel financieel haalbaar zijn. Lees ook onze blog over het belang van keuzes maken.

Het belang van inzicht

Om beter inzicht te krijgen in welke aspecten beïnvloedbaar zijn en waar beleidsvrijheid bestaat, zien we steeds meer dat de raad hier expliciet naar vraagt. Met behulp van LIAS kunnen gemeentes per boekingcombinatie aangeven of deze beïnvloedbaar is (eventueel met specificaties) en welke combinaties beleidsvrijheid hebben. Deze inventarisatie vormt de basis voor een gedegen bankrekening. Elk programma of taakveld bestaat uit verschillende boekingscombianties. Door de totalen op te tellen en het beïnvloedbare gedeelte van het programma te berekenen, ontstaat duidelijkheid welke percentage van het budget beïnvloedbaar is.

Wil je meer weten? Vraag het ons!

Ben je nieuwsgierig naar hoe wij gemeentes hebben geholpen bij het vinden van deze balans? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op. Samen kunnen we de uitdagingen van begrotingsbeheer aangaan en zorgen voor een stabiele toekomst voor uw gemeente.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

LIAS ISMS is een tool die ondersteunt bij de uitvoering, het bijhouden en rapporteren van processen die te maken hebben met informatieveiligheid en privacy.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder