Snel naar content
Financiering beschut werk

Financiering beschut werk: Verhoging door kabinet, maar tekorten blijven

Het Nederlandse (inmiddels demissionaire) kabinet heeft aangekondigd extra financiële middelen beschikbaar te stellen voor gemeenten voor beschut werk en sociale ontwikkelbedrijven. Demissionair minister Carola Schouten heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er ruim 120 miljoen euro wordt geïnvesteerd. Vanaf 2024 ontvangen gemeenten een aanvullend bedrag van € 2.157 per beschutte werkplek. 

Kosten hoger dan financiering

Deze aankondiging komt op een moment dat gemeenten worstelen met de financiering van beschut werk. Uit een recent onderzoek van Significant APE blijkt dat de kosten voor het realiseren van een beschutte werkplek aanzienlijk hoger zijn dan de beschikbare financiering. Gemeenten en uitvoerders ervaren een financieel tekort op dit dossier. De omzet per medewerker is ontoereikend om de salariskosten te dekken, en de bijdrage van € 8.100 per werkplek in 2022 is vaak ontoereikend om de begeleidingskosten en overige kosten te dekken. Ondanks de extra investering van het kabinet, blijkt uit het onderzoek van Significant APE dat gemeenten en uitvoerders momenteel gemiddeld tot € 10.000 per voltijdwerkplek moeten bijleggen.

Investeringen en vernieuwingen

Minister Schouten wil verschillende vernieuwingen doorvoeren, waaronder een financiële impuls die oploopt naar 64,7 miljoen euro voor beschut werk. Als gevolg hiervan zullen gemeenten een aanvullend bedrag van € 2.157 per beschutte werkplek ontvangen. 

Bovendien streeft Schouten naar een herziening van de toewijzing van werkplekken op basis van Wajong- en Wsw-instroomcijfers. Om de uitdagingen met betrekking tot de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven aan te pakken, zal er ook nog eens 63,9 miljoen euro worden geïnvesteerd.

Laat bekostiging beter aansluiten

Cedris benadrukt dat ook de maatschappelijke waarde meegerekend zou moeten worden. “Als iemand duurzaam aan het werk wordt geholpen, levert dit volgens het SCP jaarlijks wel € 25.000 besparing op. Door de inzet van sociale ontwikkelbedrijven worden dus jaarlijks honderden miljoenen bespaard op maatschappelijke kosten.” Cedris wil graag met het Rijk, gemeenten en sociale partners aan de slag met de concrete stappen die nu gezet moeten worden. Het rapport van Significant APE bevat dertien aanbevelingen om de realisatie van beschutte werkplekken op kosteneffectieve wijze te versnellen. Een belangrijke aanbeveling is om de bekostigingswijze beter te laten aansluiten op de uitvoering en de daarbij horende integrale kosten van beschutte werkplekken.

Handige links en bronnen

Lees hier het uitgebreide nieuwsbericht van Significant APE

Binnenlandse bestuur besteedde ook aandacht aan dit belangrijke onderwerp

Het hele rapport en de kamerbrief zijn hier te vinden

Webinars

Er staan weer prachtige webinars voor je klaar. Er is voor ieder wat wils. Op 25 september staat ‘Septembercirculaire 2023’ gepland en op 10 oktober staat de ‘Voorlopige verdeling bijstandsbudgetten 2024 en definitieve verdeling 2023’ gepland. Maar er is natuurlijk nog veel meer.

Bekijk hier het jaarschema en meld je aan voor interessante webinars.

Meer informatie?

Voor meer informatie of vragen, neem contact op met Sonja Valstar of Martijn Renders via info-lias@inergy.nl.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer nieuws

Alle nieuws

Inergy Auditservices is overgedragen aan Publieke Sector Accountants

Inergy Auditservices is overgedragen aan Publieke Sector Accountants

Met ingang van 1 februari 2024 is het Inergy Auditservices team overgedragen aan Publieke Sector Accountants (PSA). Vanaf dat moment voert...

Lees verder

Inergy Data & Analytics Event 2024: Een dag vol innovatie en inzicht  

Inergy Data & Analytics Event 2024: Een dag vol innovatie en inzicht  

Het Inergy Data & Analytics Event 2024 was een geslaagde bijeenkomst waar 75 data-enthousiastelingen samenkwamen op het Inergy-kantoor in Woerden....

Lees verder

Inergy heeft opnieuw ISAE3402 certificering

Inergy heeft opnieuw ISAE3402 certificering

Inergy heeft begin december de audit voor de ISAE3402 rapportage succesvol doorlopen. De ISAE3402 rapportage geeft aan welke dienstverlening Inergy...

Lees verder