Snel naar content
Koningin maxima zit in een zoom call met onder andere collega Arjan veldkamp en jan kees lampe

Inergy in gesprek met koningin Máxima over De Buitenboordmotor

Hare Majesteit Koningin Máxima en voorzitter van de SER Mariëtte Hamer spraken op 10 februari 2021 met  werknemers die op basis van talent en motivatie succesvol overstappen naar tekortsectoren en werkgevers uit deze sectoren, waaronder JanKees Lampe, mede-eigenaar van Inergy. Inergy werkt met veel plezier mee aan dit prachtige initiatief, want De Buitenboordmotor kijkt naar mensen, niet naar cv’s.

Nieuwe collega

Voormalig ING-vermogensadviseur Arjan Veldkamp had geen ICT-diploma, maar bij digitale assessments van De Buitenboordmotor bleek dat hij wel over het juiste denkniveau en de kwaliteiten beschikt en zeer gemotiveerd is om als data-analist aan de slag te gaan. Binnenkort rondt hij zijn eerste basisopleiding af en gaat dan werken bij Inergy. Arjan is er erg enthousiast over: “Inergy was bereid echt te kijken naar wie ik ben en wat ik kan, en ING heeft me de kans gegeven me te ontwikkelen. Mijn scholingstraject doe ik digitaal in de avonduren en daarom kan ik in april 2021 al met deze basisvaardigheden aan de slag. Ik heb er veel zin in!”

Denken in mogelijkheden

Door te denken in mogelijkheden, kunnen mensen die dreigen buitenspel te raken makkelijker aan de slag binnen branches waar ze keihard nodig zijn: de zorg, het onderwijs, IT en techniek. Mensen met al hun talent en (verborgen) competenties zijn ons uitgangspunt. We kijken niet naar wat iemand niet kan, maar naar wat iemand al wel kan én wat er nog nodig is om nog beter te worden.

In deze tijd van crisis wordt er veel gesproken over hervorming van de arbeidsmarkt, die niet in balans is: veel mensen dreigen werkloos te worden, terwijl vitale sectoren staan te springen om extra handen. Maar zonder de juiste diploma’s en ervaring is het haast onmogelijk om in zo’n sector aan de slag te gaan. De discussie draait om cv’s en diploma’s, maar gaat voorbij aan mensen met al hun talenten, competenties en motivatie.

Een gemiste kans vindt de Buitenboordmotor, een belangen overstijgend initiatief, opgericht door Nienke Meijer en Simone Heidema. In de Buitenboordmotor zijn meer dan 200 ondernemers, bedrijven, bestuurders en wetenschappers vertegenwoordigd, die hun krachten gebundeld hebben. Wij zijn ongeduldige systeemveranderaars die willen bouwen aan een systeem, waar het gaat om mensen. Met hobbels die het overstappen naar een tekortsector bemoeilijken maken we korte metten. Een serieus maatschappelijk probleem vraagt immers om radicale actie en echte samenwerking.

De kracht van mensen

De Buitenboordmotor gaat uit van de kracht van mensen. Door te denken in mogelijkheden, kunnen mensen die dreigen buitenspel te raken makkelijker aan de slag binnen branches waar ze keihard nodig zijn: de zorg, het onderwijs, IT en techniek. Mensen met al hun talent en (verborgen) competenties zijn ons uitgangspunt. We kijken niet naar wat iemand niet kan, maar naar wat iemand al wel kan én wat er nog nodig is om nog beter te worden. Dat doen we in onze proeftuinen, waar kandidaten kunnen ontdekken wie ze zijn, wat ze willen en wat ze al kunnen. Hun competenties bouwen ze vervolgens uit in versnelde opleidings- en leer/werktrajecten.

Onze kracht zit in het collectief: bedrijven waar mensen hun baan dreigen te verliezen, bedrijven uit tekortsectoren en opleidingsinstituten bouwen samen aan een loopbrug die mensen veilig en met financiële zekerheid van een boventallige naar een betekenisvolle baan brengt.

Lees hier het artikel in de Volkskrant over de meeting en een ander mooi artikel op de site van de onderwijsgids.

 

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer nieuws

Alle nieuws

Meicirculaire 2023: LPO accres geactualiseerd en structurele Rijksbijdrage vanaf 2027

Meicirculaire 2023: LPO accres geactualiseerd en structurele Rijksbijdrage vanaf 2027

Op 31 mei 2023 is de meicirculaire 2023 gepubliceerd. Deze circulaire geeft jaarlijks inzicht in de financiële mutaties voor het...

Lees verder

Maak kennis met de AI-Tekstassistent in LIAS Publisher en verhoog de kwaliteit van je teksten  

Maak kennis met de AI-Tekstassistent in LIAS Publisher en verhoog de kwaliteit van je teksten  

Inergy introduceert met trots de nieuwste toevoeging aan LIAS Publisher: de AI-Tekstassistent. Vanaf nu heb je met slechts één druk...

Lees verder

Nader voorlopige budgetten 2023 bekend gemaakt door Ministerie van SZW – Belangrijke ontwikkelingen voor gemeenten en regelingen

Nader voorlopige budgetten 2023 bekend gemaakt door Ministerie van SZW – Belangrijke ontwikkelingen voor gemeenten en regelingen

Op donderdag 4 mei heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de nader voorlopige budgetten voor 2023 bekendgemaakt....

Lees verder