Snel naar content
Header BI-tool direct aan databronnen koppelen

De nadelen van je BI-tool direct aan databronnen koppelen

Als een organisatie start met het maken van dashboards, wordt de data vaak door een BI-tool opgehaald bij de databron. Hiermee krijg je met minimale inspanning inzicht in belangrijke gegevens en trends. In de praktijk zitten er echter veel beperkingen aan deze methode. In deze blog leggen we uit waarom het beter is om gebruik te maken van een datawarehouse als tussenlaag.

De nadelen van directe koppeling met databronnen

Vaak is de eerste stap in het maken van een dashboard om databronnen direct te benaderen vanuit een BI-tool zoals Power BI. Het lijkt een eenvoudige methode, maar in de praktijk kleven hier grote nadelen aan. Hieronder lichten we enkele nadelen toe:

  • Data is niet op de juiste manier georganiseerd
    Databronnen zoals bijvoorbeeld applicaties zijn vaak niet direct geschikt om te gebruiken in de BI-tool omdat ze niet op de juiste manier zijn georganiseerd. Vaak werkt een applicatie met een veelvoud aan tabellen waar het data in wegschrijft die niet zijn gemodelleerd volgens een stermodel. BI-tools zijn juist vaak voor een stermodel geoptimaliseerd.

  • Datatransformaties leiden tot lange verversingstijden
    Er zijn transformaties nodig om de berekeningen te doen en businessregels toe te kunnen passen. Dit kan leiden tot lange verversingstijden in de BI-tool. Je moet de data uit de databron eerst transformeren voordat je die kan gebruiken in het dashboard. Zo moet je datatypes aanpassen, extra kolommen berekenen en businessregels toepassen om tot de juiste doorsnedes te komen.

  • Data is lastig te combineren
    De data in verschillende systemen zijn in de BI-tool vaak moeilijk aan elkaar te linken, omdat er bijvoorbeeld andere sleutels worden gebruikt. Om deze koppelingen wel te kunnen maken, zijn vaak complexere rekenregels en veel rekenkracht nodig. 

  • Grote datavolumes door gebrek aan deltadetectie
    Omdat BI-tools niet geoptimaliseerd zijn voor deltadetectie (welke rijen zijn gewijzigd) zal vaak alle data ververst moeten worden. Dit leidt ertoe dat je vaak zeer veel data overhaalt zonder dat er wijzigingen hebben plaatsgevonden. 

Om bovenstaande nadelen te voorkomen is het vaak beter om gebruik te maken van een datawarehouse als tussenlaag tussen de databronnen en de BI-tool.

Datawarehouse opzetten

Kies voor een datawarehouse

Zijn je huidige dashboards traag en loop je tegen performanceproblemen aan? Of staat de data in jouw organisatie in verschillende geïsoleerde databases en worden deze handmatig geëxporteerd wanneer dit nodig is voor analyses of rapportages?

Ontdek de voordelen van een datawarehouse

Datatransformatie in de BI-tool

Als je de BI-tool toch direct aan de data koppelt, moet je de data eerst transformeren zodat de data gemodelleerd is in een sterschema. Vervolgens pas je business rules toe. Bovendien kan je door het transformeren van data ook bepaalde waarden toevoegen of bewerken. Denk aan het toevoegen van berekende velden of het aggregeren van gegevens.

Hiermee verrijk en verbeter je het dashboard. Zonder het transformeren van data bevat het dashboard mogelijk weinig bruikbare informatie.

1. Data transformeren

Datatransformatie verwijst naar het proces waarbij je ruwe gegevens omzet en aanpast naar een gestructureerde en geoptimaliseerde vorm. Na de datatransformatie zijn de ruwe gegevens geschikt voor verdere verwerking, analyse en rapportage. Als er veel datatransformaties moeten worden uitgevoerd in de BI-tool, leidt tot vaak tot langere ververstijden, met langzame dashboards tot gevolg.

Een datawarehouse zorgt ervoor dat de opslag en verwerking van data plaatsvindt in de database en niet in de BI tool. Databases zijn ontworpen voor opslag en verwerking van veel data, terwijl BI-tools daar vaak minder krachtig in zijn. BI-tools zijn niet zo krachtig en hebben moeite met het verwerken van grote hoeveelheden gegevens.

2. Data modelleren volgens het sterschema

Het Power BI sterschema (of Star Schema in het Engels) is een datamodel in Power BI dat bestaat uit één centrale feitentabel (fact table) die is verbonden met meerdere dimensionele tabellen (dimension tables). Het heet een sterschema vanwege de vorm die de relatie tussen deze tabellen heeft. De fact table staat in het midden van de ster en de dimension tables aan de uiteinden van de stralen staan.

Zonder goed gemodelleerde data heb je complexe rekenregels nodig om de juiste aantallen te tonen in het dashboard. Dit leidt vaak tot langzame dashboards. 

Een voorbeeld van een sterschema in de BI tool
Een voorbeeld van een stermodel in Power BI. De kenmerken van de klant, winkel, product, datum en bon hoeven overal slechts éénmaal te worden vastgelegd en worden vervolgens gekoppeld aan de juiste bonregel.

3. Business rules toepassen

Door business rules toe te passen in een datawarehouse, worden gegevens voorgecalculeerd en opgeslagen. Hierdoor kan de BI-tool de gegevens veel sneller opvragen en presenteren. Als de business rules daarentegen in de BI-tool worden toegepast, moeten de berekeningen elke keer opnieuw worden uitgevoerd wanneer de gegevens worden opgevraagd. Dit leidt tot slechtere prestaties van het dashboard.

Lees ook:
Verklein je dataset en los problemen met performance op.

Nadelen van datatransformatie in de BI-tool zelf

  • Prestatieproblemen
    De BI-tool is niet ontworpen voor het verwerken en opslaan van grote hoeveelheden data en dus niet in staat is om dit efficiënt te doen. Hiredoor wordt de hoeveelheid data vaak te groot voor de beschikbare ruimte in de BI-tool, waardoor de prestaties van het dashboard of rapport tegenvallen.

  • Beperkte transformatiefunctionaliteit
    De BI-tool is niet zo uitgebreid als een datawarehouse als het gaat om het transformeren van data. Hierdoor zijn er minder opties voor het manipuleren of verrijken van de data. Daarnaast kan het verversen van je data lang duren door alle transformaties die moeten plaatsvinden. Hiervoor kun je dus beter de rekenkracht van een datawarehouse gebruiken in plaats van de BI-tool.

  • Versiegeschiedenis
    Ook is het in een BI-tool vaak lastig om versiegeschiedenis toe te passen, waar dit in een datawarehouse makkelijker in te regelen is.
Peter Ledeboer
Meer weten?
Boek direct een gratis adviesgesprek met Peter

✔ kies zelf je dag en tijd ✔ gratis en zonder verplichtingen

Meer weten?

Wil je meer informatie over het verbeteren van de performance van dashboards je organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eén van onze specialisten neemt binnen één werkdag contact met je op. Of plan direct zelf een gratis adviesgesprek in op een dag en tijd die jou het best uitkomt.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Een dag uit het leven van Krystle Villaflor, Cloud & DevOps Engineer bij Inergy

Een dag uit het leven van Krystle Villaflor, Cloud & DevOps Engineer bij Inergy

Als Cloud & DevOps Engineer bij Inergy maak ik deel uit van een team van meer dan 170 collega’s. In mijn rol zorg ik ervoor dat onze infrastructuur soepel draait en dat klanten kunnen vertrouwen op stabiele, veilige en efficiënte cloudomgevingen door middel van geautomatiseerde processen en continue optimalisatie.

Lees verder

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

In een samenleving waarin de overheid er voor iedereen is, ligt er een duidelijk verantwoordelijkheid bij diezelfde overheid om toegankelijk te zijn voor al haar burgers. Dit betekent niet alleen fysiek toegankelijke gebouwen, maar ook toegankelijke digitale documentatie. Of je nu een beleidsdocument, een begroting, of een ander P&C-publicatie schrijft, het is cruciaal dat deze documenten voor iedereen te begrijpen en te gebruiken zijn - ongeacht eventuele beperkingen.

Lees verder

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder