Snel naar content
kaart van de wereld met een pin midden in europa

Effectief inspelen op toekomstige ontwikkelingen

Hoe staat jouw gemeente of bedrijf er over vijf jaar voor? Met behulp van geodata krijg je als organisatie inzicht in de ontwikkeling en effecten van factoren zoals het aantal scholen, geboorte- en sterftecijfers of de afstand tussen winkelvoorzieningen en klanten. Onze Data Scientist Berend Wijte vertelt over de mogelijkheden van geodata.

Hoeveel supermarkten zijn er nodig in een nieuwe wijk? Groeit het aantal inwoners of daalt het juist en welke voorzieningen zijn hiervan afhankelijk? Wat is de beste locatie om een nieuwe winkel te openen? Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die we kunnen beantwoorden door gebruik te maken van geodata.

Wat is geodata?

“Bij Inergy doen we van alles met data. Een specifiek gebied daarbinnen is geodata. Eigenlijk gaat het daarbij in essentie om coördinaten van objecten en gebeurtenissen”, vertelt Berend. “Stel, je bent eigenaar van een winkelketen. Alle vestigingen geef je dan coördinaten. Zo weet je precies waar welke winkel staat en kan je het geheel in kaart brengen. Aan de hand daarvan kan je verzorgingsgebieden definiëren. Wij kunnen die gebieden koppelen aan de coördinaten van vestigingen en andere objecten.”

“Voor gemeenten wordt het pas echt interessant als we de intern beschikbare data verrijken met externe data”

Inzicht in ontwikkelingen

Berend: “Vervolgens gaan we er echt mee rekenen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de winkeldichtheid berekenen of afstanden bepalen tussen voorzieningen, zoals basisscholen in een bepaalde woonwijk. Andere voorbeelden zijn het meten van de effecten van geplande bouwwerkzaamheden of de benodigde hoeveelheid parkeerplaatsen.” “Een aantal gemeenten combineert op dit moment al data uit interne en externe bronnen. Die data halen we bijvoorbeeld bij het CBS of de KvK. Of we scrapen data van andere externe bronnen. Als gemeente haal je ontzettend veel inzicht uit alle berekeningen. Wat zijn de te verwachte geboorte- en sterftecijfers? Wat moet je doen om over drie tot vijf jaar te voldoen aan bepaalde eisen in een wijk? Allerlei vragen waar het inzetten van geodata antwoord op kan geven”, legt Berend uit.

Wat is scrapen?

Scrapen is een computertechniek waarbij software wordt gebruikt om informatie van webpagina’s te extraheren en al dan niet te analyseren.

Van inzicht naar besluitvorming

Een aantal gemeenten combineert op dit moment al data uit interne en externe bronnen. “Maar”, zo laat Berend weten, “dit is nog niet overal het geval, terwijl elke gemeente er enorm baat heeft bij de inzichten die het combineren van data kan opleveren. Het voorspellen van bepaalde factoren zorgt ervoor dat je als gemeente iets veel eerder ziet aankomen. En dat is precies wat je wil, zodat je er preventief op kan inspelen. Verrassingen zijn ongewenst.” Waarom maakt nog maar een beperkt aantal gemeenten gebruik van de geodata? Volgens Berend speelt onbekendheid een rol. “Nog niet elke gemeente is heel ver in het inzetten van data science oplossingen. Ze weten daarom vaak ook niet wat de mogelijkheden zijn wanneer interne data met externe data wordt gecombineerd. “Wij proberen ze te helpen door te laten zien wat er allemaal mogelijk is en hoeveel baat ze erbij hebben”, vertelt
Berend.

Dit is een artikel uit het magazine 2021 van Inergy.
Wil jij meer weten wat geodata voor jouw organisatie kan betekenen?
We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek over de mogelijkheden van geodata.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder