Snel naar content
Een straatje met een waterrad in Berkelland

Gemeente Berkelland waarborgt de fiscale beheersmaatregelen met LIAS Horizontaal Toezicht

Met LIAS Horizontaal Toezicht kan je als gemeente jouw financiële administratie doorlichten. Zo stel je vast of je fiscaal in control bent. Gemeente Berkelland maakt gebruik van deze tool. Joris Hartjes, Financieel Consultant bij deze gemeente, vertelt over de toepassing. “Het waarborgen van de fiscale beheersmaatregelen is momenteel ons belangrijkste aandachtspunt” 

Hoe ziet de gemeente Berkelland eruit? 

“In totaal zijn er ongeveer 43 duizend inwoners. Bij de gemeente werken zo’n vierhonderd fte’s. Berkelland is één van de tien grootste platteland gemeenten. Het is een organisatie met zelfsturende teams.”

Waar zijn jullie nu mee bezig?

“Samen met Inergy zijn we nu bezig een fiscaal statuut op te stellen en deze bestuurlijk te laten vaststellen. We hebben de fiscale risico’s in beeld gebracht en met Inergy kijken we nu of de huidige beheersmaatregelen voldoende zijn. Als organisatie zijn we vooral gericht op het inrichten van het primaire fiscale proces. Bijvoorbeeld het verwerken van een factuur met BTW. Welk BTW labeling hoort bij de factuur? Dit proces hebben we geautomatiseerd. Door middel van de LIAS Horizontaal Toezicht. De controle rondom de BTW labeling loopt via deze tool.” 

Wat is jouw rol precies? 

“Als financieel consulent en fiscaal coördinator bij de gemeente Berkelland heb ik diverse verantwoordelijkheden. Voor de programmamanager stel ik de begrotingen op en breng ik eventuele wijzigingen aan. Als fiscaal coördinator is het mijn taak te zorgen dat de gemeente meer fiscaal in control komt. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat de aangifte op tijd te deur uit gaat, maar denk ook na over beheersmaatregelen. Dit doe ik samen met een team uit verschillende disciplines in de organisatie (financiële administratie, AO/IC, salarisadministratie, concern controller). Collega’s bewustmaken dat er zoiets bestaat als fiscaliteit.”   

Hoelang maakt je al gebruik van LIAS Horizontaal Toezicht? 

“Sinds ik in dienst ben, 2016, maken we gebruik van LIAS HT. Als gemeente zijn onze ambities helder en we hebben een redelijk tot goed beeld van wat we nog moeten doen om de ambities te verwezenlijken. Op dit moment is ons belangrijkste aandachtspunt het waarborgen van de fiscale beheersmaatregelen. Dat begint met het hele proces op papier zetten – in die fase zitten we nu – de volgende stap is dat we het toetsen.” 

Wat vind je van de samenwerking met Inergy? 

“Ik ben zeer tevreden over de samenwerking. Je merkt nu wel dat onze contactpersonen het erg druk hebben. Maar dat is begrijpelijk, wij zijn natuurlijk niet de enige gemeente die momenteel druk is met LIAS HT. Destijds is er heel bewust gekozen voor DUROI, waarvan de LIAS HT tool nu bij Inergy hoort. In dat team zit namelijk ook een auditor, die heb je nodig. Enkel fiscalisten is in dit geval niet voldoende.” 

Wil je meer weten over LIAS Horizontaal Toezicht? Bekijk alle informatie over deze tool hier. 

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Meer berichten

Alle berichten

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder