Snel naar content
close up van een wereldbol va het middenoosten en meer van west azie

Maps/Geo visualisatie in MicroStrategy

Geografische visualisatie is heel erg populair. Er wordt in de BI wereld geen dashboard meer opgeleverd zonder een fancy interactief landkaartje. Zelfs wanneer het inhoudelijk weinig toegevoegde waarde heeft, moet ie erop, anders neemt de klant je niet meer serieus. Geografische visualisatie betekent in de praktijk meestal lengte/breedtegraden plotten op een landkaart, met daarbij een stukje colorcoding en markersizing voor het vergelijk tussen de punten. Gelukkig zijn wij gezegend met mooie BI tooling met voldoende mogelijkheden tot geo visualisatie en kunnen wij hier zowel in Tableau als MicroStrategy prima mee uit de voeten. Wat echter meer issues met zich meebrengt is het werken met gebiedskaarten (area chart). Daarmee bedoel ik een landkaartje op provincie of gemeenteniveau. In Tableau werkt dit out of the box fantastisch, je data op basis van plaatsnaam of provincienaam wordt herkend en netjes in een area chart geplot, superhandig! Die area’s kun je vervolgens inkleuren, als selector gebruiken etc. Zie hieronder een voorbeeld uit Tableau.

In MicroStrategy zit deze functionaliteit gelukkig ook (al jaren) en werkt deze net zo fantastisch…maar er wordt bij gebruik van de out of the box installatie wel één kleine voorwaarde gesteld: Je moet in de VS wonen. Of beter gezegd onze klanten kunnen alleen hun klantenbase uit de VS plotten. Want de volgende area charts worden meegeleverd:

Naast het VS spul, kun je alleen iets op landniveau. Dus geen NL provincies, laat staan gemeenteniveau (let wel dit gaat alleen om area charts, ‘gewoon’ plotten van coördinaten werkt overal). Jammer MicroStrategy, gemiste kans! Of eigenlijk, vet irritant, potverdorie! Hoe moet ik dit nou aan mijn klant verkopen.. Dit is een punt waar de Tableau fanboys over vallen. Voor de duidelijkheid die Tableau fanboys daar hoor ik ook bij, Tableau is gaaf, snel, en superfijn voor dashboarding, vergeleken met VI een stuk uitgebreider etc. etc. Maar moeten we nou overal Tableau naast MicroStrategy neerzetten? Daar ben ik dus geen voorstander van om allerlei redenen waar ik graag uitgebreid op wil ingaan, maar niet in dit artikel.

Dit artikel gaat namelijk over geo visualisatie in MicroStrategy. De afgelopen dagen ben ik wat dieper in MicroStrategy gedoken om daar meer ervaring mee op te doen; onder andere voor een data-discovery omgeving voor een klant in MicroStrategy. En nu recentelijk om eens te gaan kijken of het Tableau Data Discovery dashboard gemaakt voor een andere klant ook in MicroStrategy zou kunnen, want dat is immers hun mainstream BI tooling. Nou nee dat kan niet in MicroStrategy, want daar zit zo’n vervelende area chart in. Potverdorie, voor mijn part maak ik die stomme kaart met de hand, waar zijn mijn kleurpotloden?

Als het voor US kan, kan ik die kaart voor NL dan niet zelf maken? Nou na een avondje googlen op de knowledge base kwam ik erachter, dat blijkt dus te kunnen sinds kort, namelijk sinds versie 9.4.1 (in Tableau kan dit overigens ook). Alhoewel met de hand, dat is een beetje overdreven. In MicroStrategy kun je dus zelf een area chart definiëren, en het mooie is dat dit kan aan de hand van de KML standaard, waarmee in google earth/maps gewerkt wordt. Je maakt hier zogenaamde shapes aan die je over een kaart heen kan leggen. En laten er nou vele enthousiastelingen Nederland in kaart gebracht hebben. Zie hieronder een plaatje van een KML file geopend in google earth.

Zo’n KML file bestaat simpelweg dus uit een naampje: Bijv. Noord-Holland om te matchen. En even simpel gezegd een aantal lengte/breedte graden op de provinciegrenzen met een verbinding daartussen waardoor er een shape ontstaat in de vorm van de provincie. Na een beetje hacken in de KML file die ik op internet heb gevonden, het plaatsen van de KML file op de BI server, het configureren van de esri plugin (geo component voor MicroStrategy) d.m.v. het toevoegen van de shapes en de layers, hebben we het spul aan de praat.

Dus vanaf nu hebben we dus wel Nederlandse Area charts in MicroStrategy, zowel bruikbaar in VI (Visual Insight) als in RS (Reporting Services) dashboards. Op dit moment hebben we een kaart op provincie en op gemeenteniveau gemaakt. Beschikbaar op dev en test, voor alle klanten op ons shared platform. En uiteraard binnenkort ook op de productieomgeving bruikbaar. Instellen van de map is eitje, kwestie van je geo attribuut erop slapen, en de juiste shape file kiezen (GemeenteNL of ProvincieNL). Uiteraard kun je deze ook als selector gebruiken, gebruik maken van colorcoding/color by en labels. Zie hieronder twee voorbeelden: Provincie en Gemeente. Ik schat in dat we meer indelingen zullen gaan toevoegen. Denk hierbij aan Provincies Europa, Benelux maar ook eigen sales rayon indelingen van klanten. Met google earth kun je die vrij gemakkelijk maken.

Door Rick Tijsen

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Effectief begroten bij de lokale overheid: Focus op programma’s én teams

Effectief begroten bij de lokale overheid: Focus op programma’s én teams

Als lokale overheid sta je voor een constante uitdaging bij het beheren van je budgetten. Door te sturen op team- en afdelingsniveau anticipeer je beter op uitdagingen. Dit geeft een breder inzicht in de prestaties van jouw gemeente en het zorgt ervoor dat je jouw programmadoelen realistischer en effectiever behaald.

Lees verder

Hoe transformeert data de machine-industrie met supply chain-optimalisatie?

Hoe transformeert data de machine-industrie met supply chain-optimalisatie?

In de machine-industrie, waar efficiëntie en precisie cruciaal zijn, maakt een goed geoptimaliseerde supply chain het verschil tussen winstgevendheid en stilstand. Supply chai-optimalisatie gaat niet alleen over het stroomlijnen van processen, maar ook over het verminderen van kosten, verbeteren van levertijden, en verhogen van de flexibiliteit.

Lees verder

Hoe data inzetten helpt bij het verhogen van klanttevredenheid in de machine-industrie

Hoe data inzetten helpt bij het verhogen van klanttevredenheid in de machine-industrie

Dataplatforms spelen een essentiële rol in het verhogen van klanttevredenheid door jou in staat te stellen meer gepersonaliseerde, efficiënte en proactieve klankinteracties te bieden.

Lees verder