Snel naar content
een open hangslot op een toetsenbord

Met LIAS ISMS krijg je als gemeente informatieveiligheid en privacy op orde

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat veel Nederlandse gemeenten in het geheim meekijken met hun burgers op sociale media. Wat blijkt? De informatieveiligheid en privacy is vaak niet op orde. Ambtenaren leven – uit onwetendheid – protocollen en regels niet na. Met LIAS ISMS krijg je als gemeente jouw informatieveiligheid en privacy op orde. Voorkom overtreding van wet- en regelgeving. 

De Volkskrant berichtte gisteren uitgebreid over het feit dat Nederlandse gemeenten op grote schaal meekijken met hun burgers op sociale media. Ze doen dat onder meer door het gebruik van nepaccounts. Met het gebruik van deze accounts overtreden gemeenten de wet. Niet bewust, blijkt uit het onderzoek waarover de Volkskrant schrijft. Ruim de helft van de gemeenteambtenaren weet niet welke protocollen en regels er gelden. 

Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer kwam dit onderwerp uitgebreid aan bod. Minister Ollongren zei in het debat dat bij veel gemeenten het kennisniveau van de AVG en privacy niet op niveau is. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat zij in gesprek om ervoor te zorgen dat gemeenten over de juiste tools gaan beschikken om de zaak op orde te krijgen. 

Krijg informatieveiligheid en privacy op orde

Inergy biedt de professionele tool LIAS ISMS aan. Hiermee krijg je als gemeente al je zaken omtrent informatieveiligheid en privacy op orde. Je kan zelf het niveau kiezen dat bij je past. Aan de basis ligt de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De actuele normen van de BIO, AVG, DigiD, SUWI, BRP, Reis- en waarde documenten zijn in deze tool uitgewerkt in beleid, richtlijnen en procedures. 

De tool ondersteunt jouw gemeente bij het voldoen aan formele eisen zoals de documentatieplicht en audits. Met de aansluiting op de ENSIA-tool van de overheid leg je effectief en efficiënt verantwoording af. 

LIAS ISMS

Krijg als gemeente jouw zaken rondom informatieveiligheid en privacy op orde met LIAS ISMS. Wil je meer weten hierover? Vul onderstaand contactformulier in of bel naar 0348 – 45 76 66. Wij gaan graag met je in gesprek.  

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Hoe bereik je efficiëntie en samenwerking in het P&C proces?

Het schrijven van P&C publicaties is een terugkerende taak waarbij de hele organisatie gedisciplineerd moet werken. Zonder discipline heb je weinig aan versiebeheer en van de workflow met deadlines komt dan niks terecht. In deze blog hebben we het over discipline en versiebeheer. Hoe komen ze samen in het proces van het schrijven binnen LIAS.

Lees verder