Snel naar content
Een laptop op een tafel met daarop een tekening met pijlen en het woord website

Overheid moet pdf’s beperken om digitaal toegankelijk te zijn 

Sinds 1 juli 2018 moeten overheidsinstanties in Nederland (europese richtlijn) digitale content aanbieden die voldoet aan de EN 301549 en WCAG 2.1 eisen (Web Content Accessibility Guideline). Dit houdt in dat websites, intranet, pdf’s en mobiele applicaties toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking.  

Waarom is dit belangrijk? 

Digitaal goed toegankelijke websites zorgen voor inclusiviteit. Alle bezoekers van jouw website kunnen jouw website goed gebruiken en je sluit niemand uit. Iemand met een visuele beperking kan met een spraakprogramma de website toch gebruiken. Mensen met een motorische beperking moeten ook met enkel het toetsenbord over de site kunnen navigeren. Google beloont goed toegankelijke sites daarnaast met een betere vindbaarheid. Dat is een mooi bijkomend voordeel. 

We zien dat veel van onze klanten deze richtlijn lastig vinden. Hoe interpreteer je de regels? Hoe, waar en in welke vorm bied je content correct aan. Doe je dat via een website of toch via pdf’s? En voldoen deze ook aan de toegankelijkheidseisen?  

De oplossing 

Wanneer je publicaties publiceert met LIAS InControl P&C software voldoe je direct aan de EN 301549 en WCAG 2.1 eisen. Je hoeft dan geen ingewikkelde pdf’s meer op te stellen. Dit scheelt uiteraard veel tijd. De overheid streeft ernaar om op langere termijn de output van pdf’s te beperken. Het RDDI-project Duurzaam Digitale toegankelijkheid werkt deze strategie uit.    

Handreiking 

Het project ‘Duurzaam Digitale Toegankelijkheid’ heeft een handreiking opgesteld waarin te lezen is hoe je digitale pdf’s toegankelijk maakt. Met onze P&C software genereer je websites van je documenten welke volledig voldoen aan die toegankelijkheidseisen. In de handreiking staat dat tabellen zoveel mogelijk moeten worden vermeden in pdf’s, wat met P&C publicaties niet haalbaar is. Daarom is een website van je P&C documenten een uitstekend alternatief.

Meer informatie 

Maar nog eenvoudiger is om deze stap over te slaan en direct te anticiperen. Met LIAS InControl ben je klaar voor de toekomst. Wil je hier meer over weten neem dan contact op met Joost Wenderich. 

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde voor inclusiviteit

In een samenleving waarin de overheid er voor iedereen is, ligt er een duidelijk verantwoordelijkheid bij diezelfde overheid om toegankelijk te zijn voor al haar burgers. Dit betekent niet alleen fysiek toegankelijke gebouwen, maar ook toegankelijke digitale documentatie. Of je nu een beleidsdocument, een begroting, of een ander P&C-publicatie schrijft, het is cruciaal dat deze documenten voor iedereen te begrijpen en te gebruiken zijn - ongeacht eventuele beperkingen.

Lees verder

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Leonard vertelt over de nieuwe LIAS Risico-applicatie

Heb je ooit gewenst dat je publicaties consistenter en professioneler waren, zonder urenlang te moeten sleutelen aan elke zin? Met de LIAS Tekstassistent wordt dit realiteit. Laten we je meenemen in de praktische toepassingen die jouw werk als schrijver aanzienlijk eenvoudiger maken.

Lees verder

De kracht van een (goed) incidentenregister

De kracht van een (goed) incidentenregister

Een incidentenregister is eigenlijk niets anders dan een logboek waarin je alle incidenten binnen je bedrijf bijhoudt. Door ervoor te zorgen dat alle incidenten nauwkeurig worden gedocumenteerd op een centrale locatie, verkrijg je waardevolle inzichten en bevorder je een omgeving van openheid en vertrouwen onder de medewerkers.

Lees verder