Snel naar content
vrouwen in IT

Steeds meer vrouwen in de IT

v.l.n.r. Carlijn van Schaik, Carmen Vermeij en Lina Nsoni Zau. Young Professionals bij Inergy

Sinds ruim vijf jaar werk ik, Danielle Pels, als Marketingmanager bij Inergy. In de IT dus. Ik had nooit gedacht dat ík in de IT zou belanden. Het leek me eerlijk gezegd nogal saai en meer iets voor mannen. Maar het bleek helemaal niet saai en voor een marketeer één grote snoepwinkel met bakken vol content.

Ik was één van de weinige vrouwen en zelf geen IT-er. Daar is de laatste jaren gelukkig radicaal verandering in gekomen. Ik zie steeds meer vrouwen bij Inergy. Ik leerde dit jaar mijn nieuwe collega’s Carlijn van Schaik (26), Lina Nsoni Zau (24) en Carmen Vermeij (23) kennen. Zij zijn in april 2021 gestart als Young Professional in het Data Traineeship van Inergy. Drie sympathieke en slimme vrouwen die bewust gekozen hebben voor het werken met data en analytics. Ik sprak uitgebreid met hen en stelde ze een aantal vragen.

Wilden jullie altijd al in de IT werken?

Er klinkt een eenduidig “nee”. Carlijn: “In mijn premaster kwam ik er pas achter dat statistiek mij enorm lag en ontdekte ik een, voor mij, nieuwe wereld van data science en analytics. Ik ben gelukkig altijd gestimuleerd om mijn hart te volgen.” Carmen: “In 3 VWO zag mijn wiskundedocent mevrouw Barends een talent in mij en stimuleerde mij om wiskunde B te kiezen en econometrie te gaan studeren. Omdat ik eigenlijk geen idee had welke kant ik op wilde gaan, heb ik haar advies maar gewoon overgenomen. Ik ben haar tot op de dag van vandaag dankbaar.” Lina vertelt: “Ik had altijd al feeling met IT en repareerde al jong PC’s. Maar toch leefde bij mij de gedachte dat ik misschien niet goed genoeg was, dat de IT-wereld te ingewikkeld voor mij was. Ik heb een migratieachtergrond en in mijn familie wordt verwacht dat je geneeskunde, rechten of civiele techniek gaat studeren. Ik voelde daar niks voor en heb mijn ouders echt moeten overtuigen dat een bachelor in communicatie en media ook een financieel, stabiele carrière kan opleveren. En vervolgens weer bij de universitaire studie marketingmanagement, waar ik mij op data heb toegelegd.

“We moeten van de stereotypen af.”

Wat spreekt jullie zo aan in IT?

“De oneindige mogelijkheden die de techniek je biedt. Daar verbaas ik me iedere dag over” aldus Carlijn. Carmen: “Alles is data. Ik vind het bizar hoe snel de mogelijkheden zich ontwikkelen.” Alle drie zijn ze enthousiast over de nieuwste technieken en methoden die ze elke dag leren. “Ik zie nu overal data en algoritmes” aldus Lina.

Welke kwaliteiten heb je nodig om in de IT te kunnen werken?

De drie vrouwen zijn het daar direct over eens. “Analytisch, gestructureerd, relaties kunnen leggen en van harde feiten houden. IT-ers zijn meestal straight to the point en winden er geen doekjes om. De communicatie is vaak vrij direct en er wordt niet uren over iets vergaderd. ”Je zou dat een mannenwereld kunnen noemen maar dat weerleggen de drie. “Dat zijn gewoon karaktereigenschappen van mensen.”

Lees onze vacatures en vind meer informatie over hoe het is om te werken bij Inergy.

Is er dan geen verschil tussen mannen en vrouwen?

Carmen: “Natuurlijk is er wel een verschil tussen mannen en vrouwen, zoals er ook verschillen zijn tussen mannen onderling. Iets wordt snel typisch mannelijk of vrouwelijk genoemd waardoor sommige vrouwen denken dat ze niet zouden passen in de IT-wereld. Maar dat is echt onzin.” Lina: “Ieder mens heeft andere kwaliteiten. We moeten van de stereotypen af. Het gaat erom wat je op tafel legt. In de IT werken misschien meer mannen, maar het is géén mannelijke wereld.”

Waar moest je aan wennen toen je bij Inergy?

Carlijn: “Ik moet echt wennen aan de hele dag achter de laptop zitten. Tijdens mijn studie zat ik natuurlijk ook veel achter mijn beeldscherm. Nu leer ik programma’s als Pentaho, Data Factory en de programmeertaal SQL. Ik zit nu soms vier uur, super gefocust, non-stop naar mijn beeldscherm te kijken. Dat is anders dan voorheen. De eerste weken sliep ik zelfs minder goed dan normaal.” De anderen herkennen dit. Lina bouwt nu pauzes in en gaat dan heel bewust iets anders doen. “Anders ga ik maar door.”

Hebben jullie tips voor anderen die een baan overwegen in de IT?

“Het is nooit te laat om te switchen” aldus Lina. Carlijn geeft aan dat ze zelf een verkeerd beeld heeft gehad van de sector. “Ik dacht al snel aan oubollige mensen achter een beige toetsenbord. Zoals in memes vaak te zien is. Maar laat je niet afschrikken want IT is juist extreem vernieuwend en vooruitstrevend.” Carmen: “Ik dacht dat je de hele dag in je eentje zou zitten coderen. Maar je bent juist veel aan het samenwerken.” Carmen en Lina krijgen vaak verbaasde reacties als ze vertellen in deze branche te werken. “Dat komt voort uit de eerdergenoemde vooroordelen over een mannenwereld en het idee dat je er dan als vrouw op een bepaalde manier uit zou moeten zien. Maar je kan gewoon jezelf zijn bij Inergy. Met je eigen look en de kleding die bij jou past.”

Ben jij op zoek naar een baan in de IT?
Inergy groeit en dus zoeken we voortdurend nieuwe collega’s. Daarom maken we graag kennis met jou! Bekijk onze vacatures.

Blijf op de hoogte

De auteur

Inergy
Inergy

Wij eten, drinken en ademen data – en wat je ermee kan doen. Dat delen we graag met jou. Meer weten over Inergy? Neem contact met ons op via 0348 45 76 66 of info@inergy.nl.

Meer berichten

Alle berichten

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

5 manieren waarop het LIAS ISMS is beveiligd

LIAS ISMS is een tool die ondersteunt bij de uitvoering, het bijhouden en rapporteren van processen die te maken hebben met informatieveiligheid en privacy.

Lees verder

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Wat zijn de beïnvloedbare aspecten in gemeentelijke begrotingen

Veel gemeentes worstelen met het aankomende begrotingsravijn. Hoewel de impact mogelijk meevalt, staat vast dat veel gemeentes te maken krijgen met een begrotingstekort.

Lees verder

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Superperformance met Snowflake & Direct Query in Power BI

Optimalisatie van Power BI met DirectQuery (DQ) op Snowflake is dé oplossing voor snel, kostenefficiënt en AVG-proof werken in Power BI. Lees in deze (blog) longread alles over de geweldige werkwijze die Inergy heeft ontwikkeld in Snowflake. 

Lees verder